نما بتنی : بتن به لحاظ ظاهری خصوصیات هر قالبی را که درون آن ریخته شود، به خود می گیرد و همین شکل پذیری موجب علاقه معماران و کارفرمایان به نما بتنی ساختمان شده است. بتن یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در صنعت ساخت و ساز محسوب می شود. دسترسی آسان به مواد اولیه و قیمت مناسب آن از جمله ویژگی هایی است که این ماده را به ماده ای پر مصرف در بین پیمانکاران تبدیل نموده است. بتن از سیمان, آب و سنگدانه تشکیل می شود و به دلیل مقاومت و طول عمر بالا در تمام پروژه های عمرانی کاربرد دارد. امروزه با ارائه طرح های مختلف نماکاری داخلی و خارجی ساختمان, استفاده از نوعی بتن به نام بتن نما یا بتن اکسپوز رایج شده است. بتن نما به دلیل دارا بودن سطح صاف و صیقلی زیبایی بی نظیری به نما می بخشد و علاوه بر آن طول عمر و مقاومت آن بالا بوده و تغییرات جوی بر روی آن اثر نمی گذارد.
بتن اکسپوز
بتن اکسپوز یا بتن نما به بتن هایی گفته می شود که به صورت بلند مدت یا میان مدت نما بوده و سطح بتن سطح نهایی کار بوده و بر روی آن پوشش یا مصالح دیگری اجرا نمی گردد. بنابر این در این نوع بتن ها کیفیت و سطح ظاهری بتن از اهمیت بالایی برخوردار است. در فرآیند ساخت این پنلهای پیش ساخته بتنی از افزودنی های ویژه ای استفاده شده است که کارایی این پنل های بتنی را در تحمل شوک های حرارتی و همچنین مقاومت در برابر جذب آب بالا میبرد. از جمله این نوع بتن ها می توان به ساختمان هایی با نما بتنی و یا پل ها اشاره نمود.
لازم به ذکر است که علاوه بر نما بتنی ساختمان، از این پنل های بتنی در طراحی داخلی (سبک مدرن و معاصر) و کف سازی محوطه ها نیز استفاده میشود. استفاده از متریال بتن اکسپوز (Exposed Concrete) در طراحی داخلی یک فضا، آن را به سمت سبک های مدرن و صنعتی خواهد برد. بنابراین در طراحی منزل و محل کار، ممکن است مطابق سلیقه بسیاری از افراد نباشد. لذا توصیه می گردد در هنگام استفاده از بتن نما در طراحی داخلی یک خانه از مدل سازی های سه بعدی پیش از اجرا استفاده گردد.
اجزای بتن اکسپوز
اجزای بتن اکسپوز، همان اجزا و مواد تشکیل دهنده بتن معمولی هستند. تفاوت بتن اکسپوز با بتنهای موجود در مواد افزودنی و مواد پرکننده ای است که در طرح اختلاط بتن اکسپوز وجود دارد. در طرح اختلاط بتن اکسپوز، مواد افزودنی و پرکننده برای کاهش تخلخل بتن و افزایش مقاومت آن به کار برده می شوند. همیچنین این مواد باعث ایجاد سطح صیقلی و خاص برای پنلهای بتن اکسپوز می شود. در نتیجه روش ساخت این بتن با بتن معمولی فرق آن چنان خاصی ندارد و تنها موادی که به طرح اختلاط آن اضافه می شود، باعث خاص و منحصر به فرد شدن این بتن می شود. ویژگی هایی مثل جذب آب بسیار پایین، مقاومت بسیار بالا در برابر ساییدگی، سطح صاف و صیقلی و… بتن اکسپوز را به محصولی خاص تبدیل می کند.
موارد استفاده از بتن نما یا بتن اکسپوز
- سطح صیقلی و زیبای بتن اکسپوز باعث شده از آن در نمای داخلی و خارجی ساختمان استفاده شود.
- بتن پیش ساخته بدون تخلخل و حفره هواست و نمی تواند آب را جذب کند, به همین دلیل از آن در ساخت استخر و حوض های آب استفاده می شود.
- قیمت این بتن ها در مقایسه با مصالحی که برای کفپوش راه ها و پیاده روها استفاده می شود پایین تر است و هزینه آن از نظر اقتصادی در پروژه های بزرگ بصرفه تر می باشد.
- بتن های اکسپوز برای محوطه سازی پارک ها و باغ ها نیز کاربرد دارد.
بتن اکسپوز به دو صورت زیر تهیه می شود
پنل های پیش ساخته بتن اکسپوز
بتن پیش ساخته با استفاده از قالب های از پیش آماده شده در کارخانه های تولید بتن تولید می شوند. این کارخانه ها با استفاده از قالب های پرکاربرد اقدام به آماده سازی بتن ها بر اساس استاندارهای لازم می کنند. در استفاده از بتن های پیش ساخته اکسپوز نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند:
- تراز کردن و شاقول گذاری بلوک ها به روش درست انجام شود.
- بلوک ها و پنل های شکسته و ترک خورده مورد استفاده قرار نگیرند.
- شرایط مورد نیاز برای چسباندن بتن های اکسپوز به سطح فراهم شود.
- با توجه به ابعاد و حجم بتن ها از روش های مناسب برای نصب آنها استفاده شود.
اجرا بتن نما در محل پروژه
این روش اصولاً برای پروژه هایی مانند ساخت پل های بزرگ و ساختمان ها به کار می رود و مراحل تولید و بتن ریزی در محل پروژه انجام می شود. در برخی از پروژه های بزرگ استفاده از بتن های پیش ساخته هزینه بسیاری در بردارد, به همین دلیل پیمانکاران ترجیح می دهند عملیات آماده سازی و قالب گذاری بتن اکسپوز در محل اجرای پروژه انجام شود.
روش های ساخت بتن اکسپوز برای نما بتنی
از دو روش جهت ساخت بتن اکسپوز می توان استفاده کرد و تنها تفاوت این دو روش، قالب بندی در اجرای بتن اکسپوز است. قالب گذاری با ابعاد و اندازه دلخواه، به طراح کمک می کند تا ایده ها و طرح های مدنظر خود را به راحتی جامه عمل بپوشاند. البته در بسیاری از طراحی ها، از بتن اکسپوز پیش ساخته هم استفاده می شود که دارای ابعاد، اشکال و محصولات متنوعی هستند.
1-روش قالبی:
در این روش الگوی اصلی سطح مورد پوشش، توسط مهندسین معمار و سازه مشخص شده و سپس قالب های مناسب تهیه شده و قالب گذاری می شوند. قبل از این که بتن ریزی صورت گیرد، قالب ها بسته می شوند و فشار اعمالی به هر کدام از آن ها، توسط مهندسین محاسبه شده و با توجه به حجم بتنی که باید تحمل کند، عملیات استحکام و پشتیبانی از سازه صورت گرفته و در انتها بتن ریزی انجام می شود.
طرح قالب های بتن و یا قالب های آماده بایستی دارای ویژگی های زیر باشد:
- استحکام کافی برای نگهداری بتن را داشته باشد
- در اثر فشارهای وارده مقاوم باشد
- هنگام بتن ریزی از فرم اصلی خارج نشده و اصطلاحا شکم ندهد
هر یک از بخش های اصلی یک قالب را می توان به عنوان یک تیر تحلیل نمود و به طرح و محاسبه بارهای وارد بر هر یک از قسمت های اصلی قالب نمود. در این راستا بایستی حد اکثر ممان، برش و خمشی که وارد می شود را محاسبه نمود و سپس به محاسبه بارهای کششی و فشارهای وارد بر قطعات تقویتی عمودی و تیر های نگه دارنده خارجی، اندازه لازم آنها را محاسبه نمود.
2-روش بالارو (بالارونده) یا مرحله ای:
بتن اکسپوز در مراحل مختلفی به صورت پلکانی ایجاد می شود. طرح کلی به قسمت های مختلفی تقسیم می شود و از قسمت های پایینی بتن ریزی انجام می شود و پس از خشک شدن بتن، قالب جدا می گردد و به قسمت بالاتر منتقل می شود تا بتن ریزی انجام شود. به همین صورت ادامه سطح با بتن اکسپوز، پوشانده می شود.
از مزایای استفاده از این روش قالب بندی که معمولا برای دیوار های بلند استفاده می شود، این است که به تعداد دفعات بیشتری می توان از قالب استفاده کرد و سرعت عمل آن نیز بیشتر می باشد. در نخستین مرتبه استفاده از این قالب دو دیواره قالب با تکیه به پا خور بتنی (رامکا) به صورت معکوس قرار می گیرد. پس از اینکه بتن ریزی انجام شد و بتن سخت شد، قسمت های داخلی قالب را تا حد نهایی بتن ریزی شده بالا می برند و پس از محکم کردن آن، بخش دوم بتن ریزی دیوار را به همین ترتیب و تا پایان کار ادامه می دهند.
اجرای بتن اکسپوز
اجرای این محصول نیازمند به کار گیری تمهیدات و توجه لازم به جهت دست یابی به سطحی صاف، زیبا و پرداخته شده می باشد. وجود تخلخل، کرمو شدگی و پله در بتن از جمله اختلال های اجرایی در بتن اکسپوز می باشد که در صورت نادیده گرفتن تمهیدات ویژه، ممکن است رخ دهد.
برای اجرای بتن اکسپوز شرایطی وجود دارد که بایستی رعایت شوند:
- از قالبهای نو و سالم استفاده کنیم،
- قالب ها بایستی تراز و شاغول باشند.
- قالب ها به وسیله بولت و رامکا به شیوه ای مناسب مهار شوند.
- قالب ها به وسیله بولت و رامکا به شیوه ای مناسب مهار شوند.
- قالب ها به طور کامل درز بندی شوند.
- و یا فوق روان کننده نسل سوم استفاده شود از افزودنی های بتن خود متراکم
- برای قالب ها از روغن مناسب استفاده شود.
- برای خروج حباب های هوا به خصوص در مجاورت قالب از ویبره مناسب استفاده شود.
مزایای بتن اکسپوز برای نما بتنی
- پیاده سازی سلایق در طرح و نقش
- قابلیت اجرا در ابعاد و اندازه های مطابق پروژه
- سرعت اجرای بالا
- طول عمر بالا
- قابلیت نصب با ملات های چسباننده و یا اتصال خشک
- امکان اجرا در تمام فصول
تغییر نمای آجری به نما بتنی در بازسازی ساختمان
شاید در قدیم استفاده از بتن در نمای داخلی خانه آنچنان مرسوم نبود اما در عصر جدید معماری و بازسازی و نوسازی ساختمان به کار بردن متریال بتن مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است که جلوه ای تازه به ساختمان می بخشد و باعث مقاوت مصالح ساختمانی و جلوگیری از پوسیدگی و ریزش نمای ساختمان نیز می شود. متریال بتن در امر بازسازی و نوسازی ساختمان می تواند کمی هزینه ها را بالا ببرد اما در عوض سطح نما را از هر گونه ترک و شکاف حفاظت می کند که این امر باعث می شود ساختمان شما با یک ایده نو متفاوت شود و در عین حال مقاومت بالایی را پیدا کند، برای بازسازی ساختمان، در کنار بتن می توان تکه سنگ هایی قرار داد تا جلوه ای مجلل و نوین را به سطح نمای داخلی ساختمان شما بدهد.
به تازگی با قالب های سیلیکونی بتن را به صورت تکه های شکل دار در می آورند و در سطح نمای ساختمان استفاده می کنند که همین امر باعث به وجود آمدن ایده های نوین در حوزه بازسازی ساختمان شده است و نوسازی را از حالت معمول در می آورد و نگاهی تازه را برای کسانی که می خواهند بازسازی ساختمانشان را آغاز کنند به وجود آورده است. باید این نکته را متذکر شد که استفاده از متریال بتن چه در نمای خارجی و چه در نمای داخلی ساختمان هیچ گونه ضرری ندارد و هیچ آسیب شیمیایی را وارد نمی کند بلکه باعث به وجود آمدن یک زیبایی خاص و بی نظیر در بازسازی ساختمان می شود.
به دلیل اینکه استفاده از متریالی همچون آجر در بازسازی ساختمان یک عمل تکراری شده است، با به کار گیری از متریال های همچون بتن می توان در نوسازی ساختمان قدم تازه ای برداشت و یا با ترکیب بتن و آجر یا بتن و سنگ جلوه ای نوین از معماری مدرن را می توان به رخ کشید، که البته باید گفت کار با بتن باید توسط یک فرد متخصص انجام شود که تجربه بالایی در کار با بتن دارد زیرا بتن با خاصیت چسبندگی بسیار زیادی که دارد اگر در جای نامناسبی اجرا شود برداشت آن بسیار سخت خواهد بود.
ترمیم بتن های اکسپوز
در اجرای بتن های اکسپوز مانند همه عملیات های اجرایی با وجود لحاظ تمهیدات و سختگیری ها امکان ایجاد اشکالات وجود دارد. از این رو همواره امکان نیاز به ترمیم بتن های اکسپوز وجود دارد.
لازم به ذکر است مبنا و اصول عملیات ترمیم بتن های نما و اکسپوز همانند سایر تعمیرات و ترمیم بتن می باشد. ترمیم در بتن های اکسپوز همانند سایر محل ها ، بسته به ابعاد ، محل ، ضخامت ، سازه ای یا غیرسازه ای بودن نیازمند به کارگیری تکنیک های مختلف می باشد.
اما آنچه باعث تفاوت در ترمیم بتن های اکسپوز و بتن های معمولی می باشد نیاز به تشابه عملیات انجامی ترمیم با محل های اطراف و کنار منطقه ترمیم میباشد. این امر شاید در بتن های معمول و غیر نما دارای اهمیت بالایی نبوده و صرفا بتوان مهمترین گزینه ها را در این ترمیم کیفیت و مباحث اقتصادی برشمرد. لذا تشابه رنگ و سطح در ترمیم های اکسپوز با بتن های مجاور در کنار کیفیت از اهیمت بالایی برخودار است. از این رو همواره این دغدغه برای مجریان سازه های اکسپوز وجود دارد که اختلاف رنگ در عملیات اجرایی باعث مشکلات دیداری گردد. به همین منظور همیشه توصیه و سعی می شود برای این امر از مجریان با تجربه موفق و کارآزموده استفاده گردد.
چرا که در این موضوع مهمترین عامل سوای کیفیت و هرگونه مصالح مصرفی تکنیک های اجرایی عملیات ترمیم می باشد.
به صورت کلی دو موضع و تکنیک که میتواند در ترمیم بتن اکسپوز موفق ، موثر باشد استفاد هاز درصدی سیمان سفید در طرح مخلوط بتن ترمیم ، دانه بندی ملات ترمیمی و نیز پرداخت و ساب سطح نهایی ترمیم می باشد.
قیمت نما بتنی
برای مشخص کردن قیمت بتن اکسپوز برای نما بتنی نمی توان به صورت دقیق قیمت مشخصی را عنوان کرد. زیرا عوامل زیادی در مشخص کردن قیمت این محصول دخیل هستند. با بررسی همه این عوامل و اثر دادن آنها در قیمت کلی می توان قیمت هر مترمربع آن را به صورت تقریبی مشخص کرد. بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه ها با شماره تماس بالای صفحه تماس حاصل کنید تا کارشناسان تیم مهندسی ساز شما را راهنمایی کنند.