نمای سیمانی : استفاده از نمای سیمانی ساختمان به قدری محبوب شده است که می توان آن را به وضوح در بسیاری از بناهای مدرن امروزی مشاهده کرد. کارفرمایان و همه افرادی که در حوزه ساختمان سازی مشغول به کار هستند، نمای سیمانی ساختمان را به عنوان نمایی زیبا و منحصربه فرد میشناسند. نمای سیمانی، روح تازه ای به ظاهر ساختمان میدهد، به شکلی که می توان بنا را به عنصری یکپارچه از چهره شهر در نظر گرفت. در کنار زیبایی، این نما دارای ویژگی های متفاوت دیگری میباشد که باعث شده است تا بسیار پرکاربرد باشد.
چرا نمای سیمانی
به دلیل مقاومت مناسب سیمان در برابر عوامل جوی همچون رطوبت و نیز قیمت پایین تر آن نسبت به مصالح دیگر همچون شیشه ای، آجرنما و … برای پوشش دهی دیوارهای بیرونی از سیمان استفاده می کنند. نماهای سیمانی با نام های مختلفی از جمله نمای رومی، نمای چکشی، نمای تیشه ای، نمای کلنگی، نمای سیمان شسته، نمای کمچه ای و نمای تگری شناخته می شوند. که این نام ها با توجه به روش اجرا، مصالح استفاده شده و همچنین طرح نما، روی آنها گذاشته شده است.
زیرسازی و اجرای طرح اولیه نما
در اجرای نمای سیمانی، قبل از هرچیز باید سطحی متناسب با طرح مورد نظر ایجاد نمود که این امر معمولا با شاسی کشی های فلزی به همراه توری رابیتس امکان پذیر است. در صورت استفاده از این روش، پس از تکمیل جوشکاری و بستن رابیتس، روی توری ها را با ملات خمیری ساخته شده از سیمان و پودر سنگ می پوشاند تا بستری مناسب برای چسبیدن ملات ماسه سیمان روی آن ایجاد گردد.
پس از اجرای طرح اولیه، جهت ایجاد سطح صاف، کروم بندی های ارتفاعی و طولی را با دقت اجرا می کنند. دقت در ساخت ملات با کیفیت در این مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا در صورت استفاده از مقدار سیمان کم و یا سیمانهای بی کیفیت و یا حتی بهره گیری از ماسه با دانه بندی نامناسب، احتمال جدا شدن ملات از دیوار بالا خواهد رفت. حدفاصل بین کروم ها با ملات ماسه سیمان پر می شود تا زیرسازی اولیه جهت اجرای اندود سیمانی انجام شده باشد.

برای افزایش میزان چسبندگی ملات سیمانی سطح زیرین سیمانکاری قبل از اجرا مقداری مرطوب شود. همچنین پس از پایان سیمانکاری حتما عمل آوری سیمان ( curing) صورت می گیرد یعنی سطح سیمانی را سه تا چهار نوبت در روز و به مدت 4 تا 7 روز آب می دهند تا سیمان ترک نخورد و مقاومت آن کامل گردد.
اجرای لایه رویه
با تکمیل لایه زیرین که به آن آستر سیمانی گفته می شود، نوبت به لایه رویه می رسد که می تواند دارای رنگها و مصالح متنوعی باشد که در ادامه به آن اشاره می شود.
انواع نمای سیمانی ساختمان
نمای سیمانی خود به تنهایی دارای انواع گوناگون می باشد که به شرح زیر است:
نمای سیمان سفید
این نما همان طور که از نامش پیدا است با استفاده از سیمان سفید اجرا میشود. این نما خصوصیات ظاهری و فیزیکی سیمان سفید را یدک میکشد و به نمای سازه ظاهری کاملاً سفید میدهد. نمای ساخته شده با سیمان سفید به ساختمان ظاهری لوکس و زیبا میبخشد. این نما از ترکیب سیمان سفید و آب اجرا میشود.

مزایای نمای سیمان سفید
- صرفه جویی مالی .( نمای سیمان سفید نسبت به خیلی از نماهای سنتی و جدید نمای ساختمان از هزینه پایین تری برخوردار می باشد)
- سرعت اجرای بالا و صرفه جویی در زمان ( سرعت اجرای نمای سیمان سفید نسبت به بعضی از نماها بیشتر می باشد)
- عدم ریزش و پوسته شدن در دراز مدت ( درصورت اجرای درست سیمان سفید، عمر مفید زیادی دارد)
- تهیه مصالح سیمان سفید آسان، و در دسترس می باشد.
معایب نمای سیمان سفید
- به علت جذب گرد وغبار بعد از مدتی زیبای خود را از دست می دهد.(نمای سیمان سفید نسبت به خیلی از نماهای ساختمان زودتر کثیف می شود)
- تنوع رنگی ندارد
- دربرابرآب نفوذ ناپذیر نیست( نمای سیمان سفید دارای خواص عایق رطوبتی نمی باشد)
- نمای سیمانی ترک پذیر می باشد.(در کل سیمان سفید خواص الاستیکی نداشته و در انبساط و انقباظ ساختمان ترک می خورد)
نمای سیمان شسته
یکی از رایج ترین نماها در کشور ما نمای سیمان شسته یا نمای شسته است. نمای شسته از نماهای اندودی به شمار می رود. اندود، یک پوشش یکنواخت می باشد که روی سفت کاری بدنه ساختمان به اجرا در می آید.
نمای شسته، ترکیبی از سنگ دانه های دانه بندی شده می باشد که در بسته بندی های گوناگونی با رنگ های مختلف، مثل سیاه، قرمز، سبز، سفید، خاکستری و دیگر رنگ ها در بازار به فروش می رسد. در این نما از پودر سنگ و سیمان سفید استفاده می شود. البته با در نظر گرفتن رنگ نهایی نمای سیمان شسته می توان از سیمان سیاه و رنگ های معدنی نیز در ترکیب مورد نظر بهره گرفت.
اما چرا به این نما، نمای شسته می گویند؟ علت نامگذاری این نما به دلیل این است که پس از اجرا و در مرحله نهایی کار، آن را با آب می شویند.

مزایای نمای سیمان شسته
از جمله مزایای نمای سیمان شسته، در شرایطی که به خوبی اجرا گردد، می توان به استحکام و ماندگاری خوب آن اشاره نمود.
با کمک سیمان شسته می توان طرح های گوناگونی مثل نمای سنگ ساختمان را با هزینه ای بسیار کم تر اجرا کرد.
تنوع رنگی این نما خیلی زیاد است.
برخی از رنگ های مورد استفاده، آلودگی نما را نشان نمی دهند. البته اگر در کار نهایی از درز استفاده شود، ممکن است درون آن ها خاک جمع شده و باعث کثیف به نظر رسیدن نما شود.
معایب نمای سیمان شسته
سرعت اجرای این نما کم است و شاید بتوان در هر روز، حدود 10 متر مربع از آن را اجرا نمود.
نمای شسته، عایق رطوبتی خوبی نیست، اما می توان روی کار از مواد عایق بدون رنگ بهره گرفت. این روش برای اجرای کف نیز استفاده می شود. به چنین کفی، کف شسته می گویند. این نوع کف سازی در فضاهای بیرونی و باغ ها کاربرد زیادی دارد.
نمای سیمانی تخته ماله
در اجرای این نما نیاز به دو لایه آستر و تخته ماله است. لایه آستر به ضخامت ۲ سانتیمتر با استفاده از ملات ماسه و سیمان روی دیوار بلوک سیمانی یا آجری گری (آجر فشرده بدون بندکشی) و لایه دوم به ضخامت ۰.۵ سانتیمتر، ملاتی متشکل از ماسه، پودر سنگ، خاک سنگ و سیمان استفاده میشود که به وسیله تخته ماله روی آستر کشیده میشود. برای عدم ترک خوردگی و افزایش زیبایی ظاهر، نما از طریق خط کشی یا سنگ نما به بخش مجزا تقسیم میشوند.
نمای تگرگی و ماهوتی
این نمای سیمانی ساختمان معمولاً دارای ضخامت ۲ سانتیمتر از لایههای ملات سیمان، پودر سنگ و خاک سنگ تشکیل شدهاند که از طریق دستگاه دوغاب پاش روی نمای پاشیده میشود. نام تگرگی این به خاطر استفاده از مصالح درشت دانه گرفته شده است، ولی اگر از دانهبندی ریز در مخلوط آن استفاده کرد، نام این نما ماهوتی خواهد بود. نمای تگرگی شاید به اندازه نمای سیمان سفید، شسته یا تخته ماله لوکس نباشد، ولی میتوان ظاهری ساده و مدرن با ترکیب مصالح دیگر ایجاد کرد.

نمای تیشه ای یا نمای چکشی
این نمای سیمانی از اندود دو لایه تشکیل شده است. لایه اول که آستری به ضخامت ۲ سانتیمتر است که با ملات ماسه و سیمان سفید یا سیمان رنگی اجرا میشود و بر روی آن لایهای از ملات موزائیک به ضخامت ۱.۵ سانتیمتر کشیده میشود. لایه دوم که با ماله اجرا میشود دارای بندهایی است که با شیشه پُر میشود و پس خشک شدن اندود، سطح آن را با تیشههای مخصوص تیشهداری میکنند.
نمای سیمانی آبساب و موزاییک شسته
این نما همانند نمای چکشی از لایه آستر با ملات ماسه و سیمان سفید یا رنگی و لایه ملات موزائیک تشکیل شده است، اما روش پرداخت متفاوتی دارد. برای اجرای این نما و قبل از خشک شدن، سطح لایه را با آب خیس کرده و تا نمایان شدن مصالح سنگی، سطح کار را با برس میسایند. در صورتی که پس از خشک شدن، لایه نهایی را با سنگ سنباده زده شود و به قدری ساییده شود که کاملاً صیقلی و مانند موزائیک شود، به آن نمای سیمانی موزائیک گفته میشود. روش دیگر، پرداخت با آب و اسید است، در این حالت پیش از آنکه اندود سفت شود، با آب و اسید ساییده میشود تا سنگ دانهها به شکل برجسته و درشت و سیمان به صورت ریز و فرو رفته نمایان شود که به آن اندود سیمانی شسته میگویند.
نمای خراشی
نوعی دیگر از نمای سیمانی ساختمانی به نام نمای خراشی نشاخته میشود.پس از اجرای لایه آستر با ملات ماسه و سیمان و لایه تخته ماله با ملات ماسه، پودر سنگ، خاک سنگ و سیمان، مقدار کمی مصالح سنگی به ضخامت ۲ میلیمتر روی سطح کار اعمال میشود، سپس برای ایجاد خراشهایی روی سطح از ماله مخصوص استفاده میشود.
نمای رومی سیمانی
نمای ساختمان رومی که به آن نمای کلاسیک نیز میگویند از نمای روم باستان الهام گرفته شده است. این نما تداعی کننده عظمت، شکوه و زیبایی بنا است، اگر ازسنگهای طبیعی مانند مرمر، گرانیت و تراورتن ساخته شود. اما برای کاهش هزینههای ساخت میتوان به جای سنگ از سیمان در نمای ساختمان رومی استفاده کرد. با این حال، نمای رومی سیمانی اغلب در خانههای ویلایی مشاهده میشود.

مزایا و معایب نمای سیمانی
از جمله فواید استفاده از نمای سیمانی به شرح زیر است:
از جمله معیارهایی که در طراحی نما مهم هستند و باید به آن توجه کرد، این است که نما ساختمان مسکونی به نوعی معرف خود ساختمان است. به عنوان مثال در صورتی که طراحی نما ساختمان مسکونی به صورت کلاسیک باشد، در طراحی داخلی ساختمان نیز انتظار می رود که همین سبک استفاده شود.
در واقع می توان گفت که بهترین گزینه برای طراحی نمای کلاسیک استفاده از سیمان است، چون به وسیله ی سیمان می توان به راحتی سرستون ها و مجسمه هایی که در نمای کلاسیک کاربرد فراوان دارند را شکل داد. از لحاظ هزینه های ایجاد شده اگر در نظر بگیریم، باید بگوییم که در بین انواع نمای کامپوزیت، نمای سنگی، نمای آجری، نمای بایرامیکس و … نمای سیمانی کم هزینه ترین می باشد. نمای سیمانی در مقایسه با سایر نماها مقاومت و امنیت بالایی داشته و در برابر تغییرات جوی ماندگاری بسیار خوبی دارد. طراحی نما با سیمان باعث می شود تا نمایی به شکل پیوسته و صاف داشته باشید.
و در مقایسه با دیگر نماها که از گردهمایی قسمت ها در کنار هم تشکیل می شود، یک مزیت به حساب می آید.
معایب نمای سیمانی
- به دلیل وجود سیمان، وزن سازه افزایش مییابد.
- این نما عایق رطوبتی و حرارتی خوبی برای مناطق مرطوب نمیباشد.
- نمای سیمانی خاصیت آنتی استاتیک (تمیزکنندگی) ندارد، یعنی به راحتی گرد و خاک را به خود جذب میکند.
- بعد از گذشت زمان و با وجود آلودگی های شهری، نمای سیمانی رنگ تیره به خود میگیرد.
نحوه اجرای نمای سیمانی
در اجرای نمای سیمانی، نخست باید سطحی متناسب از طریق شاسیکشی فلز با استفاده از توری رابیتس ایجاد کرد. بعد از بستن رابیتس و جوشکاری، روی توریها را با ملات ساخته شده از سیمان و پودر سنگ پوشاند تا بستری ایده آل برای چسبیدن ملات ماسه سیمان ایجاد کرد.

سپس جهت ایجاد سطحی کاملاً صاف، کرومبندیهای ارتفاعی و طولی اجرا میشوند. در این مرحله باید در کیفیت ملات دقت لازم را به خرج داد، زیرا در صورت استفاده از مقدار سیمان کم و یا سیمان بیکیفیت و یا حتی بهرهگیری از ماسه با دانهبندی نامناسب، احتمال کنده شدن ملات از روی سطح دیوار افزایش خواهد یافت. بنابراین، فاصله بین کرومها با ملات ماسه سیمان پُر میشود تا زیرسازی اولیه جهت اجرای اندود سیمانی انجام شده باشد.
برای ایجاد چسبندگی مناسب ملات سیمانی به سطح نما بهتر است قبل از اجرای اندود سیمانی، سطح زیرین مرطوب شود. از جمله موارد مهم در بعد از اجرای اندود سیمانی میتوان به عملآوری بتن اشاره کرد. برای این منظور باید به مدت یک هفته و روزانه ۲ تا ۳ روز سطح اندود سیمانی آب داده شود.

قیمت نمای سیمانی
برای اطلاع دقیق از هزینه های نمای سیمانی و اینکه کدام یک از انواع نما سیمانی مناسب ساختمان شما هستند با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید تا کارشناسان تیم مهندسی ساز شما را همراهی کنند.
[…] نمای سیمانی بر روی دیوارهای پشتیبان زیر به کار میرود. […]
[…] بالایی هستند. یکی از پرطرفدارترین نماهای مورد استفاده نمای سیمانی است. ارزان تر بودن قیمت سیمان در مقایسه با دیگر نماها […]
[…] نمای سیمانی معمولاً در نمای پشتی ساختمان استفاده می شود. نمای اصلی با سنگ های ساختمانی که در عرض ۴۰ سانتی متر برش خورده اند تزیین می شود. استفاده از تاج و سرستون در نمای کلاسیک یکی دیگر از خاصیت های این نما است. که کاملاً سلیقه ای طراحی و اجرا می شود. شما می توانید هر طرحی را به عنوان تاج و سر ستون اجرا نمایید به شرطی که هماهنگی میان این عناصر و بدنه ی نما را در نظر بگیرید. نمای کلاسیک از استحکام زیادی برخوردار است. سالهای سال دوام نما را تضمین می کند و این بدلیل استفاده ار سنگ های ساختمانی است که از سنگ طبیعی برش خورده و آماده می شود. […]
[…] امر عامل مهمی در بحث زیبایی شناختی ساختمان با پرداخت نمای سیمانی […]