اجرا نمای سیمانی

1
2247
اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

اجرا نمای سیمانی : سیمان کاری از جمله مراحل مهم نازک کاری ساختمان است و تعیین قیمت آن و آشنایی با انواع روش های انجام آن نیز از نیازهای ضروری هر ساختمان سازی به شمار می آید. متریال ساختمان چون سیمان به خاطر داشتن مقاومت خوب در شرایط آب و هوایی گوناگون و هزینه مناسب اجرا نمای سیمانی در عملیات عمرانی و ساختمانی کاربرد زیادی دارد. مهم ترین و برجسته ترین کاربرد سیمان کاری جهت آسترسازی و نمای رویه ساختمان است. با توجه به این که نمای ساختمان در مقابل عوامل جوی شدید قرار دارد در انتخاب مصالح برای نماسازی باید دقت شود تا نمای ساخته شده اولاً در مقابل شرایط آب هوای مقاوم بوده ودر ثانی زیبای لازم را داشته باشد و همچنین با نمای ساختمان های مجاور هم آهنگی داشته باشد.

سیمان چیست؟

سیمان یک ماده چسبنده است که قادر است ذرات را به یکدیگر چسبانده و یک جسم یکپارچه و محکم از آن ها ایجاد کند. سیمان از ترکیب مصالح آهکی، رس، سیلیس و اکسیدهای معدنی در دمای 1400 تا 1500 درجه سانتی گراد تولید می شود. به جسمی که پس از حرارت دادن به وجود می آید، کلینکر گفته می شود و پس از آسیاب کردن آن به همراه مقدار مناسب سنگ گچ سیمان، تیپ های مختلف به دست می آید.

همچنین با اضافه کردن پوزولان به کلینکر و گچ، سیمان پوزولانی به دست می آید. اندازه دانه های کلینکر 5 تا 20 میلی متر و رنگ آن ها سبز تیره می باشد. منظور از سیمانی که در شاخه مهندسی به کار می رود، آن دسته از سیمان هایی است که ریشه آهکی دارند. این گونه سیمان از ترکیب اکسید کلسیم (آهک) با سایر اکسیدها مثل اکسید سیلیسیم، اکسید آلومینیوم، اکسید آهن، اکسید منیزیم و اکسیدهای قلیایی که میل به ترکیب با آب دارند و در مجاورت هوا و حتی زیر آب به مرور زمان سفت و دارای مقاومت خاصی می گردند، به وجود می آید.

انواع مختلف سیمان

سیمان دارای مصارف مختلفی در ساخت و ساز است که بستگی به شرایط آب و هوایی و شرایط خاک دارد. سیمان از این لحاظ به چند نوع سیمان پرتلند (نوع 1 تا 5)، سیمان سفید، سیمان پوزولانی و سیمان رنگی تقسیم می شود.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

الزامات طراحی و اجرا نمای سیمانی

نمای سیمانی بر روی دیوارهای پشتیبان زیر به کار می‌رود.

  • دیوارهای متشکل از قطعات فولادی سرد نورد (LSF)
  • دیوارهای بنایی
  • دیوارهای بتنی

با توجه به آنکه مصالح اصلی نما، سیمان پرتلند است، اجرا نمای سیمانی نیازمند شرایط دمایی مناسب است. توصیه می‌شود، نمای سیمانی زمانی اجرا شود که دمای محیط حداقل ۵ درجه سانتی گراد یا بیشتر است.

نمای سیمانی بر روی دیوارهای متشکل از قطعات فولادی سرد نورد شده

ساختار اجرای نما روی دیوارهای فولادی سرد نورد شده دارای پوشش تخته گچی یا تخته سیمانی بوده و روی آن عایق رطوبتی و یک لایه مش فولادی اجرا می‌شود. علاوه بر عایق رطوبتی، خود لایه نهایی نما نیز تا حدی از نفوذ آب جلوگیری می‌کند. دو لایه ایزوگام یا یک لایه قیرگونی آسفالتی به عنوان عایق رطوبتی مناسب است.

مش فلزی معمولاً به صورت توری گالوانیزه، دارای شاخک (خاردار) است. توری از ورقه‌های فلزی ساخته شده که در فاصله‌های معینی برش خورده و کشیده می‌شود. به همین جهت، توری به عنوان توری فلزی منبسط شده معروف است. ورقه‌های توری در صورت نیاز به صورت hot-dip گالوانیزه می‌شوند.

توری فلزی دارای یک زبانه مکانیکی است که نما به آن متصل می‌شود. توری در حدود ۶ میلی متر از دیوار زیرین فاصله دارد. بنابراین هنگامی که لایه نما اجرا می‌شود، توری در آن مدفون شده و یک بخش جدایی ناپذیر از نمای سیمانی می‌شود.

اجرای نمای سیمانی روی دیوار

نمای خارجی ساختمانی که به منظور اجرا نمای سیمانی بر روی دیوارهای LSF داربست بندی شده، عموماً متشکل از دو لایه (لایه پایه اول و لایه پایه دوم) است. هر یک از این لایه‌ها دارای ضخامت تقریبی ۱۰ میلی متر بوده و به همراه لایه نهایی با ضخامت تقریبی ۳ میلی متر، ضخامت کلی در حدود ۲۳ میلی متر برای یک نمای کامل ایجاد می‌نماید. توصیه می‌شود لایه به صورت پاششی با دستگاه شات کریت تر ایجاد شود.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

اجرا نمای سیمانی بر روی لایه‌های بنایی و بتنی

مصالح بنایی، لایه زیرین مناسبی برای نما است. چرا که به مراتب صلب تر از دیوار LSF است. از این گذشته، زبری و خلل و فرج مصالح بنایی سبب اتصال خوب نما می‌شود. بنابراین، برای اجرا نمای سیمانی بر روی دیوارهای بنایی به توری فلزی نیازی نیست. اتصال بین نما و دیوار بنایی یا بتنی به طور ذاتی قوی است چراکه هر دو دارای مصالح سیمان پرتلند هستند.

نمای اجرایی بر روی دیوار بنایی معمولاً متشکل از دو لایه (یک لایه پایه برای صاف نمودن هر گونه حفره بر روی سطح دیوار و یک لایه نهایی) به ضخامت کلی ۱۶ تا ۱۹ میلی متر است.

روش های سیمان کاری

سیمان دارای کاربردهای گوناگونی در ساختمان سازی است. روش ساخت ملات و مرحله اجرا نمای سیمانی با توجه به نوع سیمان به کار رفته فرق می کند. از این جهت، سیمان کاری شامل روش های زیر می شود:

  • سیمان کاری با سیمان سیاه
  • سیمان کاری با سیمان تگری
  • سیمان کاری با سیمان سفید
  • سیمان کاری نمای شسته
  • شیب بندی و کف سازی
  • بندکشی با سیمان
  • بتن ریزی فونداسیون

سیمان کاری با سیمان سیاه

سیمان سیاه از جمله پرکاربردترین انواع سیمان است که در ساخت ملات دیوار چینی و اندودکاری دیوارهای داخلی و خارجی به کار می رود. معمولا برای فضاهای مرطوب داخل ساختمان ها مثل حمام و استخر از زیرسازی با سیمان سیاه استفاده می شود. در زمان سیمان کاری ابتدا زیر کار را با سیمان معمولی و ماسه می پوشانند که آستر نامیده می شود. پیش از آستر کردن باید همه سطح دیوار را شمشه گیری کرد. سپس باید میان شمشه ها را با ملات ماسه و سیمان پر نمود.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

در حین سیمان کاری و همچنین تا چند روز بعد باید حداقل روزی سه تا چهار بار به وسیله آب، دیوار سیمان کاری شده را خیس کرد. اگر این کار انجام نشود، ماسه سیمان مصرف شده به شکل پودر در می آید و با کوچک ترین تماس کلاپس خواهد کرد. از سیمان سیاه به خاطر مقاومت در برابر رطوبت برای سیمان کاری رویه دیوارهای داخلی و خارجی و نمای ساختمان و کف نیز بهره گرفته می شود.

سیمان کاری نمای شسته

یکی از نماهای رایج در ساختمان سازی ایران، نمای شسته است. نمای شسته از جمله نماهای اندودی می باشد و ترکیبی از تکه سنگ دانه بندی شده، پودر سنگ و سیمان سفید است. سنگ دانه بندی شده در رنگ هایی چون قرمز، مشکی، خاکستری، سبز، سفید و غیره وجود دارد. البته با توجه به رنگ نهایی نمای شسته می توان از سیمان سیاه و رنگ های معدنی هم در این ترکیب استفاده نمود. علت این که این نما به نمای شسته معروف است، شسته شدن آن با آب پس از اجرا است.

روش های اجرا نمای سیمانی سیمان شسته

در روش اول، پس از زیرسازی، ملات خمیری سیمان و پودر سنگ نسبتا روان را با توجه به رنگ مورد نظر روی دیوار قرار می دهند و بعد از آن به پاشیدن سنگدانه های ریز رنگی می پردازند. لازم به ذکر است که سنگدانه جوشقان از کیفیت مناسبی برای این کار برخوردار است. این سنگدانه ها با فشار بسیار کمی داخل ملات خمیری فرو می روند. در پایان نیز یک اسفنج آغشته به آب را روی سطح نما می کشند تا سنگدانه ها شسته شده و نمایان شوند.

در روش دوم، پس از زیرسازی، یک ملات خمیری از ترکیب سیمان، پودر سنگ و سنگدانه های رنگی ایجاد شده و با ضخامتی در حدود 1 تا 3 میلی متر روی سطح کشیده می شود. سپس پیش از خشک شدن و همزمان با آب پاشی آم به کمک ماله، سطح را صیقلی می سازند و در پایان نیز آن را با اسفنج مرطوب ماساژ می دهند تا سنگدانه های رنگی مشخص شوند.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

سیمان کاری با سیمان سفید

معمول ترین روش اجرای لایه رویه، استفاده از ملات خمیری پودر سنگ به همراه سیمان سفید است که در بسیاری از ساختمانها می توان آن را مشاهده نمود. جهت اجرای آن اولین قدم پنج کیسه پودر را باز کرده و همراه یکه کیسه سیمان سفید ۵۰کیلویی چند بار کاملا آن را به هم میزنن بعد که خوب قاطی شد آب را در نیم بشکه هایی که شبیح وان برش داده شده میریزن بعدپودر سنگی که مخلوط با سیمان سفیده را با سرند الک میکنندداخل نیم بشکه تا کامل خیس بشه بعد اینکه کامل خیس شدن آن را چند بار به هم میزنند تا خوب سیمان کیفیت خودش رو به دست بیاره بعد اینکار نوبت میرسه به اوستا کار ویاهمان بنای سیمانکار

اوستا کار با ماله های پلاستیکی خمیری که با پودر سنگ وسیمان سفید ساخته شده را با ماله روی دیوار به ضخامت 5 الی 10 میلیمتر میکشد سپس با شمشه سطح مورد نظر را کاملا یک نواخت میکند(نمای سیمان سفید)

بعد اینکه نرمه ای که رو بدنه کشیده شده کمی آبش رو کشید سیمانکار دوباره روی آن را بوسیله تخته ماله ای رو سطح را با تخته ماله صاف میکند تا کاملا صیقلی بشود و بعد آخرین مرحله سیمانکاری نرمه کشی سیمانکار با استفاده از فیبر نرم شروع به صاف کردن آن میکند تا سطحی صاف و صیقلی بوجود بیاید. سطح سیمان سفید نیز حداقل یک هفته در هر روز 2 الی 3 بار آب داده شود تا به مقاومت مناسب برسد.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

نماسازی با سیمان تگری

برای نماسازی با سیمان تگری باید سیمان سفید یا رنگی را با پودر سنگ سفید مخلوط کرد و به هر 3 پیمانه پودر، یک پیمانه سیمان و مقداری آب اضافه کرد تا مایعی رقیق حاصل شود. پس از این که ملات آماده شد، آن را داخل ماشین سیمان پاش می ریزند و دسته ماشین را می چرخانند تا دانه های ریز روی دیوار پاشیده می شود. به چنین نمایی نمای تگری یا گیتی می گویند. پس از اجرای این نما تا 2 روز باید روی آن آب پاشیده شود.

بند کشی با سیمان

بندکشی به عملیاتی اطلاق می شود که طی آن درزهای بین آجرهای دیوار، سنگ، موزاییک، کاشی و سرامیک با کمک مصالحی چون سیمان سفید و سیاه پر می شود. متداول ترین نوع بندکشی در ایران، بندکشی نماهای آجری و سنگی است که به شکل توپر، توخالی و فیتیله ای اجرا می شود.

اندود کاری

اندودکاری به عملیاتی گفته می شود که طی آن سطح یا نمای ساختمان به وسیله مصالح ساختمانی پوشانده می شود. اندودکاری عموما در دو قشر آستر و رویه اجرا می شود. قشر آستر برای ایجاد سطح صاف و تنظیم شیب ها ایجاد می شود. برای این کار در ابتدا باید سطح مورد نظر را شمشه گیری یا کروم بندی کرد. در ادامه می توان سطح را با ملات مورد نظر اندود نمود. قشر رویه در واقع برای تزیین سطوح به کار می رود و با استفاده از مصالح مختلفی اجرا می گردد. انواع گچ بری ها و رنگ آمیزی نما در قشر رویه انجام می شود.

برای اجرا نمای سیمانی ، پیش از هر کاری باید سطحی مناسب طرح مورد نظر ایجاد شود. این کار به طور معمول با شاسی کشی های فلزی به کمک توری رابیتس انجام می شود. در این روش، پس از اجرای جوشکاری و بستن رابیتس، روی توری ها را با ملات خمیری تشکیل شده از سیمان و پودر سنگ پوشش می دهند تا بستر مناسب برای چسبیدن ملات ماسه سیمان آماده شود.

پس از اجرای طرح اولیه، برای ایجاد یک سطح صاف از کروم بندی های ارتفاعی و طولی استفاده می شود. کیفیت ملات مورد استفاده در این مرحله بسیار مهم است، زیرا در صورت استفاده از سیمان کم یا بی کیفیت یا استفاده از ماسه با دانه بندی نامناسب، احتمال دارد ملات از سطح دیوار جدا شود. حدفاصل بین کروم ها با ملات ماسه سیمان پر می شود تا زیرسازی اولیه جهت اجرای اندود سیمانی انجام شود.

اجرا نمای سیمانی
اجرا نمای سیمانی

برای بالا بردن میزان چسبندگی ملات سیمانی پیشنهاد می شود سطح زیر سیمان کاری قبل از اجرا نمای سیمانی ا مرطوب گردد. در ضمن باید بعد از پایان سیمان کاری، عمل آوری سیمان انجام شود. این یعنی سطح سیمان را به مدت 4 تا 7 روز و روزانه 3 تا 4 بار آب داده شود تا سیمان ترک نخورد و مقاومت خوبی کسب کند.

پس از این که لایه زیرین (آستر سیمانی) کامل شد، لایه رویه باید اجرا شود. لایه رویه می تواند رنگ ها و مصالح متنوعی داشته باشد.

ترک خوردن نمای سیمانی

عواملی مثل نشست ساختمان یا انقباض و انبساط باعث می شوند پس از مدتی روی سطح نمای سیمانی ترک ایجاد شود. این مشکل در سطوحی که بزرگ تر هستند، بیش تر دیده میشود. برای رفع این مشکل می توان از سه ترفند زیر بهره گرفت:

خطوطی با فاصله 1 تا 2 متر در جهت عمودی و افقی و با ضخامت دلخواه روی سطح دیوار ایجاد کرد تا ترک ها کم تر به چشم آیند. مشابه این کار را می توان با ایجاد طرح های نامنظم مثل نقش سنگ یا چوب نیز انجام داد.

می توان دیوار با به ابعاد یک اندازه (یک متر مربع تا دو متر مربع) تقسیم بندی کرد و در درز مابین این تقسیم بندی ها از شیشه استفاده نمود. این کار باعث می شود توجه بیننده از ترک ها دور شود. رنگ های نانو می توانند از ترک خوردن اندودهای سیمانی به طور کامل جلوگیری کنند.

قیمت اجرا نمای سیمانی

عوامل زیادی در تعیین هزینه سیمان کاری تاثیرگذار هستند که عبارتند از ابعاد و نوع پروژه، شهر و محل پروژه، مهارت، تجربه و دقت استادکار، نوع مصالح مورد استفاده، ابزار جانبی مورد استفاده و غیره. برای اطلاع دقیق از هزینه های اجرا نمای سیمانی با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید تا کارشناسان تیم مهندسی ساز شما را همراهی کنند.

 

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید