اجرای بازسازی

1
330
اجرای بازسازی
اجرای بازسازی

اجرای بازسازی چه مراحلی دارد؟ چگونه می توان بازسازی ساختمان های خود را به بهترین نحو انجام داده و به نتایج مطلوبی دست یافت؟ اکثر مردم جامعه به دنبال رهایی از فضاهای قدیمی و زندگی در فضاهایی مدرن و راحت هستند. خرید خانه ا جدید می تواند به این رویاها واقعیت بخشد ولی بدیهی است که این کار هزینه بسیار زیادی را بر افراد تحمیل خواهد کرد. در این میان می توان به بازسازی ساختمان ها به عنوان راه حلی کم هزینه و در عین حال مناسب نگریست. اجرای بازسازی می تواند چهره قدیمی را از بناها زدوده و با میزان هزینه کمتری، فضاها را مدرن تر و تجهیزات را به روزتر کند.

در اجرای بازسازی ساختمان چه مواردی مورد تغییر قرار می گیرند؟

در اجرای بازسازی، بسته به وسعت تغییرات، فعالیت های گوناگونی صورت می گیرد. مواردی مانند نوسازی و یا بهسازی کلی بافت و ساختار فرسوده قبلی، تغییر نقشه کلی ساختمان و یا بخش هایی از آن، تخریب و یا اجرای تیغه هایی غیرباربر جهت بازتعریف ارتباطات فضایی، بهبود دکوراسیون داخلی، بازنگری در سیستم های سرمایشی و گرمایشی، تعویض کابینت ها، کفپوش ها، دیوارپوش ها و …، در اجرای بازسازی مورد بازنگری و تغییر قرار می گیرند.

اولین مرحله در اجرای بازسازی ساختمان، تعیین دقیق میزان بودجه ای است که برای انجام پروژه بازسازی در نظر گرفته شده است. در کنار آن، شناسایی فرد و یا شرکتی مناسب و دارای صلاحیت برای پیشبرد فعالیت های اجرایی از اهمیت بالایی برخوردار است. افرادی که برای اجرای پروژه ها انتخاب می شوند، بایستی تجربه کافی داشته باشند چراکه مهارت آنان می تواند نتایج حاصل از بازسازی را بسیار خوشایندتر نماید.

مراحل اجرای بازسازی ساختمان

پس از تعیین میزان بودجه و نیز انتخاب فرد و یا شرکتی مناسب برای اجرای عملیات بازسازی، مراحل اجرایی شروع می شوند. در ابتدا بازدید حضوری از پروژه صورت می گیرد، هزینه ها برآورد شده و مدت زمان لازم برای اتمام پروژه تعیین می گردد. پس از تمامی مراحل یاد شده و عقد قرارداد، مراحل اجرای بازسازی شروع می شود. در ادامه مراحل اجرای پروژه بازسازی را بررسی می کنیم:

الف) تخریب و بازسازی دیوارها

در عصر حاضر، راهروهای بلند و باریکی که در گذاشته کاربرد آنها بسیار مرسوم بوده است، جای خود را به فضاهای بزرگ و باز داده اند. پس می توان این گونه برداشت نمود که اولین مرحله در اجرای بازسازی، تخریب است، تخریب بخش های فرسوده و یا دیوارهایی که دیگر نیازی به وجود آنها نیست. این کار بایستی با دقت تمام انجام گیرد تا زمینه برای اجرای طرح های دکوراسیون پیش بینی شده فراهم آید. تخریب دیوارها باید به شکلی کاملا اصولی صورت پذیرد تا به لحاظ ایمنی مشکلی در عملیات، به وجود نیاید. در ادامه به بررسی 4 عاملی که در تخریب اصولی دیوارها باید مورد توجه قرار گیرد، می پردازیم:

اجرای دیوارپوش
اجرای دیوارپوش
  • تعیین باربر و یا باربر نبودن دیوار: اساسی ترین نکته در تخریب دیوارها، تعیین وضعیت باربری آنهاست. اگر چنانچه دیوار موردنظر، باربر باشد به هیچ وجه امکان تخریب آن وجود نخواهد داشت و ناگزبر باید نقشه بازسازی را مورد بازنگری قرار داد. دیوارهایی که ضخامت آنها 10 سانتی متر و یا کمتر باشد، به هیچ عنوان نمی توانند باربر باشند و در بقیه موارد نیز بایستی بررسی های کارشناسی صورت پذیرد.
  • نکات کنترلی در تخریب دیوارها: برای اجرای تخریبی اصولی بایستی نوع مصالح دیوارها نیز تعیین شود. نکات اجرایی در دیوارهایی با مصالحی مانند سنگ و آجر با دیوارهایی که از پانل های پیش ساخته هستند، بسیار متفاوت می باشد. در صورتی که تخریب دیوار همراه با گرد و خاک فراوان باشد، می توان بقیه مصالح را با روکشی پوشاند و یا در صورت نیاز، آنها را کاملا جابه جا نمود. در هنگام تخریب نیز استفاده از عینک ها و دستکش های مخصوص و سایر وسیله های ایمنی باید در اولویت قرار گیرند.
  • تاسیسات داخل دیوار را در نظر داشته باشید: در تخریب دیوارها بایستی کابل ها، سیم های برق و لوله های تاسیساتی را در نظر گرفت. تخریب غیراصولی دیوار می تواند علاوه بر تحمیل هزینه هایی گزاف بر سیستم های تاسیساتی، به لحاظ ایمنی نیز مشکلات و خطراتی را برای افراد در پی داشته باشد.
  • تخریب دیوار: پس از بررسی کلیه عوامل از جمله سیستم های تاسیساتی و وضعیت باربری دیوار، عملیات تخریب دیوار باید با احتیاط کامل و توسط افراد باسابقه در کارهای اجرای بازسازی صورت گیرد.
اجرای بازسازی
اجرای بازسازی

پس از مرحله تخریب بخش های فرسوده و از جمله دیوارها، مرجله بعدی در اجرای بازسازی ساختمان ها، مرحله ساخت می باشد. در این مرحله در صورت نیاز دیوارهایی جدید برای بازتعریف فضاها ساخته می شود و یا ترمیم دیوارهای قبلی صورت می گیرد. اجرای تاسیسات برقی و یا مکانیکی در داخل دیوارها و گچکاری کلی آنها در مرحله بعدی صورت می پذیرد. آخرین مرحله در بازسازی دیوارها، اجرای گچبری های نهایی بر روی سطح دیوار و آماده کردن آن برای پوشش های بعدی می باشد.

ب) اجرای کفپوش

مرحله بعدی در اجرای بازسازی، اجرای پوشش کف فضاها می باشد. کف فضاها به دلیل وسعت زیادی که دارند، از مهم ترین موارد در اجرای بازسازی ساختمان ها هستند. تنوع زیادی در جنس و رنگ کف پوش ها وجود دارد که گزینش بهترین آنها در کنار اجرای بادقت و ظرافت، می تواند تاثیر مناسبی در بازسازی داشته باشد. تطبیق و هماهنگ سازی کف پوش ها با سایر بخش های دکوراسیون نیز می تواند کیفیات مطلوبی را ایجاد نماید برای مثال در صورت استفاده از کف پوش هایی تیره، در پوشش دیوارها می توان از رنگ هایی روشن استفاده نمود. از عمده ترین مصالح مورد استفاده در کف سازی ساختمان ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پارکت های چوبی؛
  • لمینت؛
  • سرامیک؛
  • و … .

ج) اجرای دیوارپوش

سومین مرحله در اجرای بازسازی، استفاده از دیوارپوش ها می باشد. همانطور که در مرحله اول یعنی تخریب و ساخت دیوار عنوان گردید، دیوارهای جدید و یا قدیمی که در دکوراسیون جدید وجود آنها الزامی می باشد، گچکاری شده و آماده اجرای دیوارپوش نهایی می گردند. در این مرحله با استفاده از مصالح متنوعی مانند رنگ های شیمیایی که در گذشته کاربرد آنها بسیار معمول بوده اند، کاغذهای دیواری، پوسترهای سه بعدی، سنگ های دکوراتیو، آجرهای تزئینی و …، پوشش نهایی دیوارها اجرا می گردند. پس از آماده شدن پوشش نهایی کف و نیز پوشش دیوارها، اجرای قرنیزها در دستور کار قرار می گیرد. قرنیز های سنگی و چوبی می توانند جلوه بهتری به فضاها ببخشند و زیبایی فضاها را چندین برابر کنند. قرنیز های استیل نیز که به تازگی مورد استفاده قرار می گیرند، در کیفیت اجرای بازسازی بسیار موثر خواهند بود.

د) اجرای کاشی و سرامیک فضاهای مرطوب

پوشش کف و دیوارهای فضاهای مرطوب خانه مانند آشپزخانه، حمام و سرویس های بهداشتی به دلیل وجود رطوبت در آنها با سایر بخش های ساختمان متفاوت خواهد بود. در بازسازی این قسمت ها، پس از اجرای کامل سیستم های تاسیساتی و یا بازسازی آنها و نیز عایقکاری، نوبت به اجرای پوشش های نهایی سطوح آنها می رسد. کاشی و سرامیک ها به دلیل مقاومت در برابر نفوذ آب و نیز ارزان و در دسترس بودن نسبت به سایر مصالح، بیشترین کاربرد را در این حوزه دارند. در اجرای کاشی و سرامیک فضاهای مرطوب، می بایست نکات اجرایی نظیر هم بند بودن آنها و شیب بندی مناسب بایستی بسیار مورد توجه قرار گیرد.

 

ه) اجرای سقف کاذب

اکثر فضاهای قدیمی از سقف های بلند و باشکوهی برخوردار بوده اند که مطلوب شرایط آن دوران بوده است. این روزها به دلیل تغییر زیبایی شناسی و شاخصه های آن در بین مردم و همچنین دلایل عملکردی مانند اتلاف انرژی و …، گرایش به استانداردسازی ارتفاع سقف ها گسترش یافته است. پس از بازسازی دیوارها و پوشش نهایی کف ها و دیوارهای فضاهای مختلف، مرحله بعدی در بازسازی، اجرای سقف های کاذب است. همچنین به دلیل تنوع مصالح و طرح هایی که سقف های کاذب برای پوشش نهایی سقف ها ایجاد می کنند، استفاده از آنها نقش مهمی را در اجرای بازسازی ساختمان ها بر عهده دارند.

اجرای بازسازی
اجرای بازسازی

و) طراحی و اجرای کابینت ها، درب ها و پنجره ها

پس از بازسازی پذیرایی، نشیمن و اتاق خواب، مرحله بعدی طراحی و اجرای کابینت ها می باشد. در صورتی که بودجه محدودی برای بازسازی کابینت ها وجود داشته باشد می توان صرفا به تعویض درب های آنها اکتفا نمود ولی در غیر اینصورت می توان از کابینت هایی از جنس MDF، های گلس و سایر مصالح استفاده نمود. تعویض درب ها نیز می تواند کیفیت کارکردی و بصری آنها را نیز افزایش دهد. پنجره ها می توانند علاوه بر زیبایی کلی فضاها، نقش قابل توجهی نیز در جلوگیری از اتلاف انرژی های گرمایشی و سرمایشی داشته باشند. تعویض پنجره های قدیمی با پنجره های دوجداره و همچنین اجرای مناسب آنها، می تواند جلوه بصری و عملکردی عملیات اجرای بازسازی را بهبود بخشد.

ز) مبلمان

آخرین مرحله در اجرای بازسازی ساختمان، چیدمان کلی و مبلمان فضاها می باشد. تعبیه کمد های دیواری مناسب در بخش های مختلف و استفاده از مبلمانی مناسب که هماهنگی خوبی در جزئیات و کلیات دکوراسیون داخلی ایجاد نماید، تاثیرگذارترین مرحله در اجرای بازسازی می باشد.

اجرای بازسازی ساختمان ها از حساسیت بسیاری برخوردار است و بایستی تحت نظر افراد و یا شرکت های متخصص انجام پذیرد. کلیات مراحل بازسازی در پروژه های مختلف، یکسان است ولی همیشه جزئیات و اتفاقاتی در پروژه ها به وجود می آیند که فقط توسط افراد ماهر قابل حل می باشند. علاوه بر مراحل فوق، کیفیت اجرا و دقت در انجام کارها نیز می تواند در موفقیت عملیات بازسازی تاثیر چشمگیری داشته باشد.

 

 

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید