نمای چوبی

2
496
نمای چوبی
نمای چوبی

نمای چوبی : مواد مصنوعی نمی تواند از نظر کیفیت با زیبایی و احساس طبیعی بودن چوب رقابت کند. چوب علاوه بر این که زیبا است کارکرد بسیاری بهتری دارد و منبع طبیعی آن، برخلاف سایر منابعی که در جهان در اختیار انسان است، تجدید پذیر است. نمای چوب برای سطوح داخلی و خارجی گزینه محبوبی است که علاوه بر ظاهر جذاب، دوام بالایی در برابر تغییرات آب و هوا دارد. استفاد از نمای چوبی انتخاب مناسبی است و منافع متعددی دارد که طراحان می توانند از آن استفاده کنند، از جمله منافع نمای چوب این است که بسیار زیبا است و با محیط زیست سازگار است.

انواع نمای چوبی

عموما نماهای چوبی توسط پروفیل های ترمووود پوشیده میشوند البته شیوه دیگری هم برای استفاده از چوب در نما هست و آن استفاده از پنلهای HPL است. این پنلها دارای لایه های متفاوت هستند که بخشی از آن لایه ای از جنس چوب طبیعی است و این امکان را مهیا می سازد که سطحی بزرگتر در نما توسط چوب پوشیده شود، اما در عین حال حس و حال چوب ترمو را ندارد.

انواع ترموود نمای چوبی

انواع ترموود از لحاظ روش تولید

اولین و متداول ترین تقسیم بندی برای ترموود، روش تولید ترموود می باشد. در این روش تقسیم بندی، ترموود را به دو رده یا کلاس (Class) تقسیم بندی می کنند. در بحث رده بندی استاندارد برای فرآوری و یا تیمار ترمووود دو نوع رده بندی وجود دارد که عبارتند از: ترمو-اس و ترمو-دی

نمای چوبی
نمای چوبی

نوع اول: ترمو-اس (Thermo-S)

بایستی توجه داشت که در این رده بندی، S در حقیقت مخفف کلمه Stability به معنای ثبات و یا پایداری می باشد. بدین معنا که در پروسه و یا فرآیند ترمووود، ثبات ابعاد به عنوان مهم ترین و کلیدی ترین خاصیت این محصول در کاربردهای نهایی مطرح است. در این روش، چوب تا رسیدن به دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد گرما دیده و مقاومت آن بالا می رود. ترموود حاصله از این روش با توجه به ثبات ابعادش معمولا برای محیط های داخلی استفاده می گردد.

لازم به ذکر است که محصولات حاصله از این روش، چیزی در میان ۶ الی ۸ درصد بسته به میزان رطوبت محیط، تغییر ابعاد و یا تورم خواهند داشت. به همین علت گونه های سوزنی این محصولات برای استفاده در اجزای داخلی ساختمان از جمله مبلمان داخل، اتصالات در محیط خشک، اجزای درب و پنجره، سونا و نیز گونه های پهن برگ آن برای اتصالات در هر آب و هوا، کف پوش، مبلمان، مبلمان فضای سبز و سونا استفاده می شود.

نمای چوبی
نمای چوبی

نوع دوم: ترمو-دی (Thermo-D)

در این نوع نیز D در حقیقت نشان دهنده کلمه Durability به معنای دوام است. بدین معنا که در فرآیند تولید این نوع ترمووود، بحث دوام طبیعی این محصول به عنوان کلیدی ترین و مهم ترین خاصیت مطرح است. در این روش نیز چوب تا دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد گرما دیده و استحکام آن در مقابل کلیه عوامل جوی بالا می رود. این روش تیمار، سبب می گردد که محصول به دست آمده از این روش دارای دوام فوق العاده ای بوده فلذا برای استفاده در محیط های خارجی و محوطه های باز بسیار مناسب باشد.

لازم به ذکر است که محصولات این روش بسیته به میزان رطوبت محیط و شرایط دمایی مختلف، در حدود ۵ الی ۶ درصد تغییر ابعاد و یا تورم خواهند داشت. به همین علت است که از محصولات حاصله به منظور استفاده در درب های بیرونی، نما و دیوار، سونا، پشت پنجره، سرویس بهداشتی و حمام، مبلمان فضای سبز و کف پوش و گونه های پهن برگ برای تمام مصارف مشابه نوع S با رنگ تیره تر توصیه می گردند.

نمای چوبی
نمای چوبی
انواع ترموود از لحاظ گونه چوب

ترموود از لحاظ نوع و گونه چوب به دو دسته زیر تقسیم می شود.

ترمووود با چوب نرم (Soft Wood): چوب نرم عمدتا مربوط به درختان سوزنی برگ نظیر کاج است.

ترموود با چوب سخت (Hard Wood): چوب سخت نیز عمدتا مربوط به درختان پهن برگ نظیر زبان گنجشک است.

فراموش نکنید که در کشور ما، گونه چوب نرم عمدتا کاج (Pine) بوده و چوب سخت نیز غالبا زبان گنجشک (Ash) می باشد. از چوب ترمو Pine عمدتا در نمای ساختمان و دیوارهای عمودی و از ترموود Ash نیز در کف و مناطقی که به مقاومت نسبتا بیشتری نیاز دارند، استفاده می گردد.

چه نوع چوبی برای ساخت ترمووود استفاده می گردد؟

نکته بسیار مهمی که در فرآیند «ترمو کردن» اهمیت دارد، کیفیت الوارهای استفاده شده است. بایستی در خاطر داشت که هر چوبی را نمی توان به ترموود تبدیل کرد و چوب اولیه بایستی از کیفیت لازم برخوردار باشد. این کیفیت برتر تنها در برخی قسمت های جنگل سوئد و فنلاند یافت می گردد.

در حقیقت در فنلاند از گونه های چوب کاملا مختلفی برای تیمار حرارتی و نهایتا تولید ترموود استفاده می گردد که از جمله آن ها می توان به نوئل (Picea abies)، کاج (Pinus sylvestris)، صنوبر (Populus tremula) و البته توس (Betula pendula) اشاره نمود. البته گفتنی است که تجربیاتی نیز در مورد تیمار زبان گنجشک (Fraxinus excelsior)، کاج رادیانا (Pinus radiata)، توسکا (Alnus glutinosa)، لاریکس (Larix sibirica)، اکالیپتوس و نیز راش (Fagus silvatica) به دست آمده است.

نمای چوبی
نمای چوبی
نحوه انتخاب ترموود مناسب

برای بسیاری همواره این سوال مطرح می گردد که «چگونه می بایست ترموود مناسب را انتخاب نماییم؟» برای پاسخ به این سوال، بایستی بگوییم که در حقیقت فاکتورهای متعددی وجود دارند که شما می بایست در هنگام خرید ترموود، آن ها را مدنظر داشته باشید. این فاکتورها عبارتند از:

۱- ضخامت پروفیل

در مورد ترموود از این نکته فراموش نکنید که حداقل ضخامت پروفیل آن ۲ سانتی متر بوده و ضخامت کم تر از این عدد پیشنهاد نمی گردد. البته بدیهی است که بسته به نوع طراحی شما ممکن است که از ضخامت های بیش تری نیز استفاده گردد.

۲– تراکم ترموود

این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که هرچه تراکم چوب ترمو بالاتر باشد، بالتبع مقاومت آن نیز بیشتر خواهد بود. از یاد نبرید که وزن ترموود یا همان چوب ترمو ممولی بسیار کمتر از چوب های معمولی بوده و این تفاوت وزن در گونه های سوزنی برگ و چوب نرم بسیار زیاد خود را نشان می دهد.

۳– برند معتبر

بدیهی است که برند معتبر جهانی، آرامش خاطر از کیفیت را برای خریدار به همراه خواهد داشت.

۴- بررسی پروژه های اجرا شده توسط عرضه کننده ترموود

این نکته نیز نکته مهمی در بحث ترموود است. بهتر است که شما حتما پروژه های اجرا شده توسط فروشنده چوب ترمو را بررسی نموده و مشاهده کنید که وضعیت فعلی پروژه ها به چه شکل می باشد. هم چنین شما باید این را نیز مدنظر داشته باشید که چه کسانی قبلا از این فروشنده خرید کرده و آیا آن ها از نتیجه نهایی رضایت دارند؟

۵- تنوع پروفیل

این نکته نیز بسیار بسیار مهم است که آیا شرکت عرضه کننده ترموود، پروفیل مورد نظر شما را عرضه می نماید یا خیر. در حقیقت بر اساس یک اصل نانوشته هرچه محدوده عرضه محصولات توسط یک شرکت بیشتر باشد، احتمال مرغوبیت کالا نیز به تبع آن بالاتر خواهد رفت.

نمای چوبی
نمای چوبی

طول عمر نمای چوبی

عمر مفید چوب ترمو بسیار طولانی می باشد و نیازی به پوشش ویژه ای برای سطح آن ندارد. برخی افراد از رنگ برای چوب ترمو استفاده می کنند به طوری که می توانند آن را به رنگ دلخواه خود در آورند اما می توان حتی بدون استفاده از رنگ با قرار دادن در محیط  آزاد از آن استفاده کرد زیرا هیچ مشکلی برای چوب به وجود نخواهد آمد. رنگ چوب ترمو با قرار گیری در معرض هوا به رنگ طوسی نقره ای در خواهد آمد که بسیار شبیه به رنگ سدار یا لارچ می باشد. عمر مفید بیشتر الوارهای چوب پنج سال تخمین زده می‌شود. سازندگان چوب ترمووود عمر سی و پنج سالۀ این محصول را مطرح کرده‌اند، که در مقایسه با عمر چوب خام واقعاً شگفت ‌انگیز است.

کاربرد نمای چوبی

  • وزن این ماده پایین است و کارکرد حفاظتی و تزئینی در طراحی دارد.
  • این محصول قابلیت نصب خشک را دارد و به همین دلیل لبه های خارجی آن سریعتر نصب می شود.
  • ضمن استفاده از این محصول، دیوارهای بنایی سنگین از بیرون ساختمان حذف می شود و این باعث کاهش هزینه و ابعاد ساختمان می شود.
  • پانل های چوبی از پیش آماده را می توان تهیه کرد و پس از عایق کاری در جای مناسب در سطوح داخلی و خارجی ساختمان قرار داد.
  • ترموود، چوب های فرآوری شده و حرارت دیده از انواع چوب های فراوری شدۀ نرم و سخت تهیه می شود تا با هر بودجه ای تهیه آن ممکن باشد.
  • عایق حرارتی و صوتی مناسبی است.
  • برای پروژه های جدید و نیز بازسازی ساختمان های قدیمی مناسب است.
  • تعمیر آن بسیار آسان است.
نمای چوبی
نمای چوبی
نمای چوب و مزایای زیست محیطی
  • چوب یک منبع تجدیدپذیر است.
  • چون دستورات حفاظت از منابع طبیعی در تهیه ترموود، چوب های فرآوری شده و حرارت دیده رعایت می شود، منابع آن در طبیعت نابود نمی شود و همیشه می توان آن را تولید و استفاده کرد.
  • در جریان تولید آن گازهای گلخانه ای کمی تولید می شود و در مقایسه با سایر مصالح، فرایند تولید آن نیاز چندانی به انرژی ندارد.
  • رشد درختان، میزان CO2 موجود در جو را کم می کند. استفاده بیشتر از این چوب، باعث تشویق جنگل کاری و کاهش سرعت فرایند گرم شدن کره زمین می شود.
  • چوب پس از این که فرسوده می شود، به خوبی قابل استفاده مجدد یا بازیافت است.
نمای چوبی
نمای چوبی
هنگام طراحی نمای چوبی به چه نکاتی دقت کنیم

پیش از هر چیز باید انواع پروفیلهای ترمووود را شناخت تا بتوان ترکیبی مناسب برای استفاده از آنها پیدا کرد. بعضی از پروفیل ها مقطع کام و زبانه دارند و در یکدیگر قفل میشوند و بعضی دیگر مقطع مستطیل شکل دارند و درزی در میان آنها دیده میشود. پروفیل های با مقطع مربع و مستطیل میتوانند به عنوان لوور نیز در نمای ساختمان مورد استفاده قرار گیرند.

مراحل اجرای نمای چوبی ترمووود

برای آن‌ که حداکثر کیفیت در اجرای نمای چوبی لحاظ شود، نصب چوب ها در آخرین مراحل ساخت انجام می‌شود.

محکم و تراز بودن سطح زیر کار به دلیل وزن نسبتا بالای چوب‌ ها بسیار مهم است. (ضخامت مورد نیاز سیمان به عنوان یک سطح تراز، حداقل ۴‌ سانتی‌متر است.)

چوب ها نباید مستقیما روی دیوار نصب شوند و هنگام قرارگیری حدود ۳میلیمتر در عرض و ۱سانتی‌متر از دو طرف طول فاصله درنظر گرفته شود. چراکه ابعاد چوب‌ها در تغییرات آب‌وهوایی عوض می‌شود.

برای اتصال چوب‌ ها به زیرسازی، اولین گزینه پیچ ۴.۸*۳.۸ است. پیچ با قطر بیشتر امکان ایجاد ترک در چوب را به‌ دنبال دارد. طول پیچ بسته به نوع زیرسازی آن تعیین می‌شود.

برای پیچ کردن نهایی از پیچ خودکار می‌توان استفاده کرد و پیچ را مستقیما روی سطح دریل کرد.

نمای چوبی
نمای چوبی
روشهای نصب ترمووود در نمای چوبی

در مجموع برای نصب  پروفیل های ترمووود و اجرای نمای چوبی از دو روش استفاده می گردد:

زیر سازی چوبی

در حالت اول(زیر سازی چوبی) زیر سازی چوبی به صورت عمود بر پروفیل های چوب نما و ترمووود اجرا می گردد و به وسیله پیچ های استاندارد و ضد زنگ و پروفیل های ترمووود بر روی زیر سازی نصب می شود. برای زیر سازی حتمآ باید از شاسی کشی فلزی البته در صورت نیاز استفاده کرد ولی حتآ و بدون استثنا نیاز به زیر سازی چوبی بر روی شاسی کش فلزی و یا غیر آن وجود دارد. اگر از چوب اشباع شده با چوب ترموود مخصوص زیر سازی در اجرای چوب نما استفاده نشود و چوب نمای ترمووود به صورت مستقیم بر روی آهن یا دیوار و کف نصب شود,چوب ترمووود نما در کمتر از یکسال دچار ترک خوردگی و شکستگی خواهد شد و از درجه گارانتی و ضمانت خارج میگردد.

استفاده از کلیپس

در حالت دوم(استفاده از کلیپس) زیر سازی به وسیله آهن کشی و معمولآ با پروفیل گالوانیزه انجام می گردد و چوب های ترمو به وسیله کلیپس به زیر سازی متصل می گردد. استفاده از کلیپس در نصب چوب نما یک مزیت نسبت به زیر سازی چوبی دارد و آن هم دیده نشدن و مخفی بودن پیچ ها می باشد و تنها ایراد آن قیمت بالا تر آن نسبت زیر سازی چوبی می باشد.(اجرای چوب نما)

قیمت نمای چوبی

در مسئله قیمت نمای چوبی بایستی این نکته را در خاطر داشته باشیم که قیمت ترموود بسته به شرایط متغیر بوده و چون محصولی وارداتی است، کلیه مواردی که روی واردات تاثیر دارند نیز بر قیمت چوب ترمو تاثیرگذار خواهند بود. با این حال غالبا قیمت چوب Ash به نسبت بالاتر از چوب pine بوده و برندهای معتبرتر معمولا قیمت به نسبت بالاتری دارند. جهت برآورد دقیق قیمت نمای چوبی با شماره تماس بالای صفحه تماس بگیرید تا مشاورین ما در مهندسی ساز شما را راهنمایی کنند.

2 نظرات

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید