اخذ جواز ساخت

1
162
اخذ جواز ساخت
اخذ جواز ساخت

اخذ جواز ساخت

موفقیت هایی که نصیب افراد صبور می شود، همان هایی هستند که توسط افراد عجول رها شده اند!

اخذ جواز ساخت: هنگامی که تصمیم دارید یک پروژه بهسازی خانه را به انجام برسانید، یا خانه ای جدید بسازید، احتمالاً وقت خود را با در نظر گرفتن سبک، رنگ و اینکه آیا به استخدام پیمانکار یا معمار نیاز دارید، صرف می کنید. اما یک قدم مهم و ویژه را فراموش نکنید: تعیین اینکه آیا برای ساخت یا بهسازی خانه تان قوانینی را قبل از شروع باید رعایت و بعد اقدام کنید. بله آن گام مهم اخذ جواز ساخت است که در این مقاله با این مهم بیشتر آشنا می شویم. برای ساخت و نوسازی هر نوع ساختمان ، باید متناسب با نوع کاربری مدنظر جواز ساخت یا پروانه ساختمان از مراجع صدور پروانه، که همان شهرداری ها می باشند، دریافت گردد.

مجوز ساخت چیست؟ پروانه یا جواز ساختمانی مجوزی کتبی است که توسط شهرداری یک شهر یا ایالت برای ساخت یک پروژه صادر می شود. برای اطمینان از ایمنی کار و رعایت آن با کدهای ساختمان ، ساخت و ساز و پهنه بندی ، اخذ جواز ساخت در بیشتر پروژه های ساخت و ساز یا بازسازی مورد نیاز هستند. اگرچه فرایند دقیق به مکان متفاوت است ، اما مراحل معمولی برای اخذ جواز ساخت عبارتند از:

۱- در مرحله اول، مالک یا وکیل ملک (فرد دارای وکالت از طرف مالک یا مالکین) با ارائه مدارک زیر درخواست جواز خود را در دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت می‌ کند : اصل و کپی سند یا سندهای ملک، حضور همه مالکین یا یک نفر دارای وکالت از سایرین، کارت شناسایی (کارت ملی)، برگه تسویه‌حساب عوارض نوسازی شهرداری سال‌های گذشته و سال جاری

۲- در مرحله قبل پرونده تشکیل شده و پس از تشکیل، می ‌بایست بازدید صورت گیرد. در بازدید موارد مانند ابعاد ملک، عرض خیابان، بنای موجود، موقعیت مجاورین در صورت داشتن مواردی از قبیل پخ در بنا تعیین و گزارش می ‌شود.

۳- دستور نقشه طی یک اتوماسیون اداری برای ملک مورد نظر صادر شده و اطلاعاتی از قبیل ابعاد باقی ‌مانده ملک پس از اصلاحی‌ های مورد نظر شهرداری، مساحت پس از اصلاحی، تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه در دستور نقشه ذکر می‌ شود. معمولاً طبق پهنه‌ای که ملک در آن واقع‌شده، متراژ سند (نه متراژ وضع موجود زمین) و عرض‌ گذر، حجم ساختمان شامل تعداد طبقات و سطح اشغال آن ‌ها تعیین می ‌گردد.

۴- در این مرحله نقشه معماری بر اساس ضوابط مورد عمل شهرداری و دستور نقشه صادر شده برای ملک طراحی می ‌گردد. مهم‌ ترین مرحله در مراحل صدور پروانه، طراحی نقشه معماری است تا حداکثر توانایی طرح به لحاظ متراژ، تعداد پارکینگ و کیفیت فضاها ارائه شود.

۵- پس از رفع ایرادات ضوابطی عنوان ‌شده از سوی دفاتر خدمات الکترونیک و نهایی شدن نقشه معماری، از سوی واحد صدور پروانه هر منطقه عوارض تراکم شهرداری بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری آن، محاسبه و تعیین می‌ گردد.

۶- بعد از گرفتن تاییدیه اداره درآمد منطقه شهرداری مبنی بر پرداخت و تسویه عوارض متعلقه، پروژه به مرحله پیش ‌نویس پروانه می ‌آید. در صورت لزوم (ساختمان بیش از ۵ طبقه) گزارش آزمایش مکانیک خاک در این مرحله و هم‌ زمان با تهیه نقشه‌های سازه، برق و مکانیک تهیه و از سازمان نظام‌ مهندسی تاییدیه گرفته می شود.

۷- درخواست تعیین ناظر در دفاتر خدمات ثبت و پس از عقد قرارداد با ناظر یا ناظرین باید برگه‌ های سهمیه آن ‌ها به انضمام قرارداد فی ‌مابین را به‌ عنوان ملاک تکمیلی پیش‌ نویس جواز به دفتر خدمات الکترونیک تحویل داد به ‌علاوه برگه تعهد رعایت اصلاحی، تعهد اخذ تاییدیه نما و … نیز از جمله مدارک پیش‌ نویس است که باید صرفاً توسط مالک (نه وکیل) تهیه شود. پرونده‌هایی که متراژ زیربنایی آن‌ ها بیش از ۲۰۰۰ متر مربع باشد مشمول اجرای ماده ۳۳ نظام‌ مهندسی ساختمان می شوند. این یعنی نقشه‌های چهار رشته معماری، سازه، برق و مکانیک می بایست به‌صورت اجرایی با داشتن تمامی جزئیات (اصطلاحاً نقشه‌های فاز ۲) ترسیم ‌شده و از سوی سازمان نظام‌ مهندسی ساختمان مورد تایید قرار گیرند. این پروسه زمان بر بوده و ممکن است چندین بار نقشه ‌ها دچار اصلاح شوند. توصیه بر این است که در نقشه‌های اولیه (فاز یک) چنین پروژه ‌هایی الزامات و ضوابط نظام‌ مهندسی در نظر گرفته شود تا در صورت تبدیل نقشه‌ ها به فاز ۲ اصلاحات کمتر بوده و در زمان صرفه‌ جویی گردد.

اخذ جواز ساخت
اخذ جواز ساخت

۸- مدارک پیش ‌نویس پروانه که باید توسط مالک تهیه و به دفتر خدمات الکترونیک ارائه شود شامل موارد زیر می‌ باشد : نقشه ‌های سازه و تاسیسات برق و مکانیک به همراه برگه های سهمیه خدمات مهندسی (اصطلاحاً برگه سبز چهار رشته) ممهور به مهر مهندسین محاسب، قرارداد مالک و ناظر و برگه سهمیه ناظر، برگ تعهد رعایت اصلاحی، برگ تعهد تایید نما، فایل‌های نقشه های سازه، برق و مکانیک، چک لیست ‌های مرتبط نظیر مبحث ۱۹، مبحث ۶ و بارگذاری، زلزله و غیره، برگه تعهد مشاور ژئوتکنیک و برگه تاییدیه گزارش خاک و چند مورد دیگر که بسته به پروژه‌های خاص ممکن است لازم شود.

۹- پس از تایید نقشه ‌های چهار رشته پروسه اخذ تاییدیه ‌های دفتر خدمات الکترونیک، طرح تفصیلی و بر و کف،رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری و نهایتاً تاییدیه شهردار به‌صورت سیستمی انجام و پروانه ساختمان چاپ می شود. ممکن است در مرحله اولیه و پس از صدور دستور نقشه، به دلایلی نظیر تعیین کد صفر ملک، عرض بیشتر در ورودی و از این قبیل نیاز به اخذ نظر شورای معماری هر منطقه بوده و حقوق ملک تثبیت شود.

۱۰- نکته آخر اینکه زمان اعتبار پروانه ساختمان ۲ سال از تاریخ صدور است که تا ۲ سال دیگر هم قابل تمدید خواهد بود. مهلت اتمام عملیات ساختمانی هم بر حسب متراژ و تعداد طبقات جدولی دارد . به‌عنوان یک معیار کلی حدود ۴ سال در نظر گرفته می شود. ممکن است در حین ساخت به دلایل مختلف نقشه معماری اولیه تغییر کند. در این صورت مراحل مشابهی نظیر صدور پروانه اولیه اما به‌عنوان جواز تغییر نقشه با تشکیل پرونده در دفتر خدمات الکترونیک مربوطه طی می‌شود و پروانه جدیدی صادر می‌گردد. در حین اجرا ممکن است مازاد بر متراژ پروانه، اضافه بنا داشته باشیم. در این صورت مراحل گواهی عدم خلاف طی می ‌شود و در صورت عدم تجاوز از مقادیر مجاز خلاف عوارض معادل آن اخذ و گواهی عدم خلاف آن صادر می ‌شود. در غیر این صورت در کمیسیون ماده ۱۰۰ مطرح و معمولاً رای به تخریب داده می‌ شود.

پروژه هایی که به مجوز ساخت نیاز دارند: همه ساخت و سازها نیاز به پروانه ساخت ندارند. اینکه پروژه شما به مجوز احتیاج دارد بستگی به آنچه که توسط کد ساختمان محلی شما توسط شهرداری ارائه می شود دارد. هر شهرداری با کد خود اداره می شود، که شرایط مجاز خود را دارد. کدهای تمایل دارند مسائل منطقه را منعکس کنند. به عنوان مثال ، در فلوریدا ، کدهای ساختمان ممکن است به ملاحظات ایمنی ناشی از رطوبت و گرما توجه داشته باشند. در مناطق روستایی مستعد آتش سوزی در جنگل ، کد ساختمان ممکن است شامل الزامات سختی در برابر ضد حریق باشد. پروژه هایی که به احتمال زیاد نیاز به مجوز دارند پروژه هایی هستند که ساختار یا کاربری یک ساختمان را تغییر می دهند یا پتانسیل ایجاد شرایط کاری ناامن را دارند. در زیر بررسی می کنیم.

تغییراتی که به احتمال زیاد به جواز ساخت احتیاج دارند:
* دیوارها را اضافه یا حذف کنید
* اتاق را تغییر دهید (مانند تبدیل گاراژ به اتاق نشیمن)
* خط لوله را در خانه خود تغییر دهید
* دوباره سازی پشت بام خانه
* بخشی از خانه خود را تخریب کنید

پروژه هایی که معمولاً نیازی به مجوز ندارند شامل موارد زیر است:
* بازسازی خانه خود
* اضافه کردن کابینت آشپزخانه
* تعویض وسایل خاص آشپزخانه
* نصب کفپوش
* احداث حصار کوچک

علاوه بر دریافت جواز ساختمانی ، بسته به دامنه پروژه خود ، ممکن است نیاز به مجوزهای ویژه سیستم مانند مجوزهای برقی ، لوله‌کشی یا مکانیکی نیز داشته باشید. به عنوان مثال ، اگر قصد نصب آبپاش چمن زیرزمینی را دارید ، ممکن است لازم باشد مجوز لوله کشی را بدست آورید. یا ممکن است برای نصب یک واحد تهویه مطبوع مرکزی به مجوز مکانیکی احتیاج داشته باشید. تنها راه برای تعیین اینکه آیا پروژه شما به مجوز احتیاج دارد مشاوره در مورد ساختمان و مجوزهای مربوط به شهرتان است. بیشتر آنها اطلاعات آنلاین دارند که به شما این امکان را می دهد. آنها را مرور کنید. آنها همچنین عادت دارند که به صورت تلفنی و حضوری به سؤالات بپردازند، بنابراین دریغ نکنید که برای یافتن پاسخ های مورد نیاز خود با آنها در تماس باشید.

چه کسی مجوز را ترتیب می دهد؟ مجوز را یا خودتان که مالک هستید ترتیب می دهید و یا اگر یک پیمانکار را برای پروژه خود استخدام کرده اید ، معمول است که پیمانکار ترتیب اخذ جواز ساخت را انجام دهد. این یک ایده خوب است زیرا به طور معمول شخصی که مجوز را بر عهده میگیرد.، مسئول ساخت و ساز است. اگر مجوز بر عهده پیمانکار باشد در صورت بروز مشکل در ساخت و ساز، پیمانکار (حداقل در نظر شهرداری) به حساب می آید و مسئولیت بر عهده او است. پیمانکاران همچنین اغلب با این فرآیند و بازرس (بازدید کنندگان) شهرداری آشنا هستند. روابط پیشین پیمانکار با شهرداری ممکن است به نفع شما باشد.

اخذ جواز ساخت
اخذ جواز ساخت

اگر از گرفتن مجوز فرار کنم چه می شود؟ اگر پروژه شما به مجوز نیاز دارد حتما و حتما مجوز دریافت کنید. و خیال خودتان را راحت کنید. اگر با پیمانکاری مشغول کار هستید که پیشنهاد می کند این مرحله را پرش کنید، به حرفش گوش ندهید و به فکر پیمانکار دیگری باشید. هرچه روند کار دشوار باشد، بهتر است که حتما برای اخذ جواز ساخت با شهرداری اقدام کنید.

*** این نکته حائز اهمیت است که برای ساخت و نوسازی هر نوع ساختمان، باید متناسب با نوع کاربری مدنظر جواز ساخت یا پروانه ساختمان از مراجع صدور پروانه، که همان شهرداری ها می باشند، دریافت گردد.***

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید