نمای سنگ خشک

1
627
نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک

نمای سنگ خشک : روش های مدرن اجرای نمای ساختمان به روش خشک، برای اولین بار در دهه 70 میلادی در کشور آمریکا به نصب سنگ به روش خشک در ساختمان های با ارتفاع زیاد صورت گرفت. در اجرای نمای سنگ خشک ، پیشرفت هایی صورت گرفته است که باعث منحصر به فرد شدن اجرای نمای ساختمان به روش خشک شود. نمای سنگ ساختمان ، از نماهای بسیار پر طرفدار و پر کاربرد می باشد. نمای سنگ به دو روش تر و خشک اجرا می شود. اجرای نمای سنگ خشک با استفاده از پیچ و مهره فلزی انجام می شود. سنگی که در اجرای نمای سنگ خشک به کار برده می شود بایستی ضخامت بیشتری نسبت به سنگ های اجرا شده به روش با ملات (تر) داشته باشد. چرا که در صورتی که سنگ ضخامت کمی داشته باشد، در اثر سوراخ کردن و بستن پیچ ترک میخورد.

بنابر این طیف وسیعی از آپشن ها برای انتخاب نوع سنگ و پوشش نهایی آن وجود دارد که امکان استفاده از انواع متنوعی از پوشش نما را ایجاد می نماید. در طی سیر تکاملی در طول سال ها پوشش نمای سنگ با پیشرفت های چشم گیری مربوط به نوع اتصالات پنل های سنگی به زیر سازی همراه بوده است. روش های اتصال مستقیم و یا غیر مستقیم سنگ امروزه در دسترس هستند و راه حل های مناسبی برای به کارگیری هر نوع سنگ در ساختمان وجود دارد. اما با وجود حتی محاسبه کاراکتر های مقاومتی سنگ در برخی ساختمان سازی های اخیر ، با پوشش نمای سنگ ، بعضی آسیب ها و خساراتی مشاهده شده است.

اجرای نمای سنگ خشک

هرگونه خسارت و آسیب کوچکی در یک ساختمان می تواند به مشکلات بزرگی تبدیل شود. اما وقتی این آسیب ها در نمای یک ساختمان وجود داشته باشد موقعیت بسیار جدی تر می شود. خسارت ها در نماهای ساختمان در بیشتر موارد کیفیت های زیبایی شناختی کل ساختمان را خدشه درا می نماید و باعث مشکلاتی از قبیل نفوذ رطوبت و آسیب به عایق بندی ساختمان می شود.

در هنگام اجرای نمای سنگ خشک با استفاده از پوشش سنگ مورد دیگری وجود دارد و نباید مورد غفلت قرار گیرد ریسک جدا شدن و فرو افتادن سنگ اجرا شده در نما است که می تواند جان مردم را به خطر بیندازد. بنابراین آسیب ها و تغییر شکل های موجود در نمای خارجی می تواند بسیار جدی باشد و این خسارت و اهمیت زیاد آن می تواند به دلایل بسیار کوچک ایجاد شده باشد.

در هر صورت تکنیک های اجرای نما ، نتیجه نهایی مربوط به کیفیت و دوام خوب نیاز دارد که انطباق مناسبی میان ویژگی های روش های اجرایی مربوط به طبیعت زیرسازی بنایی که سنگ های نما بر روی آن نصب می شود با نوع اتصالات انتخاب شده و در نهایت نوع سنگ مصرفی برقرار باشد.

نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک

مزایای نمای خشک

سرعت اجرای بالا

به دلیل عدم استفاده از روش های دوغابی در این روش، امکان اجرای این روش نما در بخش های مختلف نما، بالا و پایین نما و… وجود دارد. از طرفی با این روش اجرای نما، می توان نماسازی را بالافاصله پس از اتمام اسکلت سازی ساختمان شروع کرد.

کیفیت بالا

کاهش خطای انسانی به دلیل تولید صنعتی مصالح، هماهنگی رفتار مصالح در برابر تغییرات دمایی، کاهش پرت مصالح به دلیل انجام محاسبات دقیق برای زیرسازی و طرح نما، وعواملی از این قبیل باعث افزایش کیفیت اجرای این نما می شود.

کاهش هزینه ها

از طرفی در نمای خشک از ملات و دوغاب استفاده نمی شود و این خود صرفه جویی در هزینه است. زیرسازی انجام شده در این نما هم در صورت نیاز قابل جداشدن از نما است و سرمایه از بین نمی رود و می توان آنها را در جای دیگری به کار برد. قابلیت تعویض و تعمیر قسمت های مختلف نما هم باعث کاهش هزینه های تعمیر و بازسازی می شود. البته قابل ذکر است که طول عمر نمای خشک 50 سال است. در صورتی که نماهای دوغابی 10 تا 15 سال طول عمر دارد.

عایق حرارتی و صوتی

با اجرای نمای خشک بین ساختمان و نما، فضایی باز می ماند. جریان داشتن هوا در فضای بین نما و ساختمان، مانند شیشه دوجداره عمل می کند. از این جهت می توان این نما را عایق صوتی و حرارتی در نظر گرفت.

حذف تقطیر در سطوح داخلی

وجود لایه هوا در بین ساختمان و نما، باعث می شود که بخار آب به راحتی از ساختمان خارج شود و رطوبت در جداره ساختمان کاهش یابد. (عدم نم دادگی به داخل ساختمان)

مقاومت بالا در برابر زلزله

اجرای نمای خشک، باعث سبک ماندن ساختمان (به دلیل عدم استفاده از ملات) می شود. همچنین با اجرای نمای خشک، قسمت های مختلف نما، به صورت جداگانه تغییر مکان می دهند. سبک بودن ساختمان و تغییر مکان های جانبی جداگانه، باعث عدم ترک خوردگی و سقوط مصالح از نما می شود.

نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک
سه روش کلی نصب سنگ در نمای خشک
  •  با استفاده از بست های پین دار که در این روش ضخامت سنگ های مورد استفاده حداقل ۲٫۵ سانتیمتر میباشد.
  • با استفاده از انکر های مخصوص به صورت انکر از پشت که در این روش ضخامت سنگ را تا ۱٫۵ سانتیمتر می توان کاهش داد.
  • سیستم نمایان . که در این روش اتصالات نمایان می باشد.

جزئیات زیرسازی در هر سیستم با توجه به نوع سازه اصلی ساختمان و محاسبات سازه ای نما کاملا متفاوت می باشد.

 

برخی از مصالح که برای نمای خشک می‌توان استفاده کرد عبارتند از:

صفحات رزین اشباع شده، پشم معدنی فوق‌العاده فشرده، الیاف سیلیکات کلسیم، ورقه‌های آلومینیوم و کاشی‌ها و آجرهایی سفالین که گستره‌ای وسیع از رنگ و بافت را در برمی گیرد. نمای خشک را می‌توان با اتصالات آزاد اجرا کرد. که در این صورت در مقابل باران قابل تنظیم خواهد بود.

 

اجزای سیستم نمای خشک
  • عایق حرارتی : عایق حرارتی به طور مستقل با اتصال مکانیکی توسط چسب به زیر کار متصل می شود.
  • چارچوب نگهدارنده : این چهارچوب از مصالح مختلفی همچون چوب اشباع شده ، فولاد یا آلومینیوم ساخته می شود. فواصل و اندازه ها باید به گونه ای طراحی شود که که در برابر عوامل مخرب مثل باد و رطوبت مقاوم باشد.
  • فضای خالی : به منظور جلوگیری از ورود رطوبت به داخل ساختمان ، فضایی خالی جهت تهویه بین نما و عایق در نظر گرفته می شود.
  • مصالح نما و اتصالات : از مصالحی که به صورت خشک اجرا می شوند می توان به سنگ ، ورق کامپوزیت ، توموود ، سرامیک خشک ، شیشه ، کاشی ها و آجرهای سفالین و … اشاره کرد.
نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک

بهترین سنگ برای نمای سنگ خشک

اکثر افرادی که نسبت به خرید سنگ نما اقدام می کنند تنها به توصیه های دیگران اکتفا می کنند و در نهایت با گذشت زمان احساس نارضایتی خواهند داشت. قبل از خرید سنگ نما باید با انواع سنگ ها آشنا شد و معایب و مزایای آنها را مورد بررسی قرار داد. در این صورت با کسب آگاهی لازم می توان سنگی را خریداری نمود که سال ها بر نمای ساختمان شما استوار بماند. یکی از روش های تشخیص سنگ خوب از سنگ نامرغوب این است که توسط یک وسیله فلزی چند ضربه به سنگ بزنید. یک سنگ با کیفیت و بدون ترک سنگی است که صدای شیشه بدهد، از این رو اگر در اثر وارد آمدن ضربه، سنگ صدای شیشه از خود ساتع کند بدون تردید سنگی سالم و بدون ترک و پوسیدگی خواهد بود.

سنگ هایی که برای نمای بیرونی بنا انتخاب می شوند باید از دوام و استحکام بالایی برخوردار باشند. سنگ نما همواره در معرض تابش نور خورشید، برف و باران، گرد و غبار، آلودگی، سرما، گرما، رطوبت و … قرار می گیرد، به همین دلیل سنگ های مقاوم بهترین گزینه برای نما هستند. اصولاً طراحان نمای خارجی ساختمان در صورت طراحی نمای سنگی سنگ تراورتن، سند استون و گرانیت را پیشنهاد می دهند که هر کدام زیبایی و قابلیت های منحصر بفرد خود را دارند. تروارتن در مقایسه با دو سنگ دیگر ارزان تر است و مقاومت بالاتری دارد. علاوه بر آن این سنگ به خوبی به سیمان می چسبد، در نتیجه امکان جدا شدن آن از سطح وجود ندارد.

نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک

سنگ گرانیت نوعی سنگ آذرین است و در رنگ های متنوع به بازار عرضه می شود. این سنگ بافتی درشت دارد و به راحتی می توان آن را با چشم مشاهده نمود. گرانیت آلودگی را جذب نمی کند و از سختی بالایی برخوردار است. از گرانیت نه تنها در نمای خارجی بلکه در محیط های مرطوب داخلی نظیر حمام و سرویس بهداشتی نیز می توان استفاده نمود زیرا تخلخل آن پایین بوده و آب را به خود جذب نمی کند. سنگ تراورتن نیز که نوعی سنگ رسوبی است، بافت آن به صورت لایه لایه می باشد. این سنگ از چسبندگی بالایی برخوردار است و دارای رنگ هایی نظیر سیاه، آبی و خاکستری می باشد. بافت تراورتن ریزدانه است و به دلیل ساختار لایه ای به دو روش cross cut و vein cut می توان آن را برش داد. سند استون نیز از جمله سنگ های رسوبی است که از ماسه و کانی های مختلف تشکیل می شود. کانی های موجود در این سنگ شامل سیلیس اکسید آهن، کربنات کلسیم و دولومیت می باشند. سند استون یا ماسه سنگ از مقاومت بالایی در برابر هوازدگی برخوردار است و جذب آب آن پایین می باشد. چسبندگی این سنگ به ملات بسیار کم است به همین دلیل هنگام استفاده از آن در نمای ساختمان از گیره اسکوپ سنگ استفاده می شود. رنگ ماسه سنگ قهوه ای مایل به خاکستری و زرد است.

سنگ مناسب نما باید بر اساس موقعیت آب و هوایی انتخاب شود. در مناطق سردسیر که احتمال بارش برف و یخبندان در آنها وجود دارد از سنگ هایی استفاده می شود که تخلخل کمی دارند زیرا یخبندان سبب متلاشی شدن سنگ خواهد شد. علاوه بر آن در مناطقی که مدام طوفان های شن رخ می دهد سنگ در معرض سایش قرار گرفته و عمر آن کوتاه می شود. به همین دلیل با توجه به شرایط اقلیمی باید نسبت به خرید سنگ نما اقدام نمود. در کل سنگی که برای نماکاری ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد باید از ویژگی های زیر برخوردار باشد:

  • کانی های آن باید مورد بررسی قرار گیرند.
  • از مقاومت خمشی و کششی خوبی برخوردار باشد.
  • به راحتی بتوان آن را صیقل و برش داد.
  • از  قابلیت جذب آب مناسب برخوردار باشد و به راحتی به ملات بچسبد.
  • در برابر تابش مستقیم نور آفتاب مقاوم باشد.
  • باران های اسیدی به آن آسیب وارد نکنند.
  • به راحتی دچار ترک خوردگی و سایش نشوند.
  • دارای خلل و فرج نبوده و آب باران و برف به راحتی در بافت آن نفوذ نکند.
نمای سنگ خشک
نمای سنگ خشک

قیمت نمای سنگ خشک

نمایندگی های فروش عمده سنگ خشک، انواع نماهای سنگی را در شکل، اندازه و رنگ مورد نظر ارائه می دهند و می توان برای انواع نماهای ساختمانی مورد استفاده قرار داد. تمام نماهای سنگی را می توان بر مبنای مشخصات دقیقی که صاحب پروژه ساختمانی ارائه می دهد، برش و ارائه کرد.

در ضمن ممکن است برای ساخت نمای خشک نیاز به سنگ هایی با اندازه های نامنظم داشت که به راحتی می توان توسط مراکز فروش عمده سنگ خشک سفارش داد و از این طریق می توان نمای متفاوت با ابعاد مختلف سنگی برای ساختمان ایجاد کرد. البته باید به این مساله دقت داشت که تنها قیمت خرید، ملاک اصلی نباشد. چرا که بیشتر خریداران سنگ های ساختمانی به دنبال مراکز فروش عمده سنگ خشک هستند که قیمت پایین تری را پرداخت نمایند. کیفیت محصول نیز در ایجاد نمای ساختمانی با کیفیت تأثیرگذار است.

بهترین فاکتوری که می تواند در قیمت فروش عمده سنگ خشک تأثیرگذار باشد، بافت سنگ است که حتما باید بدون ترک و پوسیدگی و خلل و فرج باشد. از دیگر فاکتورهای تأثیرگذار در قیمت فروش عمده سنگ خشک، عدم جذب آب و اینکه در مقابل محیط های طبیعی، شیمیایی تحمل بالایی داشته باشد. البته باید به فضایی که قرار است در آن نمای ساختمانی به کار برده شود نیز دقت کرد. به گونه ای که هر سنگی مناسب با مکان خاصی است. به گونه ای که برای نمای داخلی ساختمان از جمله محوطه حیاط، پله و پاگرد، فضای داخلی محوطه تجاری از سنگ های مناسب این فضا باید استفاده نمود.

در مقابل سنگ هایی که برای نمای خارجی استفاده می شود باید به نسبت مقاومت بالایی در مقابل گرما، رطوبت و اشعه نور خورشید داشته باشد. بهترین سنگ برای نمای خارجی گرانیت و یا تراورتن است که به نسبت مقاومت بالاتری نیز دارد و علاوه بر این به دلیل داشتن تخلخل می تواند با سیمان به خوبی ترکیب شود و در نهایت ماندگاری بالاتری نیز دارد.

 

 

 

 

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید