اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

0
6143
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

آدم در هر زمان از زندگیش می تواند رویای خود را عمل کند.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی : قطعا برایتان پیش آمده است که  وقتی وارد خانه ای شده اید و از طراحی آن لذت برده اید، اندازه های رعایت شده در تمام ابعاد خانه می تواند زیبایی منحصری به فضای کلی خانه تان بدهد. به شرطی که بدانید چگونه اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی با نظم و قوانین تعریف شده را انتخاب کنید. وقتی مبلمان خانه تان به اندازه ی فضای که در آن هستید و با توجه به  اندازه ی بدن شما متناسب باشد،  و استاندارد لازم جهت طراحی کابینت با توجه به فضای موجود،  و دسترسی افراد به کابینت برای راحتی و آسانی رعایت شود،  به خودی خودی می تواند زیبایی را به فضای خانه تان دعوت کند. استفاده از متریالهای استاندارد با توجه به نیاز شما مهمترین اصل است. با ما همراه باشید تا مهمترین متریالها در طراحی در یک خانه را بررسی کنیم.

*استاندارد های ابعاد و اندازه کابينت آشپزخانه: ارتفاع استاندارد سطح پيشخوان آشپزخانه موجود در بازار به طور تقريبي ۹۱.۴ سانتیمتر است. در حالي كه چنين ارتفاعي الزاماً با ابعاد بدن تمام افراد هماهنگي ندارد. به طور قطع شماري از کارهاي آشپزي، در وضعيت ايستاده بهتر انجام مي شود و اين در حالي امکان پذير است که ارتفاع پيشخوان کمتراز۹۱.۴ز باشد. کابينت ها و قفسه های بالاي سر، معمولاً براي افراد کوتاه قد غير قابل دسترس مي باشد و اين در حالي است که دسترسي به کابينت هاي پايين براي اغلب افراد بدون خم شدن يا زانو زدن ممکن نيست. روش منطقی در جهت حل اين مشکل، ساخت کابينت هايي است که طبق ابعاد و اندازه هاي بدن انسان قابل تنظيم كلي باشد. اين نوع کابينت هاي قابل تنظيم نه تنها مي تواند مورد استفاده افراد بلند قد يا کوتاه قد واقع شود؛ بلکه سالخوردگان و معلولين نيز مي توانند از آنها استفاده کنند. بنابر توضيح داده شده در بالا مشخص ميشود که هر شخص با ويژگيهای فيزيولوژيكی خود به آشپزخانه­ اي متناسب با آن نياز دارد.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*ارتفاع پاخور: پاخور يا پايه کابينت به اندازه کافي بايد عقب نشيني داشته باشد تا به راحتي بتوان کنار کابينت فعاليت داشت و حرکت کرد بدون اینکه پا به آن گیر کند يعني در عمق ۵ تا ۷.۵سانتی متری قرار بگیرد.

*فاصله های افقی و عمودی  پیشخوان و کابينت هاي مجاور آن: برای اينکه فاصله بين کابينت ها و بدن انسان متناسب باشد و کشوي بيرون آمده يا در باز شده به داخل محدوده حرکت و ارتباطات با حداکثر پهنای بدن افراد درشت اندام هماهنگ باشد حداکثر فاصله ۱۵۲-۱۶۷سانتی متر لازم است. ولي وقتي به محدوده حركتی نياز نباشد حداقل فاصله بين کابينتها ۱۲۲سانتيمتر پيشنهاد مي شود.

*فاصله بين دو کابينت با دو محدوده کار و محدوده ارتباطات: حداکثر۱۵۲-۱۶۷ سانتيمتر

* فاصله بين لبه جلويی کابينت و نزديكترين مانع فيزيكی:  ۱۲۲سانتيمتر

*محدوده ارتباطات در آشپزخانه ۶۱-۷۶سانتيمتر

*محدوده کار: ۹۱سانتيمتر

*فاصله محدوده کار بين دو سطح پيشخوان: حداقل فاصله بين دو کابينت ۱۲۲ سانتيمتر مي باشد. اين حداقل فضا براي دسترسی راحت به وسايل موجود در کابينت ها و تردد دو نفر می باشد.

*مذکر: ۱۸۳سانتيمتر حداکثر ارتفاع طبقه کابينت ديواري بدون وجود کابينت زميني در زير آن براي مونث: ۱۸۳سانتيمتر

*حداکثر ارتفاع طبقه کابينت ديواری بدون وجود کابينت زمينی در زير آن برای مذکر: ۱۹۳سانتيمتر

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*ارتفاع سطح روی پيشخوان از زمين: ۸۹ -۹۱ سانتيمتر

*ارتفاع از روی پيشخوان تا سطح زير کابينت ديواری: ۷/۴۵ با قد کاربر ارتفاع کابينت ها تغيير مي کند.

*خط افق متوسط براي خانمها و آقایان ۱۶۵سانتيمتر است.

*حداکثر ارتفاع طبقه کابينت ديواري با در نظر گرفتن وجود کابينت زميني براي مونث:۱۷۵ سانتی متر

*حداکثر ارتفاع طبقه کابينت ديواري با در نظر گرفتن وجود کابينت زميني برای سانتيمتر.

*ارتفاع پاخور کابینت به ما این امکان را میدهد که با توجه به ارتفاع فرد سطح روي صفحه با ارتفاع ايشان تنظيم شود از ۸۵تا ۹٠سانتيمتر. اما مهم تر از ارتفاع صفحه کار ارتفاع كابينت زمينی نيز از اهميت بالايي برخوردار است که طبق استاندارد لوازم به کار رفته مانند ماشين ظرف شويی، ماشين لباسشويی نبايد کمتر از 86 سانتيمتر باشد.

*ارتفاع کابينت ديواری از روي صفحه نبايد از ۴٠ سانتيمتر کمتر باشد چنانچه کمتر باشد انتهاي صفحه کاربري خود را از دست مي دهد و فرد نمی تواند ديد كافی به روي صفحه کار داشته باشد.

*نصب بعضي از وسايل آشپزخانه به صورت توکار در داخل كمد های بلند مانند مایکروفر و … باعث راحت شدن دسترسي به وسايل شده و همچنين فضاي كمتری را در آشپزخانه مي گيرد به خصوص در آشپزخانه هاي کوچک.

محدوده پيشخان مشترک ظرف شويی و يخچال: اندازه فضای پيرامون به ميزان دسترسی افقی فرد بستگی دارد که بر اساس حداقل ابعاد بدن ۷/۴۵سانتيمتر است. البته محدوده پيشخوان مشترک با ظرف شويی و يخچال به اندازه بدن هر فرد بستگی دارد.محدوده پيشخوان مشترک با ظرف شويی و يخچال: ۱٠۶ سانتيمتر.

فاصله مورد نياز در مجاورت محوطه ظرف شويی: بيشترين وقت صرف شده در آشپزخانه در کنار سينک مي باشد بنابراين بهتر است که مقابل پنجره کار شود تا ديد مناسب و نورگيری بهتری داشته باشد. علاوه بر آن ايجاد شيار داخل ديوار براي لوله کشی تأسيسات راحت تر می باشد. فاصله قاب پنجره از روی سينک حداقل باید 10 سانتيمتر بالاتر باشد. کاسه سينک حداقل بايد از هر طرف 61 سانتيمتر فضاي کار داشته باشد. ماشين ظرفشويی نيز بايد در مجاورت سينک اجرا شود تا فضای عبور لوله هاي تاسيساتی نزديك هم باشند.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*حداقل فاصله پيشنهادي جهت پر و خالي كردن ماشين ظرف شویی( حداقل فاصله بين پيشخوان و ديوار و يا ديگر موانع) ۱٠۱ سانتيمتر است. براي ايجاد محدوده حرکت و ارتباطات بايد ۷۶سانتیمتر به اندازه قبلي اضافه گردد ۷۶- ۹۱

*ارتفاع پيشخوان: 88/9 – 91/4 اگر بالاي ظرفشويي پنجره وجود ندارد ارتفاع از روي پيشخوان تا لبه پاييني قفسه ديواري نبايد از 55/9 کمتر باشد.

فاصله ها و اندازه مورد نیاز در مجاورت یخچال

*محدوده کار استفاده از يخچال زمانی که در يخچال باز است. ۹۱سانتيمتر

*ارتفاع يخچال زمينی تا سطح زير پيشخوان:۸۹-۹۱سانتيمتر

*ارتفاع يخچال ایستاد ۱۷۷-۱۴٠سانتيمتر

*فاصله بين يخچال و يونيت بلند کناري: ۱۲ ميليمتر

*فاصله بين يخچال و مايکروفر يا فر تو کار5/7 سانتيمتر

*ميزان فضای کناری براي بازشو يخچال کنار هم: 4/3 تا 5/4 سانتيمتر

*برای يخچال کار شده در کابينت حتماً بايد در پايين آن يک فضا براي تهويه موتور وجود داشته باشد، حدود 20 سانتيمتر مربع

*چنانچه يخچال و اجاق در مجاورت هم قرار دارند بايد بين اين دو از يک لايه عايق استفاده شود تا مانع از خطر آتش سوزي و کار اضافه يخچال شود.

فواصل مورد نياز در مجاورت اجاق گاز

*اجاق گاز نبايد در گوشه کابينت يا در مجاورت در يا پنجره کار شود ( امکان خاموش شدن شعله ها يا آتش سوزی پرده پنجره وجود دارد)

*سطح روي ديوار پشت اجاق گاز بهتر است از جنس مواد سخت مانند فلز يا کاشی و سنگ باشد.

*حداقل فضای کار در هر طرف اجاق گاز:۳٠ تا ۳۸سانتيمتر

*حداقل فضاي سطح کار بين اجاق و کمدهای بلند: ۶٠سانتيمتر

*حداقل فاصله بين دو سطح پيشخوان: ۱۲۲سانتيمتر

*فاصله لازم براي محدوده کار با اجاق ديواری از سطح پيشخوان روبرو: ۱٠۱سانتيمتر

*در طراحي لوازم آشپزخانه ارتفاع ديد فرد بسيار مهم است. با توجه به اين امر فاصله قسمت بالاي اجاق گاز تا لبه پايين هواکش بالاي آن بايد اين امکان را فراهم کند که شعله هاي عقبي اجاق گاز براي شخص کاربر قابل ديد باشد.

*ارتفاع اجاق گاز از کف: ۸۹-۹۲سانتيمتر

*ارتفاع کف اجاق گاز ديواری از کف: حداکثر ۸۹سانتيمتر

*عمق استاندارد برای اجاق ديواری: ۶۱-۶۶سانتيمتر

*محدوده ارتباطات براي اجاق ديواری( محدوده فضا برای بازشو فر اجاق ديواری): ۷۶سانتيمتر

*محدوده کاری اجاق ديواری: ۱٠۱سانتيمتر

*عمق استاندارد سطح پيشخوان: ۶٠-۷٠سانتيمتر

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

ابعاد استاندارد مبلمان: یکی از بزرگ‌ترین چالش‌هایی که بیشتر مردم به هنگام خرید مبلمان با آن روبرو هستند، انتخاب اندازه مناسب آن می‌باشد. متاسفانه هر گونه اشتباه در انتخاب اندازه مناسب مبلمان می‌تواند هزینه‌ی هنگفتی را به شما تحمیل کرده و شما را از خریدتان پشیمان نماید. امروزه بیشتر تولیدکنندگان از اندازه‌های استاندارد مبلمان در تولیدات خود استفاده می‌کنند که همین می‌تواند سختی خرید را آسان‌تر کرده و احتمال اشتباه و خطا را به حداقل برساند. علاوه بر این شما با اطلاع از اندازه استاندارد مبلمان می‌توانید چیدمان‌های مختلفی را در دکوراسیون خانه امتحان کنید و از قبل در مورد محل قرارگیری مبلمان‌تان به نتیجه برسید.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*ابعاد استاندارد مبل راحتی: به طور کلی اندازه استاندارد مبل راحتی سه نفره معمولی دارای طول ۲۱۴cm و عرض ۹۰cm است. در مورد لاوست‌ها نیز طول استاندارد ۱۵۳ سانتی‌متر و همان عرض ۹۰cm می‌باشد. ارتفاع نرمال که از کف تا بالای کوسن صندلی‌ها می‌باشد، نیز برابر ۹۴cm در نظر گرفته می‌شود. البته هر یک از این اعداد ممکن است که به اندازه‌ی ۱۰cm متغیر باشد و شما بهتر است حداکثر مقدار را به هنگام چیدمان مبلمان در نظر بگیرید تا بعدا مشکلی پیش نیاید. طول و عرض صندلی راحتی نیز تقریبا برابر ۹۰cm خواهد بود. البته نوع دیگری از مبل‌های سه نفره نیز وجود دارند که اندازه‌ی آن‌ها از نوع مبل‌های سه نفره معمولی کوچکتر هستند و به خاطر اندازه‌ی کوچک‌شان با نام مبلمان آپارتمانی شناخته می‌شوند. این مبل‌های سه نفره دارای طول ۲۰۰cm و یا کمتر از این مقدار هستند. در مورد لاوست‌های آپارتمانی نیز این مقدار برابر ۱۴۵cm می‌باشد. عرض هر دو مبلمان تا ۷۷cm کاهش یافته و بهترین مبلمان را برای فضاهای کوچک و آپارتمانی ایجاد می‌کنند. برای اتاق‌ نشیمن‌های بزرگ و پلان باز با فضای زیاد بهترین انتخاب، مبل‌ و لاوست‌هایی با اندازه‌های بزرگ است. حداقل طول مبل سه نفره بزرگ ۲۳۰cm و برای لاوست‌ها ۱۸۰cm می‎باشد. عرض مبل نیز تا ۱۰۰cm افزایش خواهد یافت و به طبع ارتفاع بیشتر شده و بزرگی کوسن صندلی‌ها نیز بزرگ‌تر خواهند شد و فضای راحتی برای دکوراسیون جادار تان ایجاد خواهد کرد.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

 

*میز ناهارخوری: با اینکه میزهای ناهارخوری در شکل و اندازه‌های متنوعی می‌توانند ساخته شوند ولی ابعاد استاندارد مشخصی برای طراحی آن‌ها رایج است. ابعاد میز ناهارخوری به تعداد اعضای خانواده‌ و فضای موجودتان بستگی دارد. ارتفاع متوسط میزهای ناهارخوری با هر شکلی که دارند، عموما بین ۷۲ تا ۷۵ سانتی‌متر می‌باشد. طول و عرض استاندارد میزهای ناهارخوری چهار نفره ۹۰*۹۰ سانتی‌متر و هشت نفره ۱۰۵*۲۱۰ سانتی‌متر می‌باشند. در واقع به ازای هر دو نفری که به میز ناهارخوری شما اضافه می‌شوند، طول میز حدود ۶۰ سانتی‌متر افزایش می‌یابد.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*میز جلو مبلی و کنار مبلی: میزهای جلو مبلی و کنار مبلی از جمله لوازم ضروری و بسیار کاربردی در دکوراسیون خانه‌ها می‌باشند که نقش تزئینی نیز دارند. ارتفاع متوسط و مناسب برای میز پذیرایی جلو مبلی شما باید ۴۵cm باشد. طول و عرض آن بر اساس شکل و طرح آن متفاوت بوده و اندازه‌های متنوعی از آن‌ها در بازار موجود است. در مورد میزهای جلو مبلی مستطیلی این ابعاد شامل طول و عرض ۷۷*۱۲۲ سانتی‌متر و در مورد میزهای جلو مبلی مربعی دارای طول ۶۰cm است. عموما ارتفاع استاندارد میزهای کنار مبلی بین ۵۵ تا ۶۵ سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود. اما به طور کلی ارتفاع ایده‌آل میزهای کنار مبلی به ارتفاع دسته‌های مبل بستگی دارد و باید با آن برابری داشته باشد. البته اگر نتوانستید میزی هم ارتفاع با دسته‌های مبل پیدا کنید، سعی کنید میزی انتخاب کنید که ارتفاع آن کمتر از دسته‌های مبل باشد. در مورد ابعاد استاندارد آن نیز باید بگوییم که طول و عرض استاندارد میزهای کنار مبلی مستطیلی باید به ترتیب برابر ۷۰cm و ۶۰cm باشند.

تختخواب: تختخواب بزرگ‌ترین مبلمان اتاق خواب است که تقریبا فضای زیادی را نیز اشغال می‌کند. با اینکه امروزه مبل‌های تختخوابشو در انواع سبک و طرح در بازار موجود هستند، اما هنوز نتوانسته‌اند جای تخت خالی را در دکوراسیون خانه‌ بگیرند. اطلاع از اندازه‌های استاندارد تخت خواب به هنگام خرید آن می‌تواند به شما در انتخاب مناسب و اصولی آن کمک کند.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

اندازه استاندارد درب ها: زمانی که می‌خواهید دربی برای آپارتمان انتخاب کنید دو نکته مهم را در نظر داشته باشید :

۱- فریم چه چوب و درب قرار است چکار کند.

۲- اندازه و بازشو به کدام جهت است، با توجه به ابعاد راهرو یا اتاق.

استاندارد درب و ورودی ساختمان: زیبایی شامل تمامی اجزای یک درب است مانند :تناسب، یک درب را تصور کنید عرض۶٠ ارتفاع ۲۵٠ با چهارچوب ۵سانت، مطمئنا جالب نیست. حال می‌شود روی چهارچوب یک روکوب ۱۵سانت کار شود تا نما تبدیل به ۹٠ در۲۵٠ شود.

زیبایی در تمام اجزای درب: زیبایی یک در چوبی یا فلزی شامل خود درب، قفل و دستگیره، کوبه و تزئینات، لولا و زهوار های ثابت و زهوار شیشه، روکش یا چوبی که برای ساخت درب استفاده می شود. در نهایت همه اجرای یک درب بر زیبایی آن تاثیر مستقیم دارد.

اندازه استاندارد درب های داخلی شامل عرض درب:  بیشترین عرض درب ورودی محدوده ۹۵ برای دولنگه الی ۱۲٠برای تک لنگه , از آنجایی که عرض بیش از یک متر باعث بالا رفتن وزن درب و عدم تحمل لولاهای بازاری می شود , لازم است برای درب های بالای ۱۱٠ سانت با چوب یا ورق با بیش از چگالی۷۵٠ kg  تعداد لولا ها افزایش یابد و حتی ما در پروژه های درب حرم و اماکن مذهبی لولا ها بصورت سفارشی ساخته می شوند .

ابعاد استاندارد درب چوبی: درب های داخلی ارتفاعی در حدود ۲متر دارند , عرض در کمترین حالت ۶٠الی ۵۵سانتی متر و در بیشترین حالت استاندارد ۹٠-۹۵سانتی متر تا یک متر است . البته در این بین حالت های دیگری هم وجود دارد که مفصل توضیح داده می شود .ضخامت درب های داخلی بسته به نوع چهارچوب میتواند متفاوت باشد ولی در کل کمتر از۳٠۵ سانت و بیشتر ۶ سانت نمی باشد.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*ضخامت درب ورودی واحد آپارتمان

۵٠ الی ۷٠ میلیمتر ضخامت درب ورودی واحد های آپارتمانی

*ضخامت درب اتاقی , درب سرویس

۴٠ الی ۵۵ میلیمتر ضخامت درب اتاقی

*ضخامت درب کمد ۲۵الی ۳۵میلیمتر ضخامت درب کمدی . در برخی پروژه ها میبینیم ام دی اف۱۶ میلیمتری برای درب استفاده می شود که برای ارتفاع کمتر از ۲٠٠ سانتی متر بد نیست

*ضخامت درب کابینت آشپزخانه , درب کشو

۱۶ الی ۳٠ میلیمتر برای درب کابینت آشپزخانه یا هر نوع یونیتی مناسب است.

*اندازه های استاندارد کمد لباس چوبی: ارتفاع کمد لباس معمولا ۱۸٠ سانتیمتر، اما در مکان هایی با جاکلاهی و دیگر قسمتها بسته به نوع جالباسی میتوان آن را هم  قد ارتفاع سقف گرفت. عرض کمد لباس (جالباسی٬جالباسی و جاکفشی٬کمد جالباسی و جاکفشی٬)  معمولا ۶٠ سانتیمتر است . پهنا یا عرض در بیشتر منازل که بخشهایی را مختص جالباسی طراحی کرده اند به ۱۲٠ و حتی ۱۸٠سانتی متر نیز میرسد .عمق کمد لباس معمولا ۶٠ سانتیمتر است.

اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی
اندازه های استاندارد متریال ها در طراحی

*** در پایان باید بگوییم استاندارد یک اندازه ی مشخص و یک قانون تعریف شده برای آسایش و راحتی انجام کار است. بنابراین در همه ی موارد سعی کنید استاندارد را مدنظر قرار دهید تا در آن کار موفق باشید.***

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید