دتکتوراعلام حریق

0
252
دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق

دتکتوراعلام حریق

دتکتور اعلام حریق یکی از ملزمات ساخت و سازهای امروزه می باشد. دتکتورهایی که به صورت صوتی و با دادن پیام تخلیه، عدم استفاده از آسانسورها و… پیام هایی را به ساکنان منتقل می نمایند. برخی از دتکتورها علاوه بر دادن پیام صوتی، پیام های تصویری مبنی بر محل آتش سوزی و… را بر روی تابلو اصلی اعلام حریق نمایان می سازند.

دتکتوراعلام حریق دستی، با فشردن شستی اعلام حریق که درنقاط مختلف تعبیه گردیده است، فعال می گردد.

بلندگو دتکتور اعلام حریق شرکت ها و کشورهای مختلف دارای تنظیم کننده صدا هستند که با شدت کم، متوسط و زیاد کار می کنند.

در اروپا، دتکتوراعلام حریق صدایی مشابه صدای آژیر با فرکانس های متناوب دارد. یعنی صدای آژیر به شکل وصل و قطع پخش می شود.

شاید پخش صدا به صورت پیوسته تاثیرگذارتر باشد؛ بنابراین دتکتور اعلام حریق در آمریکا و کانادا، به صورت پیوسته و لاینقطع صدای آژیر را پخش می نمایند.

نصب دتکتوردودی اعلام حریق برای مکان هایی که دارای ارتفاع حداکثر ده و نیم متر هستند، مجاز می باشد .

دتکتور اعلام حریق بر اساس حجم صدا نیز متفاوت است. ساختمان های کم واحد، دستگاه ها را با حجم صدای کم و بالعکس ( ساختمان ها عظیم وبا تعداد انبوه واحد ) دستگاه ها را با حجم صدای بیشتر تنظیم می کنند.

هر کشور برمبنای استاندارهای تایید شده از سوی انجمن ملی اعلام حریق، به نصب و استفاده از دتکتور اعلام حریق مبادرت می ورزد.

جالب است بدانید که محرک های شنیداری، دیداری، لمسی، متنی و حتی بویایی (!) بر دتکتور اعلام حریق تاثیرگذار است.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق

دتکتور اعلام حریق چیست؟

دتکتور اعلام حریق، سیستمی متشکل از چند دستگاه است که با یکدیگر کار می کنند و در صورت وجود دود، آتش و شرایط اضطراری از طریق تجهیزات صوتی و بصری مردم را مطلع می سازند.

هشدارهای صوتی و بصری از دو طریق فعال می شوند. به شکل اتوماتیک از طریق دتکتورهای دودی یا حرارتی و یا به شکل دستی و با فشردن شستی اعلام حریق، که در نقاط مختلف تعبیه گردیده است.

دتکتور اعلام حریق از چه اجزائی تشکیل گردیده است؟

همانند هر دستگاه دیگری، دتکتور اعلام حریق نیز از اجزا متفاوتی تشکیل گردیده است که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد.

*کنترل پنل دتکتوراعلام حریق (FACP)

کنترل پنل اعلام حریق یا واحد اعلام حریق (FACU) عبارت است از هسته اصلی دتکتور که ورودی ها را دریافت و بررسی می کند وخروجی ها را با استفاده از ورودی ها منتقل می نماید.

* منبع تغذیه اصلی دتکتور اعلام حریق

این منبع اصلی که معمولا از برق تجاری تغذیه می شود، 240-120 ولتی است. در ساختمان های غیرمسکونی، یک شاخه از مدار به شکل اختصاصی برای تغذیه منبع اصلی در نظر گرفته می شود که نبایستی با شاخه های تکی مدار که وسیله الکتریکی را تغذیه می کنند، اشتباه گرفته شود.

* منبع تغذیه ثانویه (پشتیبان) دتکتور

منبع تغذیه ثانویه شامل باتری اسیدی مهرو موم شده، ژنراتور و یا دیگر منابع تغذیه است که برای مواقع اضطراری که منبع اصلی با مشکل مواجه گردیده، در نظر گرفته شده است. محل قرارگیری باتری در درون قسمت پایین کنترل پنل و یا در کنار آن در جعبه باتری، قرار دارد.

* دستگاه اغاز کننده دتکتور اعلام حریق

این دستگاه ها شامل نوع دستی (شستی اعلام حریق) و یا اتوماتیک ( دتکتور حرارتی، دود و…) می گردد. دتکتورهایی نظیر دتکتور دود یا حرارتی شامل دسته بندی های مختلفی می گردند. برخی از دسته بندی ها عبارتند از : پرتویی، یونیزاسیون، مجزا، مکنده،فتوالکتریک و…

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق

دستگاه اطلاع رسانی دتکتور

دستگاه های اطلاع رسانی با کسب انرژی از منبع اصلی یا دیگر منابع، کار می کنند و هشدارهایی که عمدتا مبنی بر تخلیه می باشد را اعلام می نمایند. این اعلان ها بوسیله لامپ رشته ای چشمک زن، چراغ های نور بارق ( ساخته شده از لوله زنون یا لامپ های اِل ای دی) یا ریموت، بوق ها یا آژیرهای الکتریکی، زنگ، بلندگو یا ترکیبی از این دستگاه ها صورت می گیرد.

رابط های ایمنی ساختمان

این رابط ها امکان کنترل جنبه هایی از ساختمان را فراهم آورده، ساختمان را در مقابل آتش مهیا می کنند؛ گسترش دود و آتش را با تاثیرگذاری بر روی جریان هوا، نور، کنترل فرآیند، حمل انسان ها و خروج کنترل می نمایند.

* دستگاه های آغاز کننده دتکتوراعلام حریق

– شستی اعلام حریق ( اعلان دستی)

اعلام حریق های دستی از طریق فشردن شستی ها که به سهولت یافت می شوند، کشیدن اهرم و در برخی موارد شکستن شیشه فعال می گردند.

– اعلان اتوماتیک دتکتور

جهت تشخیص تغییرات فیزیکی مختلف مربوط به آتش در محیط، فرم های مختلف اعلان اتوماتیک طراحی شده است. انواع اتوماتیک اعلام حریق عبارتند از :

دتکتور حرارتی: انرژی گرمایی انتقالی

دتکتور دود: فرآورده های سوختن

دتکتور تابشی : انرژی تابشی

دتکتور گازهای آتش: گازهای تولید شده در فرآیند سوختن

دتکتور جریان آب: آزادسازی عوامل خاموش کننده آتش

دستاوردهای نوین می توانند  ازطریق دوربین ها و الگوریتم های کامپیوتری برای تحلیل ظاهری آتش ( در مواردی که سایر روش ها مناسب نیستند یا امکان استفاده از آن ها وجود ندارد) استفاده کنند.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق

* دستگاه های اطلاع رسانی اعلان حریق

این دستگاه ها دارای انواع متنوعی هستند که از جمله می توان به محرک های شنیداری، دیداری، لمسی، متنی، بویایی ( رایحه بخش ها) اشاره نمود. با تشخیص هر یک از این دستگاه ها فرمان تخلیه از طریق بلندگو ها اعلام می گردد.

* سیستم ارتباط از طریق هشدارهای صوتی اضطراری

برخی از از طریق هشدار صوتی اضطراری (EVACS) پیام هایی از پیش ضبط شده را پخش می نمایند. این سیستم بیشتر برای مکانهایی با تعداد طبقات بالا کاربرد دارد. مکان هایی نظیر بیمارستان ها، زندان ها و… که کار تخلیه آن ها دشوار است.

تغییر شرایط  در وضعیت های مختلف از طریق سیستم صوتی اعلام می گردد. پیام های مختلفی برای اطلاع رسانی افراد در طبقات مختلف از طریق سیتم های ارتباط پخش می شود. این پیام ها عمدتا خطاب به ساکنان در طبقات مختلف پخش می شود.

استاندارد 1 Part 5839 BS راهنمایی های لازم جهت نصب سیستم های اعلان حریق را در ساختمان های غیر مسکونی تعیین می کند.

طبقه بندی سیستم های اعلام حریق بر اساس استاندارد 1 Part 5839 BS به شرح ذیل می باشد:

ᴥ M : سیستم دستی ( در زمانی که هیچگونه دتکتور اتوماتیکی وجود ندارد و ساختمان با ایستگاه های دستی و آژیرها پر می شود.

ᴥ L : دتکتورهای خودکار با هدف حفظ جان انسان ها

ᴥ P: دتکتورهای اتومایک با هدف حفظ املاک

# انواع دتکتور اعلام حریق

  • دتکتورهای دودی

دتکتورهای دودی به شکل سقفی نصب میگردند و دارای محفظه هایی هستند که پس از پر شدن از دود به مرکز کنترل، اعلان حریق می نمایند.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق
  • دتکتور دودی یونیزاسیون

دتکتور یونیزاسیون دارای یک عنصر تششع رادیواکتیوی است. بر اثر عبور اشعه رادیواکتیو و انجام عمل یونیزاسیون، هوا عبور و شرایط عادی می باشد. در مواردی که دود وارد این محفظه می شود، موجب تغییر جریان عبوری و اعلان حریق می گردد.

  • دتکتور دودی نوری

این دتکتورها که فتوالکتریک نیز نام دارند، دارای سلول نوری هستند که با ورود دود، نور کم شده و اعلام حریق صورت می گیرد. این نوع دتکتور برای انارهای پی وی سی که در هنگام برو حریق، دود غلیظ تولید میگردد، توصیه می شود.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق
  • دتکتور دودی اشعه ای

این نوع از دتکتور برای پوشش دهی مکان های وسیع مقرون به صرفه می باشد. این دتکتور دارای قسمت فرستنده (TX) می باشد که اشعه ای به سمت گیرنده (RX) ارسال می نماید. هر گاه دود مانع از ارسال پیام بین فرستنده و گیرنده شود، اعلان حریق از سوی دتکتور صورت می پذیرد.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق
  • دتکتور حرارتی

دتکتور حرارتی دارای مقاومت حرارتی می باشد که در اثر حرارت حاصل از آتش این مقاومت کم شده وموجب افزایش جریان می شود؛ که نتیجتا اعلام حریق از سوی دتکتور به پنل اصلی صورت می گیرد. دو نوع دتکتور حرارتی بر اساس استاندارد 1 Part 5839 BS وجود دارد:

1// نوع حرارتی ثابت FIX

2// نوع حرارتی افزایشی ROR

  • دتکتور مولتی

این دتکتورها دو طبقه هستند که شامل دتکتور حرارتی و دتکتور دودی می باشد. این نوع دتکتور در مکان هایی که امکان بروز دود و حرارت، به شکل همزمان وجود داشته باشد، نصب می گردند. مکان هایی نظیر کتابخانه ها، اتاق های بایگانی از مواردی هستند که دتکتور مولتی مناسب آن هاست.

  • دتکتور شعله ای

این نوع دتکتور ئارای سنسور گیرنده اشعه ماورا بنفش می باشند که شعله آتش یا اشعه مادون قرمز آتش را تشخیص داده و اعان حریق می کنند. این نوع دتکتور اعلام حریق مناسب هم مکان هی داخلی و هم مکان های خارجی می باشند.

  • دتکتور گازی

این نوع دتکتور برای تشخیص گازهای نشتی، بویژه در محل هایی که گاز CNG یا LPG وجود دارد، مناسب می باشند.

دتکتور اعلام حریق
دتکتور اعلام حریق

مجهز شوید

شاید تا چند دهه پیش تا این حد اهمیت استفاده از دتکتور اعلام حریق به نظر نرسیده بود؛ اما امروزه حداقلی برای استفاده از سیستم های هشدار حریق از سوی ارگا ن های مسئول در نظر گرفته شده است.

شما نیز چنانچه در آغاز راه نوسازی یا حتی در میانه هستید، حتما ملک خود را به این سیستم هوشمند مجهز نمایید تا با صرف هزینه ای اولیه، از هزینه های ثانویه پیشگیری نمایید. امید که مطالب ارائه شده مفید واقع گردیده است. سپاس از همراهی نگاه مهربانتان.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید