بچینگ

0
913
بچینگ
بچینگ

 

بچینگ

بچینگ و استفاده از آن در پروژه های عمرانی و ساختمانی بزرگ بسیار متداول می باشد. استفاده از بچینگ در پروژه های عظیم مقرون به صرفه تر می باشد. کاربرد بچینگ بویژه درپُرسه ساخت ساختمان های بُتنی کاربد بسیاری دارد. بچینگ پلانت نوعی از بچینگ است که به شکل مداوم و پشت سر هم بُتن تولید می نماید.

در پروژه های عظیم نظیر سدها، تونل ها و مواردی از این دست که نیاز به بُتن ریزی بالا می باشد، معمولا از چند دستگاه بچینگ استفاده می شود.بچینگ ها یا دستگاه های بتن ساز دارای انواع مختلفی می باشند که بر اساس نیاز کارفرما سفارش و مونتاژ می گردند. نسل نخست بچینگ ها در اوایل قرن بیستم ،به دلیل اقتصادی نبودن راهکارهای سنتی تولید بُتن، به بازار ساخت و ساز ارائه گردیدند.

در راستای افزایش راندمان این دستگاه عمدتا دپو مصالح در اطراف دستگاه به دو شکل خطی یا ستاره ای صورت می گیرد. پس از تهیه عمده سیمان، انرا به سیلوها منتقل می نمایند. ظرفیت سیلوها 100 و 250 و 750 تُنی می باشند.

در برخی موارد آب مورد استفاده در کارگاه ها ( برای استفاده در بچینگ) به دلیل هزینه ی بالای تصفیه، خریداری می گردد. بچینگ نیاز به آب با درجه حرارت زیر 45 درجه دارد. در مواردی که دمای آب بیش از مورد استاندارد باشد، از یخ ساز برای خنک سازی آب استفاده می شود.

برق مورد استفاده در آن معمولا از طریق برق شهری سه فاز یا ژنراتور تامین می گردد. بچینگ ها از نقطه نظر نرخ تولد بُتن به دو صورت پیوسته و ناپیوسته بُتن را تولید می کنند، در مواردی که محل تولید با مصرف فاصله دارد، ابتدا مواد خشک را به میکسر اضافه نموده و سپس با رسیدن به حد فاصلی نزدیک به محل مصرف، آب به میکسر بچینگ اضافه می گردد.

بچینگ
بچینگ

بچینگ چیست؟

این دستگاه تولید انبوه بُتن می باشد. برای ساخت و سازهایی که نیاز به بُتن بسیاری دارد، از دستگاه بچینگ استفاده می شود.

بچینگ پلانت چیست؟

بچینگ پلانت دستگاهی است که بلاوقفه بُتن تولید می کند. هر مرحله ازریزش بُتن را بچ می نامند و چون این به صورت پشت سرهم  بُتن تولید می کند، به این نام خوانده می شود.

بچینگ پلانت از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟

این دستگاه از 9 بخش تقسیم شده است. بخشهای این دستگاه به ترتیب زیر می باشند:

1// سیلوهای سیمان: بخشی که سیمان در حجم بالا در ان ها ذخیره می شود. بسته به نوع و اندازه دستگاه، از 5-1 ایستگاه مرکزبُتن وجود دارد.

  1. منبع ذخیره آب: این بخش به شکل خودکار کار می کند. آب مورد نیازهربچ پس از اندازه گیری اتواتیک وارد میکسر شده تا با سیمان مورد نظر مخلوط گردد.
  2. مخازن شن وماسه: بخش هایی هستند که شن وماسه به شکل تفکیک شده درآن ها ذخیره می شود.

4// باسکول شن وماسه: به شکل خودکار میزان های مورد نیاز شن وماسه را اندازه گیری کرده و به میکسر ارسال می نماید.

5// باسکول سیمان: در این قسمت سیمان با تیپ های مختلف نگهداری و به شکل اتوماتیک اندازه گیری و به میکسر ارسال می شود.

6// دیگ میکسر: اجزای بُتن نظیر شن، ماسه، سیمان، آب در این قسمت با هم مخلوط می گردند. دیگ میکسر حالت چرخشی دارد که در عین مخلوط نمودن از انجماد بُتن نیز جلوگیری به عمل می آورد.

7// اتاق اپراتور: این قسمت محل استقرار اپراتور می باشد که کنترل کمیت ها و احجام داده شده را برعهده دارد.

8// حلزونی های انتقال سیمان: این بخش سیمان را از سیلو ها به باسکول سیمان منتقل می نماید.

9// کنتور آب: که حجم آب مورد نیاز هر بچ را اندازه گیری می کند.

بچینگ
بچینگ

میزان تولید بچ اسمی توسط بچینگ پلانت

ایستگاه های مرکز بُتن ( یا بچینگ پلانت ها) با اندازه های 7-0.5 متر مکعب در هر بچ ساخته می شوند. در انواع نوین بچینگ پلانت ها، تمامی کارها به شکل خودکار و جداگانه انجام می پذیرد. یک دستگاه بچینگ (بُتن ساز) در هر 7-5 دقیقه می تواند بچ اسمی خود را آماده و تحویل دهد.

بدین معنا که یک بچینگ 1 متری در هر ساعت می تواند میزان بُتنی مابین 70-60 متر مکعب را آماده تحویل نماید.

انواع دستگاه بچینگ

این دستگاه بر مبنای مدل، نوع اجزاء شان، قابلیت جابجایی و پارامترهایی دیگر طبقه بندی می شوند.

طبقه بندی از زاویه قابلیت حمل وجابجایی

  1. دستگاه های بچینگ موبایل یا قابل حمل

بزرگترین مزیت این مدل، قابل حمل و جابجایی بودن آن می باشد؛ دستگاه های بچینگ موبایل عموما دارای چرخ  بوده و قابل حمل توسط تریلر می باشند. این دستگاه ها جای زیادی را اشغال نمی کنند و مناسب محیط های شهری می باشند. این مدل ها مناسب پروژه هایی هستند که درمدت زمانی کوتاه نیاز به بُتن دارند و نصب یکی دستگاه بچینگ در به همراه فنداسیون برایشان مقرون به صرفه نیست. از معایب این دستگاه ها می توان به پایین بودن حجم تولید در ساعت و ظرفیت پایین میکسر شان اشاره نمود.

  1. دستگاه های بچینگ ثابت یا ایستگاهی

از نامش پیداست که امکان جابجایی سریع آن ها وجود ندارد.جابه جا نمودن این نو مستلزم دمونتاژ و مونتاژ مجدد در مکان دیگری می باشد. این روند گاها زمان بربوده و مناسب پروژه هایی که فاکتور سرعت مد نظرشان است، نمی باشد. از مزایای این نوع دستگاه می توان به عدم محدودیت حجم و سرعت آن ها اشاره نمود؛ ضمن اینکه از تنوع بیشتری نیز برخوردار هستند.

بچینگ
بچینگ

 طبقه بندی از زاویه نوع بارگیری مصالح

  1. دستگاه بچینگ لایناربین

در این مدل از دستگاه، بارگیری و توزین مصالح توسط مخزن های فلزی مصالح صورت می گیرد. مصالح بر روی نقاله به شکل جمعی توزین می شوند.

با روشن شدن نقاله، مصالح به داخل سیستم بالابرنده (باکت یا نوار انتقال) هدایت می شود. مخازن مصالح، توسط لودر یا کامیون شارژ می شوند. جهت تسهیل شارژ مخازن از یک رمپ پشپ لایناربین استفاده می شود که سیستمی نوین برای این نوع دستگاه می باشد.

از مزایای این سیستم  می توان به عدم نیاز به اپراتور اختصاصی اشاره نمود. از سوی دیگر اپراتور دستگاه بچینگ از داخل اتاقک فرمان قادر به کنترل آن می باشد. تعداد مخازن با توجه به نیاز مشتری و مصرف کننده انتخاب می گردد.

  1. دستگاه بچینگ دراگلاین

در این مدل از چنگکی که توسط سیم بکسل به یک بوم  ( حدود 13 متری)متصل  می باشد جهت توزین مصالح استفاده می شود. به وسیله پرتاب نمودن این چنگک و جمع آوری مصالح در پشت دیواره های دستگاه، عملیات توزین مصالح به داخل باکت بالابرنده مصالح انجام می پذیرد. این سیستم خود یک باسکول می باشد که کار اندازه گیری را انجام میدهد.

از معایب این دستگاه نیاز به اپراتور مزا جهت کنترل آن می توان اشاره نمود. از معایب دیگر این دستگاه، ایجاد مخاطرات ایمنی برای افرادی که در محوطه فعال می باشند، است.

بچینگ
بچینگ

 طبقه بندی از زاویه نوع میکسر

  1. میکسر تویین شفت

نوع میکسر استفاده شده در این نوع بچینگ دارای دو شفت به شکل موازی و افقی می باشد که عمدتا توان تولید انواع بُتن را داراست. بر روی هر یک از شفت ها با احتساب طول آن، تعدادی بازویی قرار گرفته است که در انتهای این بازوها یک ناخن قرار گرفته است.

در انواع سایزهای کوچک این نوع میکسر از یک موتور به عنوان نیروی محرکه استفاده شده است؛ که در انواع 5/2 مترمکعب به بالا از دو موتور استفاده می شود. در واقع برای هر شفت یک موتور در نظر گرفته می شود. بهر صورت در هر دو نوع ، تک موتوره و دو موتوره گیربکس هر دو شت با هم کوپل شده اند. میزان همگنی بُتن این نوع میکسر بسیار بالا و مرغوب می باشد.

  1. میکسر تک شفت

از نامش پیداست که یک شفت به شکل افقی بر روی اسکلت میکسر کار شده است. شکل تک شفت با توئین متفاوت است؛ در واقع به جای بازویی، یک ورق به صورت هلالی یا مارپیچ دور شفت پیچیده شده است که ناخن ها بر روی آن قرار می گیرند. این نوع میکسر مناسب تولید بُتن تر می باشد. میزان همگنی کمتری نسبت به توئین داشته و برای پروژه هایی اب ظرفیت بالا توصیه نمی شود.

  1. پن میکسر

نوع محور قرار گرفته بر روی این میکسر عمودی می باشد که بازویی و ناخن ها بر روی آن استقرار یافته اند. این نوع میکسر مناسب تهیه بُتن های تر می باشدو اکثرا در بلوک سازی ها مورد استفاده قرار می گیرند.

این نوع از میکسر به هیچ وجه برای تولید بُتن هایی با دانه های بزرگ نظیر آر سی سی که در سدها مورد استفاده قرارمی گیرند، مناسب نیست. معمولا دریچه تخلیه باراز میکسرنیزاستهلاک بالایی دارد.

  1. میکسر کانتینیوز

این نوع اتومات میکسر با سرعت بالا موجب تسریع کار بُتن ریزی می گردد. بر خلاف انواع دیگر میکسرها که به شکل بچ به بچ بُتن تولید می نمایند؛ این نوع از میکسر به صورت یکسره از یک سو مصالح را دریافت ،میکس  و از سوی دیگرخارج می نماید و مجددا بدون وقفه مصالح را دریافت و بُتن را تحویل می دهد.

میکسر کانتینیوز دارای یک شفت حلزونی است که به هنگام چرخش همزمان باعث میکس شدن بُتن و انتقال آن به سمت خروجی میکسر می گردد.

 طبقه بندی از زاویه قابلیت تولید بُتن خشک و تر

  1. بچینگ خشک

این نوع دستگاه فاقد میکسر است و کلیه متریال ها پس از بارگیری به طریق شوت به داخل تراک میکسر هدایت می شوند. این نوع از بچینگ برای کاهش هزینه تمام شده ساخت، میکسر را حذف می کند که منتج به پایین آمدن کیفیت بُتن از لحاظ همگنی می گردد.

  1. بچینگ تر

نوع متداول دستگاه ها که دارای میکسر بوده و پس از بارگیری، متریال به داخل میکسر هدایت و بُتن تحویل می گردد.

 طبقه بندی از زاویه سیستم انتقال مصالح به داخل میکسر

  1. باکتی

درنوع باکتی مصالح پس از توزین  توسط باکتی که دارای مخزن فلزی می باشدبه داخل میکسر انتقال داده می شوند. عمدتا از یک یا دو سیم بکسل که دور یک وینچ پیچیده شده اندبرای بالا بردن باکت بهره برده می شود. باکت نیز دارای رولیک هایی است که بر روی یک ریل شیب دار قرار می گیرند.

از نقطه نظر ایمنی سیستم نوار انتقال ،به ویژه در دستگاه هایی با ظرفیت بالا، دارای ایمنی پایین تری می باشد.

  1. نوار انتقال

در این مدل پس از توزین مصالح را توسط یک نوار نقاله شیب دار به داخل میکسر هدایت می کند. این نوع از امنیت بیشتری نسبت به انواع باکتی برخورداراست. عیب عمده این نوع میکسرها، اشغال نمودن فضای زیاد می باشد که در پروژه های شهری محدودیت استفاده دارند.

بچینگ
بچینگ

 طبقه بندی از زاویه نرخ تولید بُتن

در مجموع بچینگ ها به دو صورت پیوسته و ناپیوسته بُتن تولید می کنند.

  1. بچینگ پیوسته

در این نوع مصالح با سرعتی ثابت و بدون انقطاع وارد دیگ بچینگ شده و با همان سرعت بُتن دریافت می گردد.

  1. بچینگ ناپیوسته

در این نوع مصالح با توجه به ظرفیت دستگاه وارد دیگ شده و سپس دیگ شروع به کار می نماید. این پرسه برای هر بچ تکرار می گردد. این نوع متداول تر از نوع قبل می باشند.

 طبقه بندی از زاویه مکانیزم اختلاط

  1. دیگ اختلاط درونی

در این نوع دیگ ها پره ها به بدنه دیگ متصل می باشند و با چرخش دیگ، پره ها نیز می چرخند و اختلاط صورت می پذیرد.

  1. دیگ اختلاط ثابت

در این نوع از بچینگ، پره ها از بدنه دیگ جدا می باشند. . در این نوع پره ها توسط سیستم محرک به حرکت در می آید و به عمل اختلاط انجام می پذیرد.

انتخابی کارآمد

در مورد انتخاب و استفاده ازدستگاه بچینگ بایستی فاکتورهایی مد نظر قرار گیرند. فاکتورهایی نظیر وسعت مکان پروژه، نوع متریال، نوع بُتن مورد نظر و غیره. در این باب کار را با انتخاب کارآمد کارشناسان و اپراتورهای خبره مَنیج نمایید. امید که مطالب فوق الذکر مفید واقع گردد. سپاس که تا پایان مقاله با ما همراه بودید.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید