اجرا روف گاردن در تهران : بام سبز یا روف گاردن درست همانند اسمش یک پوشش گیاهی است که روی سقف خانه کشیده میشود. این پوشش زیبا میتواند در انواع مختلف بر روی سقف و یا تراس خانه اجرا شود که علاوه بر زیبایی فواید زیادی برای ما به همراه دارد. نحوه ی اجرا روف گاردن در تهران متفاوت است و هر شرکت جزییات اجرایی مختص به خود را دارد که به همین ترتیب هزینه اجرا روف گاردن در تهران ممکن است متفاوت باشد.
آیا ساخت روف گاردن نیاز به مجوز دارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم بله! ساخت روف گاردن مستلزم رعایت نکاتی است که یکی از مهم ترین آنها گرفتن مجوز از شهرداری پیش از اقدام به ساخت می باشد. از مواردی که در این راستا بررسی می شود مقاومت سازه یا ساختمان شما است که تا چه میزان می تواند وزن وارد شده را تحمل کند. چرا که با ساخت روف گاردن یا بام سبز در پشت بام به وزن ساختمان اضافه می شود. تمامی این اطلاعات را با مشورت با تیم تخصصی مهندسی ساز می توانید به دست آورید. مورد بعدی موقعیت قرار گیری ساختمان و ساختمان های مجاور و بسیاری موارد دیگر است که در آیین نامه شهرداری به همه آنها پرداخته شده است. پس قبل از اجرا روف گاردن در تهران در رابطه با کسب مجوز اقدام کنید تا در آینده با مشکلات احتمالی روبرو نشوید.
تشویق شهرداری در اجرا روف گاردن در تهران
به طور کلی تمامی شهرداری ها از اجرای روف گاردن و بام سبز حمایت کرده و بنا بر هر شهر و منطقه مشوق هایی نیز برای اجرای روف گاردن در نظر می گیرند؛ همچون افزایش تراکم ساخت، مشوق های مالیاتی و اخذ عوارض کمتر. در این میان ساختمان هایی هم که سطح اشغال زیادی را به ساخت و ساز اختصاص می دهند، می توانند با اجرای بام و تراس سبز میزان سطح اشغال فضای سبز را به طور قابل توجهی افزایش داده و کمبود آن را جبران نمایند. مجوز اجرا روف گاردن در تهران بر عهده کارفرما بوده و توسط شهرداری هر ناحیه صادر میشود.
تبصره: برای ساختمانهایی که از قبل فرمان ساختمانی دریافت کرده اند، برگهی دستور روف گاردن آماده میشود که قابلیت الحاق به فرمان ساختمانی را دارد و روی پروانه ساختمانی صادر شده قبلی درج میشود.
نکات ضوابط و قوانین روف گاردن
- در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز گسترده، بر اساس ضوابط شهرداری، یک متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد.
- در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز نیمه فشرده، بر اساس ضوابط شهرداری، دو متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد.
- در صورت اجرای هر متر مربع فضای سبز فشرده، بر اساس ضوابط شهرداری، سه متر مربع به وسعت مجاز اضافه خواهد شد.
- در برنامههای آینده شهرداری تهران نیز لزوم اختصاص دادن بخشی از فضای زمینها به فضای سبز و فضای بام تصویب شده و در آینده اجرایی خواهد شد.
- به جهت افزایش انگیزه برای ساخت بام سبز، متقاضیان میتوانند نسبت به کسر فضای باز ساختمانی، به ازای هر واحد، پنج متر به شرط اجرای سه برابر فضای سبز در بام ساختمان، اقدام کنند.
طراحی روف گاردن
امروزه رشد عمودی شهرها و صنعتی شدن آن و دشواری دسترسی به فضای باز و محیط های طبیعی انسان را بر آن داشته تا به فضاهای حداقلی در محل زندگی خود مانند حیاط، بام و غیره توجه ویژه ای نشان دهد. در طراحی روف گاردن و ساخت بام باغ ها المان های مختلفی چون انواع آبنما، آلاچیق و پرگولا، گلدان های پرتابل یا ثابت با فضای سبز مناسب، چمن های طبیعی و مصنوعی، نیمکت با چوب های اشباع، باربیکیو آشپزخانه های صحرایی و گاهی حتی بنا به سفارش جکوزی، استخر های فایبر گلاس و محل هایی جهت آفتاب گرفتن، مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین جهت نگهداری از روف گاردن سیستم های آبیاری مکانیزه، سیستم های گرمایشی محوطه فضای سبز در زمستان و بسیاری تمهیدات دیگر حائز اهمیت است .
اجرا روف گاردن در تهران
اجزای اصلی بام سبز را به طور کلی میتوان به 5 دسته زیر تقسیم بندی کرد :
- لایه پوشش گیاهی
- محیط کشت
- لایه زهکش
- لایه محافظت
- ساختار سقف
لایه پوشش گیاهی
برای استفاده از گیاهان در روف گاردن اگرچه میتوان از هر گیاهی استفاده کرد اما باید شرایط خشک و خشن پشت بام را هم در نظر گرفت و گیاهانی را انتخاب کرد که بتوانند در عمق کم و شرایط کم آبی و هوای سرد و گرم مقاوم باشند. در مجموع انتخاب گیاهان مناسب بام به طرح نهایی توسط طراح ، شرایط اقلیمی ، طراحی سازه و… بستگی دارد.
محیط کشت
به محیطی که گیاه در آن شروع به رشد میکند و به واسطه ی الزامات سازه ای باید وزن کمی داشته باشد، محیط کشت میگویند. این محیط با خاک معمولی متفاوت است و باید تا حد امکان سبک بوده و وزنش حدود 900 کیلو در هر متر مکعب در حالت مرطوب باشد.
لایه زهکش
این لایه بین محیط کاشت و لایه محافظت قرار میگیرد تا آب بتواند از هر جای بام سبز به سیستم زهکش ساختمان وصل شود. توجه داشته باشید که همیشه مقداری آب اضافی در این لایه وجود دارد که باید به روش های زیر تخلیه شود :
- به وسیله خود بام
- ناودانی های مربوط به شیروانی ها
- آبراه و کانال آب
انتخاب لایه زهکش مناسب، بر اساس بیشینه جریان آبی که از طریق اطلاعات بارش به دست میآید، انجام میگیرد و از آنجایی که لایه زهکش، محیط کاشت گیاه را پشتیبانی میکند، مقاومت فشاری آن باید مناسب باشد. برخی از سیستم ها به سادگی لایه ای قطور از خاک انبساط یافته را به کار می برند. اما اکثر شرکت های بام سبز از یک حصیر زهکش پلاستیکی موجدار با الگوی سازه ای استفاده میکنند. حداقل ضخامت لایه زهکش، مشابه کارتن تخم مرغ یا ۲۰ میلی متر می باشد، اما حصیرهای ضخیمتر میتوانند یک لایه عایق اضافی را تامین کنند. لایه زهکش میتواند مجموعهی پیچیده ای از لایه های دیگر به شرح زیر باشد :
- لایه صافی: فیلتری در بین محیط کشت و لایه زهکش است که رطوبت را از ریشه ها دور کرده و مانع از گندیدگی ریشه ها میشود. این لایه همچنین به عنوان محافظ ریشه ها نیز عمل میکند.
- لایه مانع ریشه ها: این لایه از نفوذ ریشه ها و آسیب زدن آنها به عایق کاری و غشاء سقف جلوگیری میکند. این لایه معمولاً از یک پوسته پلی اتیلن تشکیل شده و بیشتر در پروژه های عمومی که ترافیک عبوری و بار سقف زیاد است و جاهایی که گیاهانی با ریشه های عمیق و ریشه های تهاجمی کاشته شده استفاده میشود.
لایه محافظت
این لایه بام را از نشتی، چکه کردن و نفوذ آب محافظت میکند. این صفحه میتواند باریکه ای از بتن سبک، عایق محکم، ورقه ضخیم پلاستیکی، ورق مسی یا ترکیبی از اینها باشد و انتخاب آن به ویژگی های طراحی و کاربرد بام سبز بستگی دارد. همه ی سیستم های بام سبز به لایه محافظ احتیاجی ندارند و ممکن است از لایه مانع ریشه به جای آن استفاده شود.
جزییات اجرا روف گاردن در تهران
طراحی روف گاردن در 3 فاز مختلف انجام میپذیرد :
فاز 1 : نقشه برداری – بررسی استحکام و تقسیم بار – بررسی نیازها – ایده پردازی – طراحی و امکان سنجی
فاز 2 : آماده سازی – برق کشی – لوله کشی – نصب سیستم های کنترل مراقبت – زهکشی – نصب سیستم روف گاردن 8 لایه
فاز 3 : بخش نهایی و فینیشینگ
در فاز 1 ابتدا نیازها و امکاناتی که کارفرما میخواهد، با توجه به نوع سازه مورد بررسی قرار میگیرد سپس به فاز طراحی و نمونه سه بعدی میانجامد.
فاز 2 یکی از اصلی ترین بخش هاست و نوع متریال و کف پوش ها در این بخش تعیین میشود. استفاده نامناسب و کم کیفیت از متریال ها میتواند صدمات جبران ناپذیری به ساختمان وارد نماید.
در فاز 3 توجه فراوانی به جزئیات میشود و کار فینیشینگ صورت میپذیرد.
نکاتی پیرامون ساخت روف گاردن
در بسیاری از مناطق شهری یک باغبان از نظر فضایی که در اختیارش است محدودیت دارد. اگر که فکر می کنید اتاق هایتان دیگرکافی نیست یا اگر میخواهید فضای بیرونی برای زندگی داشته باشید همه چیز برای شما محیا است. پس بهتر است که باغچه ای روی پشت بامتان بسازید. این نوع باغ ها ایده ای جالب برای گسترش فضای باغبان است. با اجرا روف گاردن در تهران از فضای استفاده نشده و اضافی بهره خوبی خواهید برد. اما باید د رهنگام ساخت روف گاردن مواردی را به ذهن بسپارید.
اول اینکه نظر مقررات محلی، قوانین اجاره یا مقررات انجمن مالک خانه در مورد این نوع باغچه ها را بررسی کنید. امکان دارد که ساخت آنها ممنوع باشد و یا نیاز به یک سری بررسی های ویژه داشته باشد پس بهتر از قبل از آنکه زمان و پول خودرا خرج کنید این موارد را بدانید.
دوم اینکه خیلی زود بایک معمار یا پیمانکارصحبت کنید. شما به معمار یا پیمانکار در تمام مراحل ساخت نیاز ندارید اما به آنها برای تایید ایمن بودن ساختمان بمنظور ساخت باغ نیاز مندید. بعضی از ساختمان ها طوری طراحی شده اند که نمی توانند وزن اضافی را تحمل کنند. اما بعضی از ساختمان ها در مقابل افزایش وزن اندک مقاوم هستند. معمار یا پیمان کار باید توانایی تشخیص نوع ساختمان شمارا داشته باشد.
سوم اینکه اگر ساختمان شما میتواند وزن اضافی را تحمل کند وزن باغ شما نقش مهمی در طراحی ایفا می کند. سعی کنید کمترین وزن ممکن را انتخاب کنید.از پلاستیک، فایبر گلاس یا کانتینر های فومی مخصوص کاشت استفاده کنید و از استفاده سنگ فرش بپرهیزید. به جای خاک باغ ازخاک گلدان سبک استفاده کنید.برای زهکشی بجای سفال های کوزه گری یاسنگی از فوم های ضریه گیر استفاده کنید.
چهارم اینکه یادتان باشد که این نوع از باغ نسبت به باغ های معمولی بیشتر در معرض باد قرار دارد. شما به باد شکن در طراحی روف گاردن خود نیاز خواهید داشت. از بادشکن داربستی یا مشبک برای باغ خود استفاده کنید. حقیقتا باد شکن هایی که در جریان باد تداخل ایجاد میکنند تاثیر گذارتر از آنهایی هستند که جلو وزیدن باد را می گیرند. باد شکن های قوی بیشتر توسط باد می افتند نسبت به آنهایی که اجازه وزش باد را می دهند. به علاوه، شما واقعا نمی خواهید جریان باد را از بین ببرید. شما فقط می خواهید آن را کاهش دهید.
پنجم اینکه به این فکر کنید که چگونه باید باغتان را آبیاری کنید. باغ شما باید در هوای گرم آبیاری شود و حمل سطل های سنگین آب به پشت بام جالب و عملی نیست یا باید سیستم ذخیره آب را روی پشت بام خود داشته باشید و یا سیستم آبدهی اتوماتیک را نصب کنید .اگر این موارد را بخاطر بسپارید در خواهید یافت که باغ روی پشت بامتان برای فرار جای خوب و دوست داشتنی است.
دلایل راه اندازی روف گاردن
روف گاردن طرحی نوپا نیست. ساکنان شهر برای جلوگیری از آتش سوزی بر روی بام ها درختان را می کارند. حتی بام های سبز که پوشیده شده از خاک و گیاه اند، از مدت ها قبل رواج داشته اند. مسئله ای نیست که یک باغبدار چند زمین و ملک دارد، مسئله ی مهم میزان فضای یک زمین در پشت بام ها برای باغبانی به منظور گسترش شهرت در بخش های اقامتی وتجاری است. دلایل راه اندازی روف گاردن به شرح زیر می باشد:
- استفاده از زمین های بلا استفاده
- زیبایی سازی منظره
- دوستدارمحیط زیست اند
- نوردهی مناسب
- عدم دستیابی حیوانات
- آسان ترین راه برای راه اندازی روف گاردن
اگر در فکر اجرا روف گاردن در تهران و یا هر شهر دیگری هستید، گزینه های متعددی پیش رویتان است. در روف گاردن ها که پوشیده شده از خاک وگیاهان است حسی زیبا از دوستی با محیط زیست است اما دراین نوع بام مسائل متعددی برای صاحبان زمین وجود دارد. در طراحی این نوع بام ها باید تعدادی مهندس متخصص و حرفه ای برای طراحی و نصب این بام ها به کار گرفته شوند.
گیاهان قابل پرورش در روف گاردن
می توان از محیط سقف برای ایجاد پوشش گیاهی تزئینی، کاشت صیفی جات یا ساخت باغ مصنوعی بدون نیاز به نگهداری استفاده شود یا روف گاردن بسته به هر آنچه دوست دارید پرورش دهید، آب و هوا، بودجه، فضای موجود و عملکرد ساختمان برای پرورش گیاهان مختلف مانند درختچه ها، چمن، گیاه یک ساله، گیاه پایا، گل، سبزی ها و حتی درختچه های کوچک میوه مناسب است.