پوشش اپوکسی

0
418
پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی

پوشش اپوکسی چیست؟ پوشش اپوکسی ، به استفاده از ترکیبات اپوکسی به عنوان پوشش یا رنگ گفته می شود. به طور کلی شامل دو جزء رزین اپوکسی و هاردنر (عامل شبکه ای کننده) بوده که پیش از اعمال با هم مخلوط می شود.

فرمولاسیون رنگ های اپوکسی بر اساس کاربرد محصول و نیاز های خریدار، تعیین می شود. زمانی که به طور مناسب تولید و اعمال می شود، پوششی سخت و مقاوم به مواد شیمیایی و حلال حاصل می شود. انتخاب نوع رزین اپوکسی و هاردنر، تاثیر به سزایی بر روی ویژگی های نهایی پوشش خواهد داشت.

پوشش اپوکسی به محصول واکنش شیمیایی گفته می شود که واکنش دهنده های آن رزین اپوکساید و هاردنر پلی آمید باشد. زمانی که این دو ماده شیمیایی ترکیب می شوند، در طی فرآیندی به نام پخت که زمان آن بین چند دقیقه تا چندین ساعت متغیر می باشد، اپوکسی مایع به جامدی سخت و ماندگار، با خواص مکانیکی بالا تبدیل می شود. به دلیل خواص مکانیکی بالا، این مواد مزایای بیشتری نسبت به پوشش های تک جزئی دارند.

پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی
اپوکسی در موارد زیر کاربرد وسیعی دارد:

* رنگ‌ها و پوشش

* چسب‌ها

* قالب‌های صنعتی و کامپوزیت‌ها

* سامانه‌های الکتریکی و الکترونیک

* مصارف خانگی و دریایی

* هوافضا

* زیست‌شناسی

* کفپوشهای صنعتی، بیمارستانی و بهداشتی و مخابراتی

این کفپوش ها بر پايه هاردنر سيكلو آليفاتيك پلی آمین تغییر یافته ورزین اپوكسی بیسفنول A توليد و ارائه ميگردد ، در ساختار اين محصول از هيچگونه حلال و رقيق كننده واکنشگرا استفاده نشده است و همين امر موجب ميگردد كه ساختار پليمری محصول پس از واكنش بصورت ثابت باقي بماند و خصوصيات شيميائی آن دچار كاهش خواص نگردد ، مقاومت شيميائی مناسب بهمراه مقاومت مكانيكی عالی و چسبندگی سطحي فوق العاده اين محصول اين امكان را فراهم  آورده كه از آن بتوان در كليه سطوحی كه در مجاورت مواد شيميائی و اسيدها و قلياهای متوسط قر ار دارند ، براحتی استفاده نمود ، همچنين با توجه به خصوصيات بهداشتی اين محصول ،امكان بكارگيریی آن در سطوحی  كه علاوه بر مقاومت شيميائي ، بهداشتی بودن پوشش نيز حائز اهميت می باشد وجود دارد.

افزایش مقاومت بتن در برابر فرسایش، تخریب و اکثر مواد شیمیایی روکش اپوکسی مطلقا جذب آب ندارد و از نفوذ آب، روغن و سایر مایعات به جسم بتن جلوگیری می کند. رو کش اپوکسی، سبک و کم حجم بوده و از ایجاد هرگونه گرد و غبار جلوگیری می نماید.

روکش اپوکسی به صورت یکپارچه و در رنگ های متنوع اجرا می گردد. روکش اپوکسی با ضخامت ۴ میلیمتر، افزایش مقاومت فشاری بتون را تا ۱۱۰۰کیلو ژول   را در بر دارد. سهولت در شستشو، حداقل ۲۰ سال عمر مفید و سرعت در ترمیم آن، از سایر امتیازات این پوشش می باشد.

پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی

رنگ اپوکسی

رنگ اپوکسی محصولی دو جزئی بر پایه رزین اپوکسی و هاردنر پلی آمیدی می باشد که بعلت ویسکوزیته پایین این محصول می توان از آن به عنوان رنگ نهایی در سیستمهای دارای پرایمر با لایه میانی و یا بدون لایه های زیرین و مستقیما بر روی سطح استفاده نمود.

رنگ اپوکسیرا میتوان بعنوان بهترین جایگزین پوششهای محافظتی جهت جاهایی که نیاز به مقاومت ویژه در برابر عوامل جوی،سایش و اصطکاک،عوامل شیمیایی و … دارند استفاده کرد.

موارد مصرف جهت پوشش بر روی کلیه سطوح بتنی، چوبی، فلزی،سطوح مجاور مواد شیمیایی متوسط،فونداسیون سازه ها، اتاقهای تاسیسات و موتورخانه ها، زیرزمینهای مرطوب و همه جاهایی که نیاز به یک پوشش با مقاوت بالا و دوام طولانی مدت دارند.

مزایا رنگ اپوکسی مناسب کار بر روی کلیه سطوح فلزی ،چوبی و سیمانی داخلی و خارجی می با شد. این رنگ مقاومت بسیار خوبی در برابر شرایط جوی،خراش ،سایش،رطوبت و مواد شیمیایی متوسط دارد.

رنگ اپوکسی پس از خشک شدن کامـلا“ قابل شستشـو است و به علـت داشتن خاصیت انعـطاف پذیـری در مقابل تغییر شکلهای سطحی سازه مقاومت نموده و مقاومت بسیار بالایی نسبت به ضربه دارد.به علاوه زیر سازی را در مقابل نفوذ آب و رطوبت محافظت کرده و هرگز پوسته نمی شود. سطح فیلم نهایی رنگ اپوکسی EC-1 شفاف و درخشان بوده و علاوه بر مزایای فوق از زیبایی خاصی برخورداراست.

روش و میزان مصرف آمــاده ســازی سطـح کـــار

سطح زیر کار باید کاملا خشک و عاری از هر گونه آلودگی ،چربی و گرد و غبار باشد. سند بلاست کردن سطح قبل از اعمال لایه رنگ اپوکسی توصیه می شود.حتما قبل از اعمال پوشش گرد و غبار ناشی از سند بلاست زدوده شود، در مورد سطوح فلزی از آنجا که پس از سندبلاست شدن به سرعت زنگ زده و خورده می شوند بهتر است که بلا فاصله پس از سندبلاست شدن توسط رنگ اپوکسی رنگ آمیزی شوند.

پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی

آمــاده ســازی مـــواد

دو جزء رنگ اپوکسی را با نسبت اختلاط پیشنهاد شده در یک ظرف ریخته و بوسیله یک همزن با دور پایین (حداکثر ۲۰۰ دور در دقیقه) به مدت ۱ الی ۲ دقیقه هم زده تا مخلوط شوند.رنگ حاصل را بوسیله یک پیستوله با نازل مناسب میتوان روی سطح اعمال کرد.در شرایط خاص می توان از قلم مواستفاده کرد.

میزان مصرف بستگی به سطح زیرکار داشته ولی به طور متوسط gr/m² 80 است.

توجه – دمای مناسب برای کار با رنگ اپوکسی بین ۱۵ درجه سانتی گراد الی ۳۵  درجه سانتی گراد و زمان مصرف رنگ آماده شده یک ساعت می باشد.

در هر مرحله فقط مقداری از مواد آماده شود که پیش از سر آمدن عمر مصرف بتوان استفاد نمود.

بین دو لایه رنگ آمیزی حداقل ۶ ساعت فاصله باید باشد .

وسایل کار را پس از پایان عملیات رنگ آمیزی با حلال مناسب شستشو دهید.

مزایا ی کفپوش اپوکسی

۱- ظاهری زیبا و براق دارد

۲- هزینه این کفپوش پایین می باشد

۳- تمیز کردن آن بسیار راحت و آسان است

۴- مقاوم در برابر پاک کننده ها ی شیمیایی و بنزین و نفت و. . . است

۵- مقاوم در برابر گرما

۶- این کفپوش مقاوم در برابر رطوبت می باشد

۷- مقاوم در برابر جرم و میکروب و آلودگی می باشد

۸- عمر استهلاک طولانی دارد بالای ۲۰ سال

۹- دارای تنوع رنگ و طرح بسیار زیاد است

۱۰- چسبندگی بالا به سطوح بتنی و فلزی دارد .

۱۱- سطح وسیعی را بدون درز می توان اجرا کرد .

۱۲- در مقابل الکتریسیته عایق می باشد .

۱۳- قابلیت ترمیم دارد

۱۴- در مقابل سایش بسیار مقاوم است و بخاطر همین در محل های پر تردد گزینه مناسبی است

معایب کفپوش اپوکسی

کفپوش اپوکسی دارای معایب جدی نمی باشد و به همین جهت است که استفاده از آن در سال‌ های اخیر افزایش یافته است. ولی از ضعف های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- هزینه آن به ازای هر متر مربع در مقایسه با رنگ های معمولی بالاتر است چون از مواد اولیه گرانتری استفاده می شود و نسبت به رنگ خیلی مقاوم تر است.

۲- در بعضی از کاربرد ها که انعطاف پذیری کفپوش برای ما اهمیت دارد ممکن است اپوکسی شکننده محسوب می شود.

۳- اپوکسی در صورتی که در معرض نور آفتاب قرار گیرد تمایل به زرد شدن و افت براقیت خواهد داشت و بعد از گذشت زمان دچار پدیده گچی شدن خواهد شد.

انواع کفپوش اپوکسی

اپوکسی کف با توجه به کاربردی که از آن انتظار می رود، به روش های مختلف ساخته و اجرا می شود. شاید بیش از ده نوع کفپوش اپوکسی مختلف وجود دارد که در زیر به توضیح مهم ترین انواع آن می پردازیم. هر کدام از انواع زیر در مقاله هایی جداگانه به صورت مفصل توضیح داده شده اند، از طریق لینک های آبی رنگ می توانید این مقالات را مطالعه کنید.

کفپوش اپوکسی صنعتی

یکی از انواع مهم کفپوش های صنعتی، اپوکسی با ترافیک بالا است که مخصوص کارخانجاتی طراحی شده است که در آن ماشین آلات و وسایل سنگین تردد دارند. با توجه به بار و اصطکاک ماشین آلات می توان کفپوش اپوکسی را در ضخامت های مختلفی اجرا کرد. به عنوان مثال کفپوش سه میلی متری اپوکسی بار حدود ۵ تا ۶ تن را به خوبی تحمل می کند. در صورت تردد لیفتراک های سنگین تر از کفپوش هایی با ضخامت بالاتر استفاده می شود.

کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک

کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک از تجمع بار روی سطح جلوگیری می کند و دارای خاصیت رسانایی می باشد. از این کفپوش در مکان هایی که به دنبال حذف الکتریسیته ساکن هستند استفاده می شود. به عنوان مثال در اتاق های سرور از اپوکسی آنتی استاتیک استفاده می کنند تا به سرور ها آسیبی نرسد. همچنین در اتاق های جراحی از این کفپوش ها استفاده میکنند زیرا دستگاه های پزشکی نسبت به الکتریسیته ساکن حساس هستند.

کفپوش اپوکسی آنتی باکتریال

کف بیمارستان ها و اتاق‌های تمیز باید به نحوی اجرا گردند که کمترین میزان آلودگی را جذب کرده و از رشد باکتری جلوگیری کنند. کفپوش های اپوکسی آنتی باکتریال در موارد خاص به همراه ذرات نانو نقره تهیه می شوند تا خاصیت از بین بردن میکروب ها را داشته باشند. در کشور عزیزمان به علت قیمت بسیار بالای ذرات نانو نقره از این ماده استفاده نمی کنند. خوشبختانه کفپوش اپوکسی بیمارستانی، حتی اگر فاقد نقره باشد، می تواند از رشد باکتری های جلوگیری کند.

کفپوش اپوکسی پارکینگ

امروزه در پارکینگ مراکز خرید بزرگ و ساختمان های تجاری از کفپوش اپوکسی پارکینگ استفاده می شود. این کفپوش های قابلیت خط کشی دارند، ضد لغزش و سایش بوده و به راحتی تمیز می شوند. تمام این ویژگی ها در کنار قیمت مناسب، کفپوش اپوکسی را به بهترین گزینه جهت پوشش کف پارکینگ تبدیل کرده است.

کفپوش اپوکسی در منزل 

اگرچه پوشش اپوکسی کف برای مقاصد صنعتی طراحی شده است ولی تنوع فام، یکپارچه بودن، عایق بودن و خیلی از خواص آن باعث شده که از کفپوش اپوکسی در منازل نیز استفاده گردد. با ترکیب رنگ های مختلف می توان سطحی کاملاً زیبا و جذاب ایجاد نمود که بسیار چشم نواز بوده و به لحاظ تزئینی بسیار جالب توجه است. در این کفپوش ها از لاک اپوکسی شفاف که محصولی وارداتی است استفاده می شود.

پوشش اپوکسی
پوشش اپوکسی

کفپوش اپوکسی سه بعدی

یکی از کاربردهای مهم و دکوراتیو اپوکسی کف،کفپوش اپوکسی سه بعدی است. در این خصوص با تلفیق سیستم اپوکسی با یک نقاشی سه بعدی که توسط لاک اپوکسی محافظت می شود می توان یک زیبایی ویژه ای ایجاد کرد که در سالیان اخیر بسیار مورد توجه واقع شده است. روش اجرا و مواد کفپوش اپوکسی سه بعدی کاملاً مشابه با کف پوش اپوکسی در منزل است و صرفاً یک نقاشی سه بعدی بر روی سطح نصب می گردد که زیبایی ویژه ای را ایجاد می کند.

توصیه های مهم در هنگام اجرای کفپوش اپوکسی

کفپوش اپوکسی روی انواع سطوح قابل اجرا می باشد ولی بهترین سطح برای اجرا سیمان صاف و یکدست است

سطوحی که کفپوش اپوکسی اجرا خواهد شد باید عاری از هرگونه چربی و مواد لغزنده باشد باید خشک و تمیز باشد

دمای محیطی که کفپوش اپوکسی اجرا می شود باید بین ۵ تا ۴۵ سانتی گراد باشد

روکش را باید به مدت ۲ دقیقه بهم بزنیم بعد هاردنر را اضافه کنیم

هنگام اجرا باید از دستکش و ماسک استفاده کنیم

بعد از مخلوط نمودن مواد باید حداکثر یک ساعت استفاده شود

ترجیحا تا ۳ روز از تردد روی این کفپوش خودداری شود

اپوکسی را نباید روی بستر چوب استفاده کرد چون چوب حالت انعطاف پذیری دارد و به مرور باعث ترک کفپوش اپوکسی

تعمیرات کفپوش اپوکسی

یکی از مزیت های کف اپوکسی قابلیت ترمیم آن است در صورت بروز هر گونه نقص اعم از ترک یا شکست اپوکسی به جهت عدم سرایت آن می بایست فوراً ترمیم گردد. ترمیم سطح با توجه به نوع خرابی آن به روش های مختلفی انجام می گیرد که بهتر است توسط کارشناس و مجری کفپوش انجام گیرد. در ترمیم نقاط آسیب دیده مجداً آماده سازی می گردد و با ماستیک کردن اطراف آن نقاط بصورت موضعی یا بصورت کلی بازسازی می گردد.

نکته ی آخر

اولین ویژگی کفپوش اپوکسی حفاظت آن از سطح زیر خود در برابر سایش و فرسایش است. این ماده یک سطح تمیز، یکدست و بدون درز ارائه می دهد. جالب است بدانید اپوکسی هرگز گرد و غباری از خود ایجاد نمی کند. بنابراین می تواند گزینه ای مناسب برای آن دسته از افرادی باشد که به زیبایی و بهداشت اهمیت می دهند.

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید