انواع کابل

0
310
انواع کابل
انواع کابل

انواع کابل

انواع کابل بر حسب توان تحمل فشار جریان برق تعیین می گردند. وجه تمایز انواع کابل متریال، نوع عایق، میزان رسانایی و… می باشد. انواع کابل را بایستی با توجه به این موضوع که جریان برق از جریان کابل تخطی ننماید،افت ولتاژ بیش از حد مجاز نباش، انتخاب نمود. نبایستی کابل کشی پی وی سی در زمستان صورت گیرد. در صورت کار در زمستان بایستی قرقره انواع کابل پی وی سی در اتاقی گرم نگهداری و فورا نصب گردد.

در صورت نصب کابل در داخل زمین، بایستی آنرا در میان خاک نرم مدفون نمود. در هنگام نصب انواع کابل نبایستی شعاع خمش از 15-12 برابر قطر خارجی آن کمتر باشد. هر یک از انواع کابل با توجه به سطح مقطع ش، قابلیت انتقال جریان برق مشخصی را داراست. در صورت تجاوز از میزان معین، عمر کابل کوتاه وکابل سوخته و منجر به بروز حوادث می گردد.

انواع کابل با عایق پلاستیکی را نبایستی در درجه حرارت 5- درجه سانتیگراد مورد استفاده قرار داد.

انواع کابل را میتوان در مسیر نصب از لوله های فولادی با متراژ کمتر از 6 متر عبور داد.

از روکش پی وی سی برای عایق بندی رطوبتی و حرارتی انواع کابل استفاده می شود.

انواع کابل فشار ضعیف/ فشار متوسط ، نوع متداول برای مصارف خانگی می باشند.

هادی مورد استفاده برای انواع کابل معمولا مس، آلومینیوم  می باشد.

کابلشو، نوعی اتصال است که از آن برای اتصال انواع کابل به مدار استفاده می شود.

جهت اخذ اطلاعات کامل در باب انواع کابل لطفا و حتما تا پایان مقاله با ما همراه شوید .

انواع کابل
انواع کابل

 

انواع کابل چیست؟

هادی : به موادی اطلاق می گردد که قابلیت انتقال برق با کمترین اتلاف را دارا می باشند. از میان متریال های مختلف می توان به طلا، مس، نقره اشاره نمود که از قوی ترین متریال های هادی به حساب می آیند.

عایق: برخلاف هادی، عایق متریالی است که اصلا برق را از خود انتقال نمی دهند. از بهترین عایق ها می توان به انواع پلاستیک، شیشه، چوب اشاره نمود.

سیم : سیم ها متریالی هستند که از ادغام یک هادی برای انتقال برق و از یک عایق به منظور ممانعت از نشت برق به محیط ممانعت به عمل می آورد.

حال می توانیم تعریفی جامع از کابل را داشته باشیم. انواع کابل عبارتند از قرارگیری چند سیم در کنار هم که با استفاده از غلاف عایق پوشانده شده اند.

انواع کابل ها بر مبنای هادی به چند دسته تقسیم می شوند؟

کابل ها از نظر شکل سطح مقطع به دو دسته کلی تقسیم می گردند:

* انواع کابل” r ” که سطح مقطع آن ها به شکل گرد می باشد.

* انواع کابل “s” که سطح مقطع آن ها به شکل مثلثی ( سکتور ) می باشد.

کابل ها از نظر تعداد رشته به نیز به دو دسته تقسیم می شوند :

* انواع کابل افشان یا چند رشته که حرف “m” نشانگر آن ها است.

* انواع کابل تک رشته که با حرف “e” به ان ها اشاره می گردد.

کابل ها از نظر کاربرد به چند دسته تقسیم می شوند؟

کابل ها از زاویه کاربرد نیز به دو گروه عمده تقسیم می شوند :

1// انواع کابل مسلح

کابل های مسلح به کابل هایی اطلاق می گردد که عایق مقاومی در برابر ضربه ها، فشار، رطوبت و سایر عوامل محیطی هستند.

2// انواع کابل غیرمسلح

در نقطه مقابل کابل های مسلح، مبرهن است که انواع کابل غیرمسلح عبارت است از انواعی که فاقد محافظ در برابر عوامل محیطی هستند.

عایق

انواع کابل برحسب مورد استفاده، دارای عایق های متفاوتی می باشند. عایق کابل از مواد مختلفی نظیر * کاغذهای آغشته به روغن های مخصوص، * انواع مواد لاستیکی، * مواد پی وی سی ( وینیل)  ساخته می شود.

انواع کابل
انواع کابل

نامگذاری کابل ها

کابل ها بر حسب میزان انعطاف پذیری، نوع هادی، نوع عایق با حروف متفاوتی نامیده می شوند. جدول زیر نشانگر حروف مورد استفاده برای کابل ها می باشد :

شرح حروف
کابل منعطف و نرم شده با هادی مسی و طبق استاندارد VDE N
کابل منعطف و نرم شده با هادی آلومینیومی و مطابق با استاندارد VDE NA
عایق پی وی سی یا پرتودور ( اولین حرف Y در ردیف حروف) Y
غلاف یا روکش پرتودور یا پی وی سی ( دومین Y در ردیف حروف) Y
کابل مسلح با نوار فلزی یا بانداژ فولادی B
کابل مسلح با سیم تخت F
کابل مسلح با سیم گرد یا مفتول فولادی قلع اندود شده R
کابل مسلح با سیم پروفیلی Z
حفاظ فولادی نواری شکل G
حفاظ فولادی نواری شکل یا تسمه فولادی مارپیچ برای محکم کردن زرهFیا زرهR GB
کابل دارای سیم نول C
سیم مسی متحدالمرکز یا غلاف از مفتول نازک مسی که به صورت موجی دور تا دورکابل قرار گرفته است CW
کابل دارای غلاف سربی K
کابل سه غلافه سربی ( بر روی هر یک سیم های کابل یک غلاف سربی جداگانه وجود دارد E
علامت ورق متالیزه می باشد که دور سیم یا دور عایق برای محدود کردن میدان های مغناطیسی به جای کاغذ متالیزه H H
کابل دارای سیم تحمل کننده ( کابل هوایی) T
غلاف خارجی دوبل ( در صورتی که مستقیما بعد از حرف N نباشد) A
حفاظ مسی از تسمه پهن ولی نازک که دور عایق سیم پیچیده می شود (به جایH) S
مغناطیسی به جای کاغذ متالیزه H SE
کابل دارای سیم به رنگ سبز- زرد برای ارت (سیم محافظ) J

 

انواع کابل بر اساس فشار

کابل ها بر اساس قابلیت تحمل فشاربه سه دسته تقسیم می شوند. هر یک از گروه ها مختص استفاده در بخشی از برقکاری ساختمان می باشند.

# کابل فشار ضعیف (LowVoltageCables)

این گروه از کابل ها شامل انواع کابل های مسی و آلومینیومی می باشند که با پلیمرهای مختلف عایق بندی شده اند. کابل های فشار ضعیف در سطح ولتاژ 1000-600 ولت قرار دارند.کابل های فشار ضعیف کاربردهای مختلفی برای انتقال الکتریسیته دارند؛ کاربردهایی از جمله روشنایی تا انتقال نیروی محرکه به الکترو موتورها و…

انواع کابل
انواع کابل

کابل های فشار ضعیف که به شکل اختصاصی برای محیط های عملیاتی طراحی شده اند، دامنه بسیار گسترده ای دارند. این دامنه شامل

کابل های ضد آتش (331) : این کابل ها برای محیط هایی طراحی شده اند که اطفاء حریق در آنجه بسیار حائز اهمیت می باشد.

کابل های مقاوم در برابر شعله (332 IEC) : این کابل ها برای محیط هایی طراحی شده اند که احتکال آتش سوزی وجود دارد ولی اطفاء حریق ضروری نیست اما کابل نبایستی شعله ور گردد.

غلاف سربی : که دارای عایقی کلی در برابر نفوذ هیدروکربن ها، گازهای خورنده و آب می باشد.

کابل های مسلح ( ایجاد عایق مکانیکی) : این نوع کابل ها در صورت احتراق کم دود، فاقد هالوژن، مقاوم در برابر هیدروکربن ها و مواد نفتی می باشند.

# کابل  فشار متوسط (MediumVoltageCables)

این گروه از کابل ها شامل کابل هایی با عایق XLPE هادی مسی / آلومینیومی می باشند. این کابل ها دارای سطح ولتاژ 36-1 کیلو ولت هستند و به شکل گسترده ای در مناطق شهری و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع کابل فشار متوسط بر اساس یکی از استانداردهای IEC یا BS یا VDE تولید می گردند.

# کابل فشار قوی ( HighVoltageCables )

این گروه از کابل ها شامل کابل های فشار قوی با هادی مسی یا آلومینیومی است.عایق کابل فشار قوی XLPE می باشد. سطح ولتاژ چنین کابل هایی بالاتر از 36 کیلوولت می باشد.

عایق XLPE با کمک گرفتن از خط CCV که بوسیله کامپیوتر کنترل می گردد بر روی هادی تزریق می شود. عایق XLPE مورد تزریق  بایستی دارای ساختار کریستالی یکنواختی باشد و هیچگونه ناخالصی در آن وجود نداشته باشد. کنترل کیفیت های ضروری درنقاط کلیدی خط CCV اعمال می گردد.

از لحاظ فیزیکی و شیمیایی، عایق XLPE متمایل به تشکیل زنجیره با مولکول های آب می باشد. در صورت وجود بخار آب یا آب در لایه ایق مذکور،زنجیره ها ایجاد گردیده و در نتیجه میزان مقاومت الکتریکی عایق پایین می آید.

# کابل ساختمانی (BuildingCables )

این گروه از کابل ها وظیفه تقسیم برق را در ساختمان عهد دار می باشند. کابل های ساختمانی ساختارهای متفاوتی دارند. کابل هایی نظیر کابل های Flexible که بایستی هادی آن ها نیز Flexible باشد. عایق های کابل ساختمانی °70PVC، °90 PVC و Rubber می باشند. این نوع کابل ها قابلیت تولید به شکل شیلد دار بافت مسی ساده و قلع اندود را دارا می باشند.

انواع کابل
انواع کابل

از انواع دیگر کابل های ساختمانی میتوان به انواع HeatResistantاشاره نمود که علاوه بر هادی Flexible، عایقی از جنس SiliconRubber را دارا می باشند. SiliconRubber قابلیت تحمل حرارت C °180 را داراست. این میزان تحمل حرارتی با افزودن روکش GlassFiberBraid بیشتر شده و همچنین عایق را در برابر صدمات مکانیکی نیز فعال می نماید.

# کابل ابزار دقیق (InstrumentationCables)

این گروه از کابل ها شامل انواعی می شوند که در سیستم ریموت ها در راستای ارسال یا دریافت سیگنال های آنالوگ/ دیجیتال از سنسورها ( حسگرها) به کار برده می شوند.

سطح ولتاژ این کابل ها 110-24 ولت و یا جریان نامی 20-4 میلی آمپر می باشد. کابل ابزار دقیق بایستی در برابر تداخل امواج الکتریکی محافظت شوند.

# کابل ضد آتش (afeteyCablesFireResistantS)

این گروه از کابل ها شامل کابل هایی می شوند که در مقابل آتش، آتش همراه با آب و/ یا آتش همراه با ضربات مکانیکی مقاومت داشته باشد.

کابل های مورد استفاده در محیط های عمومی ( مانند سیستم اضطراری اطفا حریق، سیستم های روشنایی اضطراری) بایستی با عایق بندی صحیح از تهدید سلامتی انسان ها پیشگیری نماید. در صورت عایق بندی ناصحیح، در صورت بروز حریق، گازهای اسیدی سلامت را تهدید خواهند نمود.

کابل های این گروه بایستی ضد حریق (خفه کننده حریق) و کم دود باشند. در اینصورت با اطفاء حریق، این کابل ها به سوختن ادامه نداده وآتش را انتقال نخواهند داد. در اینصورت فضا شفاف بوده و چراغ های اضطراری و راه خروجی مشخص است.

کار را به کاردان بسپارید

در باب برق کشی ساختمان، شناخت انواع کابل حائز اهمیت می باشد. در این باره به تکنسینی که استخدام نموده اید، اطمینان کنید. استفاده از کابل های مختلف با ولتاژهای متفاوت مبحثی تخصصی است که بایستی توسط یک کاردان و برمبنای اصول علمی ونقشه ای از پیش تعیین شده، انجام شود. در مورد کاربرد انواع کابل همیشه کار را به کاردان بسپارید. سپاس که تا پایان این مقاله با ما همراه هستید.

منابع

مقررات ملی

Iranroofgarden.com

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید