دریچه

1
1313
دریچه
دریچه
دریچه ( هوا و کانال )

دریچه هوا چیست؟  هوایی که از دستگاه تولید هوا ( کولرآبی، داکت اسپیلت، هواساز، فن کوئل و …) خارج می شود و به داخل کانال انتقال هوا می رسد، سپس برای خارج شدن این هوا در انتهای هر انشعاب برای تنظیم هوای خروجی یک دریچه قرار می گیرد. دریچه هوا در تمامی انواع وظیفه کاهش سرعت و افزایش فشار استاتیکی جریان درون سیستم را دارا است. نام دیگر دریچه هوا دیفیوز می باشد که قالبا در صنعت تهویه مطبوع به این نام شناخته شده است. این دریچه ها در موارد تماما هوا و آب کاربرد دارند، که نمونه هوا آب آن همان دریچه کولر آبی مورد استفاده در بسیاری از منازل مسکونی می باشد. معمولا هدف استفاده از دریچه ها یکی از موارد زیر می باشد:

*تهویه هوای فضای مورد نظر

*هدایت جریان هوا در جهت مورد نظر

*ترکیب هوای خنک با هوای موجود

*افزایش سرعت جریان هوا

*دستیابی به تمامی موارد بالا با صدای حداقل

در مکانیزم تاسیسات ساختمانی و به منظور ایجاد و ارایه سرمایش و گرمایش مطلوب پپس از فرآیند طی شده در سیستم تهویه مطبوع و در واقع به معنای دیگر، کنترل هوای ورودی و خرروجی و جلوگیری از ایجاد اغتشاش در خروجی کانال رفت هوا و همچنین ورودی کانال برگشت، از دریچه های تنظیم هوا مانند نوع گرد، نوع جهارگوش و غیره استفاده می شود. این انواع با توجه به نوع سیستم تهویه و نوع مکان مورد استفاده آنها تقسیم بندی های متفاوتی مانند دیواری، سقفی ، مشیک و غیره را شامل می شوند. مصالح به کار رفته در ساخت این دریچه ها از آلومینیوم یا آهن، پلاستیک، چوب با روکش پی وی سی می باشند. که نوع آلومینیومی آن بهترین نوع است.

در دسته بندی کانالها که درواقع بر اساس شکل ظاهری آنها انجام شده است کانالهای چهار گوش یا مستطیلی شکل به عنوان جایگزینی برای کانالهای  مدور و دایره ای شکل که به سبب اجرای سخت و مشکلات ناشی از آنها در ین کار به وجود می آیند. به کار گرفته می شوند. این کانالها در انتها مسیر و انشعابات خود به نوع چهار گوش نیاز خواهند داشت که این نوع نسبت به سایرین از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

دریچه
دریچه

انواع

انواع دریچه های هوا

*دریچه دیواری: این نوع  نیز مانند نوع چهار گوش معموا به صورت دمپردار برای هوا رفت سیستمهای هواساز، ایرواشر، زنت و کولرآبی و به صورت نصب بر روی دیوار مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار دریچه های دیواری به گونه ای است که قابلیت تنظیم پره های آن در جهات مختلف وجود دارد.

*دریچه سقفی: این نوع دریچه نیز برای هوای رفت سیستم های هواساز، ایرواشر، زنت کولر آبی مورد استفاده قرار می گیرد اما به صورت نصب در زیر سقف به کار برده می شوند. البته دریچه های سقفی به صورت یکطرفه، دو طرفه، سه طرفه و همچنین چهار گوشه تولید می شوند که این دریچه های سقفی نیز بیشتر به صورت دمپردار و گاها بدون دمپر استفاده می شوند.

*دریچه مشبک: دریچه مشبک برای هوای برگشت و همچنین هوای تازه کلیه سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد که می توان هم بر روی دیوار و هم در زیر سقف نصب کرد. از دریچه مشبک با توجه به نوع سیستم تهویه مطبوع هم به صورت دمپردار و هم به صورت بدون دمپر استفاده می شود. دریچه های مشبک به صورت یک طرفه و چند طرفه با پره های ثابت نود درجه یا چهل و پنج درجه به صورت نوع چهارگوش و گرد تولید میشوند.

*دریچه خطی : این نوع در نیز همانند دریچه مشبک قابلیت نصب بر روی دیوار و زیر سقف را دارا می باشد و از آن بیشتر برای هوای رفت سیستم های فن کوئل و کولر گازی استفاده می شود. دریچه خطی نیز مانند نوع مشبک به دو صورت دمپردار و بدون دمپر در اشکال مختلف از جمله دریچه چهار گوش مورد استفاده قرار میگیرد. دریچه های خطی به صورت یک طرفه با پره های ثابت 90 درجه یا انحنای 30 درجه تولید می شوند.

تمامی این انواع دارای هر دو مدل نوع چهارگوش و گرد می باشند.

انواع دریچه گرد

*دریچه گرد بلندگویی ( دریچه تخت )

دریچه گرد بطور کلی در تمام انواع خود ازیک فریم گرد در محیط خود و همچنین لایه های مدور در قسمت داخلی تشمکیل شده است. اولین درچه گرد که معرفی می گردد. درچه گرد بلندگویی ( دریچه گرد تخت) می باشد. این دریچه گرد از دو نوع جنس آلومینیومی و پلاستیکی ( پی وی سی ) تولید می شود. این نوع دریچه بیشتر برای محیط هایی استفاده می شود که دارای ارتفاع معمولی می باشند. و دلیل استفاده از این نوع دریچه گرد نیز تعدیل فشار هوای ورودی به محیط از انشعاب کانال هوا می باشد.

دریچه
دریچه

*دریچه گرد برجسته

از نظر ظاهری و لایه های داخلی دقیقا شبیه دریچه گرد بلندگویی می باشد. با این تفاوت که لایه های داخلی بصورت زاویه دار به هم متصل می شوند و ظاهر ساختار دریچه گرد را بصورت برجسته نمایان می سازند. و به همین دلیل این نوع دریچه گرد را دریچه برجسته می نامند.

*دریچه گرد مشبک

این نوع از دریچه از دو نوع جنس آلومینیوم و پلاستیکی ( پی وی سی ) تولید می شود. این نوع از دریچه بخاطر ساختار شبکه ای یا لانه زنبوری آن دریچه مشبک می نامند. از این نوع دریچه هم در مسیر رفت کانال هوا استفاده می شود و هم در مسیر برگشت کانال هوا.

*دریچه جت نازل

این دریچه دارای لایه های استوانه ای موازی در قسمت داخلی دریچه می باشد و بیشترین کاربرد این دریچه در کانالهای رفت هوا می باشد.

*دریچه کروی یا جت اسپوت

این دریچه گرد نیز از جنس آلومینیوم ساخته شده است و فریم آن بصورت مستقیم به بدنه ی کروی داخلی متصل می باشد. و درواقع کره ی تو خالی دریچه کروی با تکیه بر فریم گرد و غلتیدن در نشیمن گاه فریم امکان هدایت هوا را به تمام جوانب فریم فراهم می نماید و هوا در مدار صدو هشت درجه ، انتشار می دهد.

*دریچه گرد سونایی

این دریچه نیز در دو نوع آلومینیومی و پلاستیکی تولید و عرضه می گردد. لازم به ذکر است سطح دریچه های گرد که از جنس آلومینیوم ساخته می شود بارنگ کوره ای مرغوب در رنگ های متفاوت وجود دارد.

کانال هدایت هوا

کانال هدایت هوا به منظور هدایت هوای انواع دستگاه تهویه مطبوع استفاده می گردد. کاناهای هدایت هوا بر اساس نیاز کارفرما در دو نوع گرد و چهار گوش اجرا می گردد.

دریچه
دریچه

1-کانال گرد

کانال گرد هوا با مقطع گرد از ورق گالوانیزه یا آلومینیوم یا استیل به دو صورت کانال گرد اسپیرال و کانال معمولی با درز طولی تولید و عرضه میگردد. کانال گرد با درز طولی که این کانال از ورق یکپارچه ی گالوانیزه یا آلومینیوم و یا استیل به صورت طولی و یا درز ممتد در ارتفاع ورق نورد شده با قطر دلخواه ساخته می شود. این کانال در طولهای یک متر، یک و بیست و پنج و نهایتا دوونیم متر ساخته می شود.

الف- کانال گرد اسپیرال: این نوع کانال گرد مارپیچی از تسمه ورقی است که حجم گرد به کانال می دهد و در قطرها و طول های متفاوت از سه نوع ورق گالوانیزه؛ آلومینیوم و استیل در ضخامتهای 0.6 میلیمتر به بالا تولید می شود. از جمله کاربردهای کانال گرد اسپیرال در صنعت است که در مسیرهای طویل جهت مکش براده های چوب، به راحتی از کانال گرد اسپیرال استفاده می شود. یکی دیگر از کاربردهای آن به عنوان دودکش هودهای صنعتی می باشد.

ب- کانال گرد اسپیرال گالوانیزه: از جمله مزایای کانال اسپیرال گالوانیزه  ساخت آن در طولهای دلخواه و استفاده ی کمتر از اتصالات فلنچی برای ارتباط دو طرف کانال گرد می باشد که در محاسبه کلی قیمت تمام شده، اختلاف واضحی نسبت به کانال گرد با درز طولی ایجاد می کند. راندمان بالا و کاهش فشار هوا در زمان هوارسانی با کانال گرد اسپیرال باعث گردیده  اقبال و توجه کارفرمایان و مهندسین تجاری تاسیسات به این نوع کانال افزایش یابد.

 2-کانال چهار گوش

یکی از متداول ترین روشهای کانال کشی که از سالیان پیش بوده و الان نیز بیشترین کاربرد برای انواع دستگاهی هواساز، داکت اسپیلت، کولرآبی را دارد. کانال چهارگوش می باشد. این روش کانال کشی به دلیل قابلیت کم و زیاد کردن اضلاع و همچنین ساختن اتصالات به صورت دستی و متناسب با محیط و نوع سازه ساختمان کاربرد زیادی دارد. باید دقت داشته باشید که نباید نسبت طول و عرض کانال را از 1 به 6 فراتر رود چون باعث افت جریان هوا در داخل کانال می شود. از مزایای کانال چهار گوش داشتن جداکننده می باشد که طراح و اجرا کننده کانال می تواند میزان هوای انتقالی را محاسبه کرده و طبق آن کانال را طراحی و اجرا کنند. این کانال از جنس گالوانیزه میباشد حتما باید از ورق گالوانیزه مرغوب استفاده کرد، چرا که ورق گالوانیزه با ضخامت کم و پایین  مشکلات فراوانی به وجود می آورد

مزایای کانال چهارگوش

*تجهیزات در دسترس و ارزان و عدم نیاز به تجهیزات گران

*نمایندگی فروش متعدد کانال چهارگوش در کشور و نحوه خرید و فروش آسان

*هزینه پایین و ارزان کانال چهارگوش

*سرعت اجرای کانال چهارگوش بالا می باشد

دریچه
دریچه

معایب کانال چهارگوش

*در هنگام تولید کانال چهارگوش گالوانیزه برای اتصال ورق ها از چکش کاری استفاده می کنند که این امر سبب از بین رفتن روکش گالوانیزه می شود که به مرور زمان و با عبور هوا رطوبت نیز سبب زنگ زدگی و در نتیجه تولید عوامل بیماری زا مانند قارچ ها و باکتری می شود که این عوامل برمعایب کانا ل چهارگوش افزوده و مشکلات اجرای آن را در پی خواهد داشت.

*فضای زیادی اشغال می کند.

*وزن و حجم بالا

*به دلیل عدم متحد بودن جبهه هوا در کانال چهارگوش با تجمع گرد و غبار در داخل آن روبه رو هستیم

*هنگام استفاده سروصدای زیادی ایجاد می کند.

حرف آخر

یکی از موارد مهم در تهویه مطبوع، پخش صحیح جریان هوا در تمام فضای مورد نیاز است. هوایی که به طور کامل در سرتا سر محیط پخش شود و احساس خوشایند خنگی  را به ارمغان بیاورد. بنابراین راه اندازی یک سیستم جریان هوا که هم با کیفیت باشد و هم باعث اتلاف انرژی نشود همیشه مهم است.

1 نظر

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید