مشکل ترین کار تصمیم گیری برای اقدام است، باقی صرفا به سرسختی برمیگردد.
دریافت مجوز و پروانه ساخت ساختمان: پروانه یا مجوز ساختمان چیست؟ پروانه ساختمان سندی است که شهرداریها (یا سایر مراجع صدور پروانه مانند همیاری شهرداری) صادر نموده و در اختیار مالک قرار میدهند.برای احداث هرگونه ساختمان باید مجوز لازم از مرجع ذیصلاح دریافت گردد. هر گونه ساخت و سازی در هر نقطهای از کشور، قبل (جواز ساخت) و پس از اجرا (پایانکار) باید به تاییدیه شهرداری منطقه برسد. شناسنامه یا پروانه ساختمان، دفترچهای با یک کد منحصربه فرد است که تمام اطلاعات از نقطه صفر یعنی شروع ساختوساز تا زمان پایانکار در آن ثبت و به تاییدیه شهرداری، مالک، مهندسین ناظر و طراح (معماری، برق، مکانیک و عمران) میرسد.
اطلاعات مندرج در مجوز و پروانه ساخت ساختمان
*مشخصات شناسایی مالک
*مشخصات ملک (ابعاد، مساحت، پلاک ثبتی، آدرس، کروکی، موقعیت و مساحت بنای فعلی در صورت وجود، موقعیت کوچه، خیابان و بناها در چهار طرف زمین مذکور)
*میزان عقبنشینی ملک و مساحت آن پس از ساخت
*نوع کاربری ساختمان
*دستور نقشه
*خلافی ساختمان (در صورت وجود)
*تاییدیه عدم خلافی پس از رفع خلاف (در صورت وجود)
*پایان کار ساختمان
مراحل دریافت مجوز و پروانه ساخت ساختمان: امروزه شهرداری برای متقاضیان ساخت و ساز دفترچههایی با عنوان شناسنامه ساختمان در اختیار مالک قرار میدهد که در آن صدور پروانه ساختمان، نداشتن خلافی و پایان کار مجموعاً قابل مشاهده است.
شناسنامه ساختمان اطلاعات زیادی از هویت ساختمان و تمام مطالب مربوط به ساختمان را شامل میشود. همچنین تاریخ صدور پروانه ساختمان و مشخصات زمین، محل احداث بنا، هویت مالکیت و نوع مالکیت وی، مهندس ناظر، محاسبات و تاسیسات قابلاستفاده در ساختمان، ابعاد چهارگانه پلاک، کروکی و مساحت زمین، استفاده مسکونی یا تجاری بنا، میزان تراکم ساختمان، مشخصات طبقات ساختمان، وضعیت پارکینگ، اصلاحات و تغییرات ساخت، نحوه تمدید عوارض گوناگون همچون عوارض شهرداری و عوارض نوسازی، گواهی عدم خلاف و در نهایت گواهی اتمام کار ازجمله اطلاعاتی است که در شناسنامه ساختمان قابلمشاهده است. بنابراین برای گرفتن مجوزهای لازم و باید مراحل زیر به ترتیب طی شوند:

۱- تشکیل پرونده: در اولین مرحله از مراحل صدور پروانه ساختمان مالک یا شخصی که از مالک وکالت دارد برای گرفتن جواز ساختمان باید درخواست مجوز ساخت را در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت کند. برای ثبت درخواست صدور پروانه ساختمان مالک باید اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر مثل کارت ملی یا شناسنامه و همچنین برگه تسویهحساب عوارض نوسازی و عوارض شهرداری سال جاری و سالهای پیشین را به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه داده و درخواست خود را کتباً در این مراکز ثبت کند.
۲- دستور صدور بازدید: بعد از تشکیل پرونده توسط مالک، مسئولان شهرداری سایر روال پیشبرد پرونده را بر عهده میگیرند. بنابراین مسئول شهرسازی جهت بازدید به مکان احداث ملک مراجعه میکند تا ابعاد ملک، عرض خیابان و بنای ساختمان و مجاورین بنا را مورد بررسی قرار دهد. این بازدید در صدور مجوز ساخت تعداد طبقههای جدید ساختمان موثر خواهد بود. بهطور مثال اگر متراژ خانه از یک مقدار مشخصی کمتر باشد جواز ساختمان برای بیشتر از چهار طبقه صادر نخواهد شد.
۳- بررسی گزارش مامور فنی و کاربری ملک: در برخی از شهرهای بزرگ مثل تهران طرح تفصیلی اجرا میشود یعنی قوانین ساخت و ساز در هر نقطه شهر مشخصشده است. کارشناس طرح تفصیلی کاربری ملک را در طرح جامع و تفصیلی شهر مشخص میکند. در این بررسی اگر مشخص شود که ملک در طرحی از طرحهای شهرداری قرار دارد این موضوع با دقت بیشتری بررسیشده تا مشخص شود که ساخت و ساز بنا با پروژههای عمرانی منطقه تداخل دارد یا خیر. اگر تداخلی مشاهده شد باید مشخص شود که میزان تراکم آن به چه میزان بوده و سپس اصلاحات آن انجام شود.
۴- دستور نقشه: بعد از انجام مراحل فوق توسط کارشناس شهرسازی دستور تهیه نقشه به مالک صادر میشود. در دستور نقشه اطلاعاتی مانند ابعاد باقیمانده ملک پس از اصلاحات مورد نظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات، تعداد طبقات و سطح اشغالشده توسط هر طبقه ذکر میشود. بر این اساس حجم ساختمان یعنی تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه بر طبق پهنهای که ملک در آن واقعشده است و همچنین متراژ سند(نه متراژ موجودی زمین) و عرضگذر تعیین میشود. در مرحله بعد دستور نقشه به مهندس معمار ارجاع داده میشود.
دریافت مجوز و پروانه ساخت ساختمان
دریافت مجوز و مشاوره حقوقی مجوز و پروانه ساخت ساختمان
۵- طراحی نقشه: در این مرحله بر اساس ضوابط شهرداری و دستور نقشه صادر شده، نقشه معماری برای ملک طراحی میشود. طراحی نقشه معماری از مهمترین مراحل صدور پروانه ساختمان است زیرا که حداکثر توانایی طرح به لحاظ متراژ، تعداد پارکینگ و کیفیت فضاها در آن ارائه میشود.بعد از طراحی نقشه معماری باید به شهرداری یا دفاتر خدمات شهری ارسال شده تا بررسی شود. اگر نقشه معماری نیاز به اصلاح داشته باشد دفتر مهندسی ملزم به اصلاح نقشه بوده و پس از اصلاح مجدداً نقشه به دفاتر خدمات مهندسی ارجاع داده میشود تا تاییدیه نقشه دریافت شود.
۶- پرداخت عوارض شهرداری: بعد از نهایی شدن نقشه معماری و رفع ایرادات عنوانشده از سوی دفاتر خدمات شهری، عوارض نوسازی و همچنین عوارض شهرداری بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری ساختمان توسط واحد صدور پروانه ساختمان محاسبه و تعیین میشود.

۷- تهیه مدارک پیشنویس: بعد از پرداخت عوارض شهرداری و دریافت تاییدیه اداره درآمد منطقه شهرداری مبنی بر پرداخت عوارض شهرداری و عوارض نوسازی، باید مدارک پیشنویس آماده شود. برای تهیه پیشنویس خود مالک باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه کرده و فرم درخواست تعیین ناظر را تکمیل کند. سپس باید منتظر تماس و معرفی ناظر از سوی دفاتر خدمات بماند. بعد از تعیین ناظر، بین مالک و ناظر قراردادی بسته میشود. سپس باید برگههای سهمیه آنها به انضمام قرارداد فیمابین بهعنوان ملاک تکمیلی پیشنویس پروانه به دفاتر خدمات الکترونیک تحویل داده شود. همچنین برگه تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تاییدیه نما باید توسط مالک تهیه شود. اگر زیربنای ساختمان متراژی بیش از ۲۰۰۰ مترمربع داشته باشد مشمول اجرای ماده ۳۳ نظام مهندسی ساختمان خواهد شد. بنابراین باید تاییدیه نقشههای سازه، تاییدیه گزارش آزمایش مکانیک خاک، تاییدیه نقشههای تاسیسات برق و مکانیک از سوی سازمان نظام مهندسی اخذ شود. در مجموع مدارک پیش نویسی که باید توسط مالک تهیه و به دفاتر خدماتی ارائه شود عبارتاند از: برگه سبز مهره شده ۴ رشته شامل سازه، معماری، برق و مکانیک، برگه سبز یا سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر، برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تاییدیه نما، فایلهای نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک، چک لیستهای مبحث ۱۹ و ۶ بارگذاری و زلزله، برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تاییدیه خاک
دریافت مجوز و پروانه ساخت ساختمان
۸- چاپ پروانه: بعد از تاییدیه نقشههای چهار رشته و پروسه اخذ تأییدیههای دفتر خدمات شهری و تاییدیه طرح تفصیلی بر و کف، به تاییدیه رئیس صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و در نهایت تاییدیه شهردار نیاز است که تمام این تأییدیهها به صورت سیستمی انجام و در نتیجه پروانه ساختمان چاپ میشود.
**** به یاد داشته باشید، صدور پروانه باید قبل از شروع به ساخت اقدام شود و انجام هر گونه ساخت و ساز بدون پروانه غیرقانونی می باشد.****